Sunteti in post si nu aveti timp sa gatiti nimic elaborat? Ma bucur ca am salvat combinatia aceasta aromata, o mancare foarte rapid de facut si desigur foarte buna, altfel nu o mai inregistram. In sezon este minunat sa o preparam cu mazare proaspata dar, la vremea aceasta nu-i o nenorocire sa folosim mazare congelata pentru ca fructele şi legumele congelate îşi păstrează proprietăţile nutritive. Practic, prin congelare, nu se pierd nici vitaminele, nici mineralele. Acestea, pur şi simplu, se conservă.
Este drept ca aroma mexicana este data de condimentele exotice dar daca va lipseste curcuma sau chimionul (atentie, cumin ci nu chimen), nu este un motiv sa nu o preparati, va fi buna si numai cu restul de ingrediente care sunt foarte usor de gasit la orice magazin mai rasarit.
Este o reteta inedita, cu specific mexican, care poate fi servita oricand in timpul zilei. V-am scris formula autentica si in paranteza am specificat cum am redus din condimente dupa gustul meu. Voi gustati si puteti plusa dar nu mai mult decat in reteta originala.
Aceasta reteta poate fi servita simpla sau poate fi folosita drept garnitura pentru alte mancaruri.
Cantitati pentru 2 portii:
INGREDIENTE
morcov – 3 bucati(medii)
mazare 1 punga – 450g
ceapa rosie – 1 bucata
ghimbir 1 lingurita (eu am pus doar 1/2)
chimion (cumin, camun, in nici un caz chimen) – 2 lingurite (eu am pus doar 1/2 lingurita)
boia iute – 1 praf
coriandru – 1 praf
curcuma (turmeric) – 1 praf
zeama de la 1 lamaie
sare
ulei de masline
PREPARARE
1. 3 bucati morcov se taie rondele si se pun deoparte la indemana.
2. Se toaca 1 ceapa rosie cuburi mici.
3. Se pun 2-3 linguri de ulei la incins intr-o tigaie mare.
Dupa ce acesta s-a incins se adauga ceapa rosie tocata + 1/2 lingurita cumin la foc mic.
Se amesteca pana cand ceapa capata aspectul dorit.
4. Apoi se adauga 1 (sau 1/2) lingurita de ghimbir si 1 praf de curcuma.
Se adauga praful de boia si se amesteca bine.
5. Morcovii taiati se adauga in tigaie. Se mai tine tigaia la foc mic aproximativ 5min.
6. Se adauga mazarea in tigaie si se acopera cu un capac. Se lasa cca. 2-3 min la foc mediu.
Daca este necesar, se adauga putina apa pentru a nu se lipi legumele de fundul tigaii.
Eu am adaugat 1 cana cu apa fierbinte si am gatit legumele sub capac pana a scazut apa cam de tot.
7. Se adauga zeama de la o lamaie si 1 praf coriandru. Se amesteca bine.
Mancarea se serveste calda, cu paine sau orez, sau se intrebuinteaza ca garnitura la un preparat din carne.
Liv(e) it!
TIPS:
In loc de morcovi se poate folosi pastarnac.
Praful de boia ofera un gust aparte mancarii si de aceea trebuie adaugat dupa gustul vostru.
Cam dulce ptr gustul meu (mazare congelata , morcov) , sper sa nu te superi ; sunt incantata de condimentele folosite :d
Nu ma supar.
De aceea se pune zeama de la o lamaie intreaga, ca sa contrabalanseze.