Pozele de la Pastiul acesta, vad ca nu cer nici un fel de editare / cosmetizare.
In campania de golire a congelatorului de fructe (prin consum :), desigur), deoarece apar cele din acest an, am adaptat o minunata prajitura si am preparat cu capsuni decongelate si dulceata de capsuni. In loc de zeama de lamaie am vrut sa plusez si sa folosesc un piure zemos din capsuni. Mare greseala faceam pt ca aceasta crema de lamaie este acrisoara si foarte aromata, impreuna cu capsunile rolul e sa rupa din gustul dulce al ciocolatei, are gust fructat si racoritor. Este foarte-foarte buna.
nu mi-am notat marimea tavii (cam 24×30)
INGREDIENTE
BLAT
4 ouă
200 g zahăr pudră
50 ml lapte
50 g amidon
150 g făină
CREMA 1
2 pachete biscuiţi tip Petit Beurre (2x100g)
4 lămâi mici (am pus doua foarte mari)
60 g dulceata de capsuni sau gem caise, etc
250 g unt
CREMA 2 (inspirata de crema de la Furnicuta pt ca ma alesesem cu galbenusuri ramase de la bezele)
300 g piure de capsuni proaspete sau decongelate
4 linguri zahar
6 galbenusuri
iar 4 linguri zahar
3-4 linguri amidon
60ml sirop de la capsuni sau apa
170g unt 80% grasime
putin colorant daca vrei culori intense (mai ales daca sunt fructe decongelate)
GLAZURA
200 g ciocolată alba
3-4 linguri de smantana lichida pt frisca
50 g ciocolată neagra + 1 lingura de smantana lichida eventual
PREPARARE
BLAT
Protejeaza tava cu hartie de copt.
1. Mixezi spuma tare albusurile + 1 praf de sare.
2. Mixezi galbenusurile cu zaharul intr-un castron mare.
3. Amesteca faina cu amidonul.
4. In compozitia cu galbenusuri adauga din faina, omogenizeaza, apoi alternativ lapte si restul de faina.
5. La final se amesteca manual, cu miscari de jos in sus, impreuna cu albusul.
6. Torni, nivelezi si coci la 180 grd timp de 35 minute, depinde de marimea tavii si implicit grosimea blatului.
Scoti cu tot cu hartie pe un gratar. Dupa un timp scurt, desprinzi hartia si lasi sa se raceasca.
CREMA 1
1. Macina fin biscuitii (daca n-ai robot sau rajnita, merge cu masina de tocat carne).
2. Topeste untul pe flacara mica.
3. Rade coaja de la 1/2 din cantitatea de lamai, sau de la toate pt aroma maxima.
4. Stoarce sucul de la lamai.
5. Amesteca sucul cu dulceata / gemul si apoi in biscuitii.
6. Amesteca si cu untul topit.
7. Toarn-o peste blatul rece pus inapoi in tava cu hartia la loc pusa, pt ca montata, se scoate mai usor pt feliere. Crema o niveleazi cu feliatorul de tort gen. Dupa ce se mai raceste, permite compactare, presand usor ca sa adere la blat mai bine. Introdu la frigider.
CREMA 2
1. Decongelezi fructele cu cateva ore inainte si sa se scurga de zeama intr-o sita inoxidabila.
2. Zdrobesti fructele fie la robot, fie cu pasatorul manual de cartofi.
3. Intr-o craticioara le fierbi la foc moderat impreuna cu zaharul.
4. Cand a scazut la jumatate, tragi de pe foc craticioara si incorporezi galbenusurile unul cate unul, amestecand.
5. Dezlegi cu suc de fructe sau apa amidonul, pui iar pe foc craticioara si dupa cateva minute, incorporezi amidonul dizolvat.
6. Dupa ce s-a legat, opresti focul si incorporezi cuburi de unt (si optional putin colorant).
7. Dupa ce s-a racorit un pic / semi-moale, o intinzi peste crema de lamaie si nivelezi.
O racesti la frigider.
GLAZURA
1. Topeste la foc foarte mic bucatele de ciocolata alba in smantana calda. Am folosit Primola si chiar nu era nevoie. Cat am pozat, s-a cam topit. Daca e moale ciocolata, nu mai trebuie smantana, doar o topesti la bain-marie.
2. Toarna si intinde peste crema rece.
3. Dupa racire, traseaza dungi paralele din ciocolata neagra cu pos cu dui orificiu mic, sau punga taiata la varf, cornet din hartie de copt, sau asa cum eu m-am grabit, cu muchia lingurii.
4. Se feliaza frumos a doua zi, cu un cutter de bucatarie. Eu in final am dat patratelele din fotografie in doua. Sunt mai finute, desi cam arata ca la cofetarie taiate astfel. Nu-i bai!
Sa va fie de folos!
Suna foarte bine, arata foarte bine !
si se mananca foarte bine :)) …merci
Eheee, ce prajitura delicioasa am gasit eu aici!
🙂 merci Rocsy
Arata tare bine!
iti multumesc!