Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

Sărbătoarea creștină a Sfinților 40 de Mucenici din Sebastia, prăznuită pe data de 9 martie, s-a suprapus peste începerea anului agricol tradițional dinaintea creștinării și a generat o sărbătoare tradițională din România și Republica Moldova: Mucenicii sau Măcinicii. În acea zi, se face curățenie mare în gospodării, incinerându-se gunoaiele strânse numai cu foc adus din casă, pentru a duce căldura din casă și afară. În credința populară a Românilor, în ziua Sfinților Mucenici se încheie zilele babelor, zile capricioase ale îngemănării iernii cu primăvara, lăsând loc zilelor moșilor, zile calde. De aceea, în această zi se fac numeroase ritualuri de alungare a gerului, cum ar fi: lovirea pământului cu bâte sau maiuri, rostind descântece, pentru ca să iasă căldura și să alunge gerul, sau jocul copiilor peste foc.
În ziua Mucenicilor, în credința populară, se deschid mormintele și porțile Raiului, iar gospodinele fac, în cinstea sfinților, 40 de colaci numiți sfinți, mucenici sau brădoși.
În Moldova, mucenicii, numiți sfințișori, au forma cifrei 8, o stilizare a formei umane, și sunt copți din aluat de cozonac, apoi unși cu miere și nucă.
În Dobrogea, se păstrează aceeași formă antropomorfică, dar mucenicii sunt mai mici și sunt fierți în apă cu zahăr, cu scorțișoară și nucă, simbolizând lacul în care au fost aruncați Sfinții Mucenici. În Muntenia, pe lângă bradoșii obișnuiți, se face o Uitata pentru morți, un mucenic mai mare, dar orb, pe care copii îl joacă în jurul focului și care este dedicat celor morți care pe timpul anului au fost uitați.
SURSA EXPLICATIILOR: aici
Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

Timp de preparare 25 minutes
Timp de gatire 13 minutes
Timp total 38 minutes
Portii 10 portii

Ingrediente

  • 200 g mucenici muntenesti
  • 1,8 l apa
  • 1 varf bun de cutit de sare
  • un băț de scorțișoară (optional)
  • 230 g zahar
  • 1 plic cu zahar vanilat
  • coaja rasa de la o portocala
  • coaja rasa de la o lamaie

Pentru servit:

  • nuca macinata mediu (250-300 g)
  • scortisoara macinata

Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

PREPARARE Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome
1. Am ales cu atentie nucile de coji si am macinat mediu la robot miezurile.
2. Apa cu sarea, un băț de scorțișoară (optional) si zaharul se pun la fiert intr-o oala incapatoare. Cand apa clocoteste, se pun mucenicii. Desi pe pachet recomanda 8 minute, nu este suficient. I-am fiert fix 13 minute, i-am testat din minut in minut. Daca ii mai lasati se vor sparge. Se vor mai inmuia in timpul de odihna (explic mai jos). Atentie, scortisoara nu va fi pusa la fiert macinată pentru ca da gust amarui.
3. In timp ce fierbeau, am ras coaja de la 1 lamaie si de la o portocala. Am oprit focul, am pus vanilia si cojile rase de fructe si am scuturat de oala, evitati sa tot amestecati pentru ca se vor rupe mucenicii. Se vor amesteca la servire cand luati cu polonicul. De obicei nu punem nuca in oala, adaugam direct in castronele, dar nu este gresit nici daca o puneti odata cu aromele, dupa ce au fiert.
4. Compozitia cu mucenicii se lasa la odihna 30 de minute, timp in care pastele trag din sirop si il leaga, totul se ingroașă.
5. Serviti in castronele luand cu polonicul din oala si presarati cu nuca din belsug, direct in castronel. Amestecati si mai presarati nuca si scortisoara macinata pentru decor, ca in poze. Sunt foarte buni si reci.
Sa fie primit!
Liv(e) it!
Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome
Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

Puteti imparti si cornulete de post pentru sufletele mortilor >>> reteta aici
Cornulete-cu-bors-si-unt

sau gogosi de post cu apa minerala >>> reteta aici
Gogosi cu apa minerala

sau rahat turcesc de post >>> reteta aici
Rahat turcesc (lokum) aromat, cu fistic

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating
Don't Miss! random posts ..

Popup Builder Wordpress