Pe masa de Craciun am reusit sa alcatuiesc pe repede-nainte un tort aperitiv cu foi verzi care contin spanac si pentru umplutura am mixat doua feluri de branza pentru 4 etaje, doua cu doua. Eu am calibrat ingredientele in jurul a 5 oua, ca sa coc intr-o tava patrata de 30 cm latura foaie pe care am dat-o in 4.
Tortul poate ca a aratat dragut, dar nu a fost deloc practic, o portie ar fi insemnat ceva inalt cu baza ingusta, asa ca le-am taiat cuburi si le-am servit alor mei cate 2 etaje cu doua straturi de crema. Fiind aplicate alternativ cremele in straturi, n-au fost vaduviti de gust, dar eu va recomand sa urmati reteta inregistrata cu ingrediente calibrate pentru 6 oua si sa coaceti intr-o tava dreptunghiulara de 28 x 40 cm si sa taiati in 3 foaia, veti obtine un tort dreptunghiular, nu-i bai, sau preparati doar o crema din cele doua si veti obtine cuburi delicioase asa cum dupa aceeasi reteta am avut la aniversarea fiicei mele, ca in aceasta poza:
Sursa inspiratiei a fost blogul Culorile din farfurie.
Am mai facut o greseala, am mixat cu mixerul de mana spanacul si nu a fost foaia verde omogen ca in cuburile de mai sus cand am tocat cu robotul cu cutitele tip elice. Nu-i problema, intelegeti voi din modul de preparare ce este de facut ca sa iasa excelent.
Iarna ziua este tare scurta, n-am mai prins lumina frumoasa naturala pentru poze.
Foi cu spanac si crema de branza
Ingrediente
Pentru blatul verde
- 6 oua
- 6 linguri ulei (50 ml / g)
- 3 linguri smantana (120 g)
- 6 linguri cu faina ( 150 g)
- 3 lingurite cu praf de copt (optional)
- 6 linguri cu spanac tocat (190 g)
- 1/2 lingurita de sare sau dupa gust
Umplutura de branza cu ciuperci
- 250 g crema de branza cu verdeata
- 100 g branza de capra sau Feta
- 3 linguri cu smantana (120 g)
- 400 g ciuperci (din conserva pot fi)
- marar 1 legatura
- 5 g gelatina optional (branza sa nu fie apoasa)
PREPARARE Tort aperitiv cu foi cu spanac si creme din branzeturi
PREPARARE BLAT CU SPANAC
De seara am pus la dezghetat ghemotoacele de spanac congelat.
1. Protejeaza cu hartie de copt tava si regleaza deocamdata la foc minim cuptorul.
2. Bate spuma tare albusurile cu un praf de sare intr-un castron larg si cu pereti inalti.
3. In cuva robotului cu cutitele curbate ca o elice bate galbenusurile, cu ceva sare, spanacul tocat si smantana. Precum ma spovedeam mai sus eu le-am mixat cu mixerul de mana, de aceea este doar marmorat cu verde, nu este verde omogen.
4. Adauga faina si eventual praful de copt pe care eu nu l-am pus. Omogenizeaza cu robotul. Rastoarna apoi mixtura in albusuri si amesteca cu miscari de jos in sus cu telul para.
5. Regleaza cuptorul la 180 de grade, toarna in tava amestecul, niveleaza si coace timp de 20 de minute la cuptor electric modern sau 30 de minute la cuptoarele vechi cu usi care nu inchid etans. Nu trebuie sa se rumeneasca, este suficient. dupa coacere se scoate foaia cu hartie cu tot pe un gratar si se lasa la racit. Dupa racire se da in 3 pe latura lunga, obtinand 3 foi dreptunghiulare.
PREPARARE CREMA 1 CU CIUPERCI SI BRANZA
1. Cu ciuperci din conserva merge mai repede, eu am taiat cuburi si sotat ciupercile proapete pe care le-am avut, in unt.
2. Razi branza, tai marunt mararul si amesteci toate ingredientele de la crema nr. 1. N-am pus gelatina pentru ca nu era apoasa consistenta. Marturisesc ca pentru a salva timp le-am amestecat la robot.
PREPARARE CREMA 2 CU SUNCA SI CASCAVAL
1. Taie marunt sunca, ceapa verde, patrunjelul si razi cascavalul, amesteci cu restul ingredientelor de la crema 2, poti sa condimentezi si cu chimen, ar fi mers. Sa nu te zgarcesti la ceapa, a inviorat mult preparatul.
ASAMBLARE Tort aperitiv cu foi cu spanac si creme din branzeturi
Eu cand montez pun un guler din hartie de copt pe platou in jurul foii de baza de blat. Iau un dreptunghi din hartie de copt, il pliez in 4 si decupez mijlocul care ar intra sub foaie si obtin un guler. Astern gulerul din hartie pe platou si apoi asez blatul.
Straturi de jos in sus:
1/3 foaie cu spanac
1/2 crema 2 cu cascaval
1/3 foaie spanac
Toata crema 1 cu ciuperci
1/3 foaie cu spanac
1/2 crema 2
Din motive estetice, pentru ca este mai luminoasa, am terminat pe platoul de sus cu crema 2, desi se acopera cu legumele cu care ornezi. Nu conteaza prea mult, imparti in doua crema care ti se pare mai multa.
Decorezi asa cum vezi in poze, sau dupa inspiratie.
Liv(e) it!
Pe masa de Craciun am mai avut o delicioasa placinta cu carne in aluat (click pentru reteta), neaparat sa o faceti:
Cornulete cu bors si umplute cu rahat (click pentru reteta):
si Fursecuri (crinkles) specifice Craciunului in America, cu ciocolata, unt, cacao >>> reteta aici