Tort cu iaurt si căpşuni, diete delicioase

Am vrut sa probez un tort Dukan dar n-am fost cinstită pană la capăt. Noi, neâncepand încă dieta, am înlocuit pe alocuri, dar înregistrez reţeta corect, pentru prietenii care au anunţat ca urmează această dietă Dukan. Am informaţia ca nu este potrivită primelor două faze ale dietei. Vă las pe voi să identificaţi cărei faze ar fi potrivită. Ne-a plăcut foarte mult, este lejer si gustos.
In mod normal culoarea ar fi fost toată roz de la căpşuni, eu am mai adăugat suc de portocale.

Tort cu iaurt si capsuni
Tort cu iaurt si capsuni

Timp de preparare 45 minutes
Timp de gatire 13 minutes

Ingrediente

PENTRU BLAT

  • 2 ouă mari sau 3 mici
  • 4 linguri tărate de ovăz (am înlocuit cu fulgi de ovăz)
  • 2 linguri amidon
  • 1/2 pliculet praf de copt
  • 6 linguri lapte 0,1% grăsime
  • 1 lingură indulcitor lichid gen sirop de agave, etc (am pus 1 lingură zahăr brun)

UMPLUTURA

  • 300 g capsuni (proaspete sau congelate)
  • 1 lingură indulcitor lichid agave (am inlocuit cu 1 lingură zahar)
  • 3 plicuri cu gelatină (30 g)
  • 1 kg iaurt 0,1 %  grăsime
  • 2 linguri indulcitor lichid agave (am pus 2 lg. zahăr)
  • OPTIONAL: Colorant alimentar lichid

DECOR

  • Căpsuni proaspete

OPŢIONAL CÂND PREPARI CU FRUCTE CONGELATE

  • Suc de la 1 rodie sau echivalentul de la căpsuni proaspete pentru inimioare si eventual apele decorative impreună cu gelatina
  • Jeleu de căpsuni pentru inima semitransparentă

Tort cu iaurt si capsuni
PREPARARE
1. Am pus la dezgheţat si scurs fructele, în sita pentru paste (de seara mi-a fost mie comod), împreună cu 1 lingură de indulcitor, altfel, durează vreo 4 ore cred, depinde cât de cald este în încapere.
BLAT
2. Pregatesti o formă de tort cu pereţi detasabili de preferinţă, de 26 cm, în care pui hârtie de copt cât să urce şi pe pereţi câţiva centimetri (4 sa fie, e doar pt. blat).
3. Intr-un bol, amesteci toate ingredientele pentru blat, până omogenizează, apoi laşi să se odihneasca cam 20 de minute, până se umflă tarâţele (eu folosind fulgi, am lăsat vreo oră, mai aveam si alte treburi). Puteam sa macin fulgii dar nu m-am complicat, oricum se hidratează.
Tort cu iaurt si capsuni
4. Când blatul e copt (maxim 20 minute la 180 grd.) îl scoti cu hârtia pe un grătar, ca să se racească. Este un blat necrescut spectaculos, elastic, care se va hidrata de la umplutura din iaurt şi fructe şi va mai creşte convenabil în înălţime (pâna îl veţi mânca).
Tort cu iaurt si capsuni
UMPLUTURA
1. Hidratezi gelatina (exact asa cum scrie pe pliculeţ), apoi îl încălzesti (fara sa fiarba) pe bain-marie (la abur) până lichefiază.
2. Siropul colectat de la căpşuni îl amesteci cu gelatina hidratată.
3. Intr-un bol încăpător, amesteci cu o spatulă iaurtul, siropul cu gelatina, fructele şi îndulcitorul.
Tort cu iaurt si capsuni
4. Forma de tort am îmbrăcat-o la interior cu folie alimentară din plastic. Am pus în formă blatul răcit.
5. Torni peste blat umplutura cu iaurt. Nivelezi.
Tort cu iaurt si capsuni
Dai la rece pentru câteva ore, până încheagă, de preferinţa de seara până dimineaţa.
După ce încheagă umplutura, tortul poate fi porţionat.

OPTIONAL
1. Pentru inimioare, am preparat un jeleu din suc de rodie (diluat cu putină apa îndulcită pentru că era prea închis la culoare) şi gelatina, am turnat în forme din silicon. Ca sa le pot scoate, am pus forma cu baza în apă caldă, pentru câteva minute, ca să se desprindă.
2. Inima din jeleu (este pur opţional, poate sa lipsească) o faceti din suc de fructe, sau piure de fructe (vreo 200 de grame) şi gelatină. Am turnat într-o craticioară cu diametrul de 15 cm si am dat la rece ca sa închege.
Tort cu iaurt si capsuni
Peste blat torni 40% din umplutura de iaurt, nivelezi, pui in mijloc calupul de jeleu, torni restul umpluturii, nivelezi si dai la rece pâna încheagă.
3. Apele de deasupra le formezi fie desenând cu suc de capsuni/rodie cercuri concentrice şi apoi plimbaţi aiurea coada unei linguriţe cufundată cam 1 cm (n-am probat cu suc dar ar trebui sa funcţioneze), ori, asa cum am procedat eu, cu puţin colorant lichid în loc de suc de fructe, după aceeaşi metodă.
Liv(e) it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..