Astazi 21/03/2020, in plina criza coronavirus, cand nu se gaseste drojdie ca sa cumparam, gasesc de ajutor sa postez reteta de paine irlandeza crescuta cu bicarbonat de sodiu, care nu necesita dospire.
Va mai ajuta retete rapide, cum ar fi pizza rapida la tigaie Reteta este una veche irlandeza “Irish soda bread”, in varianta ei dulce irlandezii o mananca cu bucurie, traditional, la sarbatoarea Sfantului Patrick. Veti gasi in modul de preparare tips-ul coacerii sub cupola cu rezultate exceptionale la coacere si aspect de paine de brutarie, ajuta sa capete culoare frumoasa si pentru ca se unge cu lapte.
Este o paine crescuta, coapta, dar nu aerata, din cauza iaurtului din compozitie.
Alte avantaje pentru care am ales aceasta reteta:
1. – painea aceasta nu se framanta;
2. – nu stai dupa ea sa dospeasca;
3. – urmare a avantajului nr. 1, o poti amesteca la robot, dar nu are sens, pentru ca iti va lua mai mult timp ca sa speli componentele robotului decat dureaza prepararea, iar forma finala tot ruland-o pe blatul de lucru o vei da tot cu mainile. Nu te sfatuiesc sa coci din mai multa faina deodata pentru ca aceasta este masura optima ca sa se coaca uniform la interior. Chiar daca dublezi cantitatea, trebuie sa o portionezi la coacere.
Ingrediente
- 400 g faina alba sau neagra
- 30 g OPTIONAL ! faina din seminte de in brune OPTIONAL !
- ½ lingurita sare fina (recomandata este cea de mare)
- ½ lingurita sare grunjoasa
- 2 lingurite bicarbonat de sodiu
- 1 lingurita praf de copt
- 1 lingurita zahar tos
- 1 lingurita otet de mere sau din vin
- 125 g iaurt sau lapte batut consistent
- 75 g sifon sau apa minerala sau bere
- lapte pentru uns pe deasupra
- seminte de in pentru decorare OPTIONAL!
PREPARARE
1. Incalzeste cuptorul la 220 grade pentru inceput.
2. Pregateste o tava de aragaz acoperita cu hartie de copt. Painea este mica, dar trebuie sa iti incapa sub o oala care va juca rol de cupola la coacere.
3. OPTIONAL ! >>> Rajneste 30 g seminte de in brune. Amesteci intr-un bol mare cu pereti neaderenti (luciosi) ingredientele uscate. Cu un tel para / lingura cu fante / spatula omogenizezi usor.
4. Adauga iaurtul si otetul de mere. Omogenizeaza. Daca te incurca telul, amesteca cu mana. Va avea un aspect mixt.
5. Adauga treptat si apa minerala cat mai acidulata. Vei obtine o bila deloc lipicioasa.
6. O scoti pe un blat de lucru neaderent / lucios si o framanti 1 minut cu scopul de a-i da forma de bila neteda.
7. O crestezi in cruce deasupra, in mijloc, de 1.5 cm si pierdut spre margini.
8. O ungi cu lapte la suprafata, cu o pensula sau cu degetele.
9. O asezi in tava pregatita. O acoperi cu o oala incapatoare astfel incat daca mai creste, painea sa nu se atinga de peretii acesteia. Oala va fi, evident, in pozitie rasturnata (cu fundul in sus) ca o cupola. Eu am pus o oala groasa din inox. Ar fi fost buna una ceramica, dar nu stiam cat de mult va creste si am ales o oala mai mare. O vei coace timp de 10 minute la 220 grade, apoi pentru 30 de minute la 190 grade dupa care indepartezi oala. O mai coci 10 minute descoperita la 180 grade. Poti sa o lasi inca 15 minute daca o doresti mai rumena.
10. Painea coapta este aceea pe care dupa ce o scoti si o bati pe partea cu care a stat pe vatra, suna a gol. O invelesti repede intr-un prosop gros de bumbac si o lasi la racit pe un gratar. Dupa ce s-a racit complet, cu tot cu prosop o vei tine in punga cu zip (inchisa bine la gura). Asa se pastreaza cel mai bine painea de casa. Prosopul ajuta la mentinerea umezelii din paine, o ajuta sa nu devina inecacioasa si uscata, iar crusta se va inmuia putin, atat cat trebuie.
Liv(e) it!