Odata cu migrarea romanilor in vacante in Grecia, dupa Revolutie, sosul acesta cu castraveti si iaurt gras de oaie sau capra, a devenit foarte popular si iubit la noi, probabil trezeste nostalgii. De fapt, s-a raspandit la noi, pentru simplul fapt ca este gustos.
Denumirea se pare ca isi are radacini turcesti sau armene. In Turcia, sosului i se adauga piper si menta, puteti incerca si varianta aceasta. Este delicios sa il mancati cu lipie pur si simplu la o masa de seara, sau poate insoti carnea fripta la gratar.
Ingrediente
- 200-250 g castraveciori cornishon (vreo 2-3)
- 300-350 g iaurt grecesc 10%
- 3 catei de usturoi mari
- 2 lg ulei de masline
- 1 lg zeama de lamaie sau otet
- 1/2 legatura marar
- sare
- piper proaspat macinat OPTIONAL
- frunze de menta OPTIONAL
PREPARARE Sos tzatziki cu iaurt, castraveti si usturoi
1. Spala, usuca, si rade castravetii cu tot cu coaja, dupa ce i-ai testat sa nu fie amarui. Unii pun peste noapte la scurs castravetii, dar daca sosul va fi mancat imediat, ajuta-l presandu-l usor ca sa lase mai repede zeama.
2. Curata usturoiul, preseaza-l cu lama sa iasa seva si toaca-l. Eu l-am mai si frecat cu putina sare grunjoasa intr-un castronel (sau mojar) peste care am pus zeama de lamaie si 1 lingura de ulei. Daca doresti poti sa pui si piper proaspat macinat.
3. Spala, zvanta in prosopul curat mararul si toaca-l marunt. Marunteaza si menta daca iti place sa adaugi.
4. Iaurtul este consistent, in mod normal nu lasa zeama. Le amesteci pe toate si asezi in sosiera. Deasupra se stropeste cu cealalta lingura de ulei ramasa.
Liv(e) it!
Este atat de bun mancat impreuna cu lipii preparate rapid la tigaie >>> reteta AICI
Cred ca ar merge de minune nu numai pe langa carne la gratar, dar si pe langa Carne de vita cu sos picant si cartofi prajiti (click pentru reteta)