Hummus libanez din năut- rețeta de baza

Restaurantele libaneze si arabesti sunt tot timpul pline de clienti pentru ca mancarea este pe placul romanilor. Sunt mai multe variante de hummus: cu ardei copti, sau rosu cu sfecla, cu iaurt grecesc, etc., eu aici inregistrez reteta de baza, cel mai des intalnita. Multumita nautului gata fiert la conserva am preparat in nici 10 minute hummus in casa, la blender. Din doua conserve pe care scrie 400 g (fiecare) se obtin 465 g boabe fierte si 740 g din produsul final hummus. Se mananca cu lipie libaneza sau lipii rapide la tigaie >>> click pentru reteta.
Tahina (pasta de susan) se cumpara de la raftul cu produse internationale (arabesti si asiatice) din super-market sau din macelariile arabesti.
Hummus libanez - reteta de baza

Hummus libanez - reteta de baza

Timp de preparare 10 minutes

Ingrediente

  • 2 conserve de 400 g (465 g boabe fierte rezulta)
  • apa de la o conserva
  • 2-3 linguri cu pasta de susan, tahini (tahina) faina de susan in ulei propriu
  • zeama de la 1+1/2 lime sau lamai mici
  • 4-6 catei de usturoi medii spre mici
  • 5 linguri ulei de masline
  • optional 1 lingura ulei de susan
  • 1 lingurita cu varf mic de sare

Hummus libanez - reteta de baza

PREPARARE Hummus libanez din năut- rețeta de baza
1. Atentie la deschisul conservelor, marginile capacelor pe care le scoateti sunt foarte taioase. Am pus in blender continutul unei conserve cu tot cu lichid (jumatate din totalul de lichid obtinut de la doua conserve se pune). La a doua conserva i-am deschis doar o fanta cat sa scurg intr-o cana lichidul si boabele sa nu cada. Dupa golirea lichidului din conserva am pus boabele in blender. Lichidul trebuie sa cuprinda cam 80 % din boabe. Puteti sa mai adaugati ulterior, decat sa fie prea subtire compozitia inca de la inceput. Vedeti in poza a doua de mai jos cat lichid am pus, dar acolo se inmultise cu uleiul si toate celelalte, zeama de lamaie, etc.
Hummus libanez - reteta de baza
2. Tahini (tahina) – pasta / faina de susan o omogenizati bine cu uleiul ei propriu care se separa. Am pus peste naut.
3. Usturoiul l-am zdrobit cu latul lamei cutitului si tocat, nu va bazati ca blenderul face toata treaba, poate da, poate nu, depinde de puterea aparatului.
Lamaile le-am rulat pe masa presand cu palma ca sa se inmoaie si mai apoi sa scot toata zeama. Eu cel mai repede le storc sectionandu-le in doua jumatati storcand cat se poate intre podurile palmelor si dupa aceea in causul de lamaie rotesc o lingura si imediat iese toata zeama, nu ma complic cu storcatoarele clasice carora li se infunda orificiile si nu mai curge zeama. Am adaugat si uleiul.
Hummus libanez - reteta de baza
4. Am actionat blenderul la inceput la treapta 1, apoi la putere maxima. La un moment dat nu mai macina decat la baza, am oprit, am introdus o lingura din lemn ca sa nu ma curentez (sau scoateti din priza cand introduceti ustensile din metal) si am mai ravasit continutul. L-am pornit din nou si in doua minute a fost gata. Am gustat, mai trebuia sare. Iar am dat cateva impulsuri pentru omogenizare cu noua sare. Am gustat, minunat, este gata.
L-am servit cu zaater pe deasupra, fiindca tot il aveam in casa. Se poate decora cu boia de ardei. Este tare gustos!
Liv(e) it!
Hummus libanez - reteta de baza

Alte mancaruri cu naut va recomand: Salata de pui cu naut si susan condimentata >>> reteta
salata-pui-naut-susan

Supa orientala cu pui, naut si curry >>> reteta

Salată cu năut, rosii cherry, ardei si rodie >>> reteta

Comments

  • Mmmmmm cate retete gustoase cu naut!!! Multumesc mult. Astazi o sa fac hummul libanez 😀

    naut 24/10/2021 13:06 Reply
    • MA bucur sa aflu ca reteta iti este de folos ! 😉

      Livit Admin 30/10/2021 4:48 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..