Profit de felurile de mancare care se gatesc repede, nu prepar cantitati mari deoarece mancarurile isi pierd prospetimea prin reincalzire si probabil ca sa nu ma plictisesc stand mult timp in bucatarie. Prin urmare, va rog sa dublati cantitatile pentru mai mult de 3 portii cate mi-au rezultat de aceasta data. Cand frunzele sunt neprelucrate termic, par multe, dar dupa oparire volumul scade foarte mult.
Steviei care este putin acrisoara ii balanseaza gustul prazul dulceag, se completeaza foarte bine. Incercati sa gatiti tot mai mult inlocuind ceapa cu prazul, veti descoperi un gust mai bun la multe dintre mancaruri, faceti-o macar din cand in cand.
Ștevie cu orez, praz și leurdă
Ingrediente
- 3 legaturi de stevie
- 2 legaturi leurda
- 1 praz mare (ca in supermarket)
- 1 legatura de marar (sau patrunjel)
- 120 g orez cu bob rotund
- 1 lingura rasa de pasta de rosii
- sare si piper macinat
- 3-4 linguri cu ulei
- 550 ml apa (2 cani mari)
PREPARARE Ștevie cu orez, praz și leurdă
1. N-am desfacut legaturile de verdeata, mai intai am retezat dintr-o taietura cotoarele, au ramas frunzele curatate de cozi, nu te apuca sa tai la fiecare frunza in parte codita. Leurda fiind mai putina am spalat-o in maini sub jet de apa rece. Stevia am pus-o in sita de spaghete cu gauri mari si am vanturat-o sub jet de apa, uitandu-ma sa nu ramana fire de iarba. Mararul insa il speli inainte de a-i taia tulpinile, e mai usor. Oricum, la marar am cam luat in parte fiecare ramurica si am indepartat codita tare ramasa, nu mi-a mai mers ca la stevie.
2. Pune la fiert 2 cani mari cu apa (550 ml). Opreste focul dupa primul clocot. Va folosi la oparirea steviei.
3. Prazului i-am taiat mustatile si l-am spalat. Fiind foarte mare, am folosit doar partea alba taiata rondele. Atentie, cand puneti si rondele din zona unde incep frunzele, pe acestea trebuie sa le spalati in sita caci pot sa aiba nisip in pliuri. Am incins vreo 3 linguri de ulei si la foc moderat am sotat prazul vreo 5 minute, amestecand ocazional. Apoi am pus orezul nespalat si am mai prajit 2-3 minute. Am adaugat leurda taiata fasii de 1 cm latime perpendicular pe tulpina, desigur, si am amestecat timp de aproape 1 minut, trebuie sa ramana verde. Deja miroase mult mai bine in bucatarie, leurda asemuindu-se cu usturoiul verde. Am asezonat cu sare cam 3/4 lingurita si piper macinat. Opreste focul
4. Stevia se pune la oparit in apa fierbinte fara foc. Presezi putin, in 2-3 minute s-a inmuiat si a scazut pana la nivelul apei volumul. Continutul tigaii l-am golit in oala electrica de facut orez, voi daca nu aveti o astfel de oala, un steamer, puneti intr-un vas ceramic si dati la cuptor sau se poate gati intr-o cratita pe plita sub capac. Deasupra oalei am tinut sita cu gauri mari si am scurs apa in care s-a oparit stevia. Am presat un pic stevia ca sa lase zeama. Am taiat apoi stevia in fasii de 2 cm.
5. Am amestecat in oala si cu stevia si pasta de rosii. Apa trebuie sa cuprinda legumele, dar sa nu balteasca de cateva degete deasupra. La mine n-a mai fost cazul sa umplu cu apa in plus. Daca e prea multa apa nu mai are gust concentrat de bun mancarea la final. Am gustat de sare si piper, tineti cont ca apa scade, sa nu ramana prea sarata mai apoi. Fiindca n-am voie sa ridic capacul la oala ca sa nu piarda aburul, am tocat marunt si mararul si l-am pus in oala odata cu stevia. Orezul a fiert in 20 de minute si apa a fost absorbita complet. In timpul fierberii nu se umbla la capacul care acopera etans oala. Cand este gata, se opreste focul si orezul se vantura cu o paleta.
Este un fel de mancare foarte bun la gust datorita prazului mai ales, dar fiecare ingredient isi are rolul. Sa gatiti cu incredere aceasta varianta cu praz, este delicios!
Liv(e) it!
Va mai recomand alte mancaruri delicioase de primavara: Mancare de stevie, ceapa si usturoi >>> reteta aici
Ciorba de loboda cu leustean, iaurt si smantana >>> reteta
Placinta de post cu spanac si leurda >>> reteta de post aici