Bomboane cu cocos si ciocolata, tip Raffaello

Aceste bomboane am ales sa le prepar ca solutie salvatoare intr-un moment de mare criza de timp. Cu o zi inainte, pregatisem Plaisir des dames cantitate dubla, cu gandul sa asamblez vreo 40 de cornete minim, de atatea aveam nevoie, dar socoteala de acasa nu se potriveste cu cea din targ.
V-am tot povestit si la retetele Salam de biscuiti reinterpretat, Biscuiti cu lamaie, Macarons, ca aproape nici nu conteaza motivul dar, periodic, fiica mea isi rasfata toti colegii de grupa cu bunatati (asa spun ei) facute de mine.
Saptamana trecuta a fost o astfel de ocazie, dar n-am reusit sa modelez prea multe cornete din motivele amintite de mine in reteta. Am oprit cornetele pentru acasa si am ales, fara sa stau mult pe ganduri, sa prepar niste bomboane delicioase dupa o reteta retetepapabun.ro, atat de simplu de facut incat si un copil ar putea sa le pregateasca. Stiam ca vor fi bune pentru ca mai preparasem bomboane cu nuca de cocos, dar cu ciocolata alba si frisca lichida, varianta care se apropie mai mult la gust de bomboanele Rafaello, desigur sunt mai fine, dar nici acestora nu le-am gasit cusur.
Nu necesita prelucrare termica, pur si simplu toate ingredientele se amesteca, se framanta putin si se modeleaza bomboanele. Pentru varietate si pentru ca voiam sa le dau un aer festiv, pe jumatate dintr ele le-am tras in ciocolata cu lapte si le-am decorat cu fire din cicolata alba.
Impresia a fost foarte buna si am primit felicitari pentru ca le-au placut foarte mult tuturor.
Sa aveti intelegere pentru poze, n-a fost timp de fotografiat, dis de dimineata au plecat de acasa. Pe la ora 10 dimineata, mi-am adus aminte sa ma oftic si am rugat-o pe fiica-mea sa faca o poza cutiei cu bomboane asortate, cu telefonul, dar mai erau doar vreo 10 .
Prin urmare, singurele exemplare care au ramas acasa, nu cele mai grozave, le-am fotografiat a doua zi.Bomboane cu cocos trase in ciocolata
Mai simplu de asa, nu se poate! Totul a fost gata intr-o ora si 15 minute, ambalate cate doua, una alba si una neagra, in hartii de briose, depozitate in doua cutii din carton (alimentare) cu capac. Aratau frumos in cutie, mi-a parut rau ca nu le-am facut o poza. Atatea mai erau la ora 10 dimineata cand am rugat-o pe fiica mea sa le pozeze cu telefonul:
Bomboane cu cocos trase in ciocolata
Am preparat cantitatea dubla si au rezultat cca 75 bomboane (2.5 cm) cu migdala la mijloc.

INGREDIENTE
150 g lapte praf instant (nu Raraul sau din cel care necesita fierbere; conteaza calitatea)
125 g zahar pudra
100 g unt moale
100 g nuca de cocos + 20 g pentru tavalit bomboanele
1 lingura apa fierbinte
75 g migdale (sau stafide, fistic, nuci, etc.)
OPTIONAL- GLAZURARE
90g ciocolata neagra de buna calitate (altfel nu vor fi lucioase si netede)
50g ciocolata alba
Bomboane cu cocos trase in ciocolata
PREPARARE
Untul l-am scos de seara ca sa fie la temperatura camerei a doua zi dimineata.
1. Amesteci toate ingredientele cu mana. Framanti bine pana devine o masa compacta ca o minge. Adaugi 1 lingura apa fierbinte ca sa fie mai lipicioase si astfel sa se lipeasca mai bine nuca de cocos la tavalire. Rupi si formezi bile de 2cm in care infigi un sambure de migdala si remodelezi sfera in jurul acestuia.
2. Depozitezi pe o farfurie, apoi serii de cate 5-6 le tavalesti prin nuca de cocos si le pui pe o alta farfurie curata. Le dai la rece ca sa se intareasca. Jumatate le-am lasat albe.
3. Cealalta jumatate din cantitatea de bomboane nu le-am mai tavalit prin cocos. Le-am intarit la congelator 10 minute. In timpul acesta am topit la bain marie (la abur) ciocolata, am infipt cate o bomboana in bat de frigaruie, am scufundat-o in ciocolata, am scurs-o si depozitat-o pe un gratar suspendat pe o tava (n-au fost pierderi).
4. Cand au fost gata, le-am tinut 15 minute la congelator ca sa se intareasca glazura, timp in care am topit 1/2 ciocolata alba. Cand s-a intarit glazura, le-am mai introdus la congelator pe cele albe, in loc, ca sa nu am surprize la transport sa se inmoaie. Am confectionat un cornet mic din hartie de copt cu orificiu minuscul de 1-1.5 mm. Am desenat spirale albe pe glazura neagra a bomboanelor. Le-am mai dat la congelator pentru vreo 7 minute.

Liv(e) it!

Comments

  • Ce delicioase sunt!

    Rocsy Ciobanu 30/03/2014 17:42 Reply
  • am facut si eu, dar raw, cu unt de cocos ! imi plac ambele variante 🙂

    Mihaela 30/03/2014 18:58 Reply
  • Ce frumoase si gustoase!

    hapleablog 31/03/2014 21:51 Reply
  • Am facut si eu bombonele zilele trecute si ce sa crezi? Le-am ornat precum cele cu ciocolata neagra prezentate aici. In seara asta, mi s-a aprins beculetul, mi-am dat seama ca “le-am mai vazut undeva”. Stii care-i culmea culmilor ? Le-am pozat pe un fundal cu mov :)))))))))

    mihaela 03/11/2014 19:54 Reply
    • :))))), mie imi spui ce feste imi joaca mintea? Imi ramane in minte si mie, asa am patit la tortul Himalaia, povesteam cum l-as fi ornat eu daca aveam fructe proaspete si peste o saptamana am vazut identilc la Laura Laurentiu, abia atunci am facut conexiunea ca il mai vazusem cred de pe vremea cand nu aveam blog. 🙂 Miha, am fost plecata, aseara am revenit, de aceea raspund cu intarziere.

      Food Design 04/11/2014 6:26 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..