Mai multe nostalgii decat oricand mi-a trezit ultima escapada la casa de la tara pentru ca, de ani buni, n-am reusit sa ajungem acolo in perioada cand visinii si ciresii sa fie plini de rod ca acum.
Pentru mine, copilaria “culinara” nu inseamna doar Crema de gutui si Rotitele cu nuca si marmelada, prajituri pe care le facea bunica, ci si borcanele cu dulceata de visine sau de nuci verzi, tinute vara in racoarea din soba de teracota. Ma intreb acum, de ce nu erau depozitate in pivnita cea racoroasa? Nu imi mai amintesc care era temeiul. Prima banuiala o am cum ca le ascundeau de noi, copiii, pentru ca ne strangeam cate vreo 3-4 verisori in fiecare vacanta de vara, ca sa nu dam iama in ele peste masura si ca bietele borcane sa nu mai apuce sezonul rece. … Asta pana cand am surprins-o pe bunica asupra faptului. Sau poate pentru ca, pe vremea aceea, cand inca nu aparusera capacele metalice care puteau fi “capacite” cu o ustensila simpla speciala pentru sigilat asa ceva, borcanele erau asigurate cu celofan si legate zdravan la gura cu o sfoara subtire, dar care erau prada usoara pentru cate un soricut agil care scapa din ghearele pisicii si putea sa distruga usor toata munca bunicii.
Abia acum zic eu ca m-am lamurit de ce, anii trecuti, cand am preparat cu fructe de la piata, nu regaseam gustul din copilarie al dulcetei de visine. In primul rand, era diferit soiul visinului fata de cel local din Oltenia. A doua cauza si cred cea mai importanta este ca eu preparam cu fructe rascoapte cumparate de la piata, in ideea sa fie mai dulci si atunci cand erau foarte ieftine, la sfarsit de sezon. Dupa mine, dulcetei de visine “ii sade bine” sa fie facuta din visinele aflate in stadiul doi de coacere, sa fie un dulce-acrisor foarte aromat si inainte ca acestea sa faca viermi (inainte de a deveni foarte dulci).
Intentionez sa postez 3 metode diferite de a gati dulceata de visine sau cirese, pe cea mai interesanta o las ultima … pentru ca, de fapt, n-am gatit-o inca. UPDATE: am reusit sa o prepar si dupa a treia reteta click aici. Metoda de astazi m-a convins ca sa o incerc cu prioritate, in temeiul ca se poate face doar cu jumatate din cantitatea de zahar pe care o foloseam pana acum: 500g zahar la 1kg de fruct.
O singura observatie am de facut la aceasta metoda pe care am folosit-o si la dulceata de capsuni de anul acesta. Dupa fierbere, fructul nu ramane la fel de ferm ca atunci cand preparam dupa metoda clasica de 1 la 1 (1kg zahar la 1 kg fruct). Se apropie probabil mai mult de gem, desi are fructele intregi si sirop legat, nu arata deloc rau dar avand termenul de comparatie mentionat, nu ma abtin sa nu observ. Fructul este mai moale, nu are aspectul acela de confiat. Avantajul, insa, vi l-am mai spus, zaharul este redus la jumatate, nu 1 la 1, asa cum procedam pana acum, reteta pe care o voi inregistra zilele urmatoare.
Si pentru ca primavara aceasta a fost suficient de ploioasa ca fructele sa acumuleze mult suc, in premiera am pereparat sirop de visine oprit din sucul mult pe care l-au lasat aceste visine si sunt foarte incantata din doua motive pe care le voi insirui atunci cand voi posta reteta, probabil poimaine, ca sa aflati in timp util, sa puteti cumpara cat timp mai sunt fructe din abundenta in piete.
Ingrediente
- 1 kg fructe fara samburi (visine, cirese, capsuni)-aici am preparat din 2.5kg
- 500g zahar tos pentru 1 kg de fruct
PENTRU VARIANTA CU BATON DE VANILIE ADAUGAT, AM INREGISTRAT SEPARAT O ALTA RETETA: CLICK AICI !
PREPARARE
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele.
2. Intr-o cratita cu pereti inalti, pune fructele la fiert la inceput foc mediu si apoi redus la minim, in momentul in care lasa suc si incep sa fiarba.
3. Spuma care se formeaza o aduni cu o spumiera sau cu o lingura intr-o farfurie adanca.
4. Cam dupa 15 minute, am luat 5 polonice mici din cantitatea de suc mult pe care il lasasera visinele si l-am pus intr-o craticioara mica si am preparat din el sirop de visine cu menta ( reteta AICI).
Fierbe fructele in continuare pana cand cantitatea lor scade la jumatate. Nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalzesti.
Sa fierbi intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (ceramice, de inox sau emailate cu fund dublu). Daca este cazul, pune o bucata de tabla intre flacara si oala.
5. In timp ce fierb fructele pe plita, pregatesti borcanele: le speli bine cu detergent, le limpezesti constiincios si le pui pe gratar in cuptor. Pot sa stea culcate. Dai drumul la cuptor la maxim pentru 20-30 minute dupa care opresti focul si le lasi acolo pana in momentul in care dulceata este gata sa fie pusa in borcane. Capacele le-am oparit in apa clocotita pentru cateva minute si le-am pus la uscat alaturi de borcane in cuptorul cald, numai dupa ce focul a fost oprit.
6. Dupa metoda aceasta, nu vei pune zahar decat in ultima jumatate de ora de fierbere. Zaharul este cel care se arde, se lipeste de oala si ne obliga sa stam langa ea si sa amestecam tot timpul. Daca fierbi mai intai fructele fara zahar, poti sa le lasi singure si sa amesteci doar ocazional. De asemenea, zaharul daca se caramelizeaza in timpul fierberii, va schimba atat gustul cat si culoarea gemului sau a dulcetii. In cazul dulcetii, daca nu vei amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi.
Adauga zaharul doar dupa gust.
Unele fructe sunt mai dulci altele mai acre, asa ca o cantitate fixa de zahar nu este potrivita pentru orice fruct. Adaugi zahar cate putin, gusti, iar apoi mai adaugi daca este nevoie. Totusi, trebuie tinut cont ca zaharul este cel care conserva. Cu si mai putin zahar, nu am facut proba timpului.
8. Toarna dulceata si/sau gemul fierbinte in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic si sterilizate in prealabil. Verifica sa fie perfect uscate capacele si borcanele. Dupa ce le inchizi bine, intoarce borcanele cu capacul in jos si lasa-le asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata.
Inainte de a turna intreaga cantitate de gem/dulceata fierbinte in borcane, pune in fiecare borcan cate o lingura din ea. In acest fel sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic, riscand sa se sparga.
Liv(e) it!
Va las retete de prajituri cu dulceata:
– Papanasi cu mere – reteta de odinioara;
– Budinca cu branza de vaci si stafide
oh, eu n-am facut anul acesta nici gem, nici dulceata. La mine raman fructele aproape intregi si destul de tari pentru ca fac siropul de la inceput, iar dupa cateva clocote scot din sucul rezultat. Cam tot asa cum faci si tu :). Hai ca mi-ai facut pofta, ma duc sa-mi iau visine.
🙂 ce simpatica ai fost! …pai cum spui tu am reteta de la Oana Igretiu si mi s-a parut cea mai interesanta. Am visinele aduse ieri de la tara si maine trebuie sa fac si dupa metoda ei. Mi s-a parut fantastic sa poata fi conservate in acel srop care le confiaza si le mentin tari si sticloase. Si eu ziceam sa nu mai bag ispita in casa dar cand m-am vazut in cires si visin mi-am spus ca e pacat sa nu fac. Deja 3 sferturi de fapt le-am dat :)))
Buna ! Multumim pt reteta ,dar as vrea sa stiu si reteta 2 si 3 .
🙂 Buna, Claudia! Multumesc pt interes. Metoda 2 este cea clasica: 1kg zahar peste fructe, lasate peste noapte si fierte la foc mic pana sosul trece proba de inchegare. … Dar trebuie sa vezi cum arata. A treia n-am mai facut dar mi se pare super-idee: se face un sirop gros din 1 kg zahar si putina apa. Poba picatura de sirop in pahar cu apa si nu trebuie sa disperseze si puse fructele curatate care se fierb doar cateva minute. Fructele trag sucul si devin confiate si sticloase. Mi se pare extraordinar ca fructele nu se fierb indelung si banuiesc ca pastreaza mult din proprietatile nutritive. Raman tari si mi se pare o metoda minunata. Sper sa o fac maine-poimaine si apoi sa postez rezultatul. La a doua am de editat reteta cu pozele deja facute. Sper sa iti fie de folos informatiile.
Prezentare de nota 10 cu plus! <3
Ma bucura sa stiu ca ti-a facut placere sa privesti <3
Super dulceta! Super prezentare! <3
Hei, Cris, ce surpriza sa vii pe aici! 🙂
Ca de fiecare data, a fost o placere sa te citesc! O dulceata delicioasa cred c-a iesit! Te pup!
Multumesc pt comentariu, Corina. 🙂
Ti-am zis ca unde e dulceata, hop si eu, n-am glumit! Imi place stilul tau de prezentare, pentru care te felicit! Referitor la metoda, eu am trecut prin toate de-a lungul anilor si toate-mi plac! Depinde de vara, de timpul disponibil si de cat imi mai ramane de la anul precedent, fiindca ai mei copii, de cand si-au luat zborul, nu mai mananca asa multa dulceata si mai ramane cateodata, de cand ne-am cumparat un ladoi frigorific foarte mare in care congelez de toate si mult…Si siropul imi place mult, eu nu am postat pe blog nici 5% din dulceturile pe care le fac, fiindca nu am timp sa postez in ritmul in care prepar. Referitor la pastratul in soba, e o chestie legata de curentii de aer. Bunica pastra sunca si carnatii afumati in soba, Doamne cum se uscau si ce bune erau! Eu am reluat tot ce mi-am amintit de la bunica si am introdus in obiceiurile culinare si toata lumea aplauda si biseaza…Cred ca si tu pretuiesti la fel de mult mostenirea ta si ma bucur foarte mult, te voi citi tot timpul. Cred ca este cel mai lung comentariu lasat pe un blog…Iarta-ma ca m-am lungit, dar n-am putut sa fiu scurta!:)
Gela (e corect sa iti spun asa?) ma incanta comentariile lungi si cand cineva are ceva de spus/lamurit/informat. Foarte tare informatia ta legata de curentii de aer din soba. Uite ca nu m-am gandit la asta. Da, as vrea sa prezentam obisnuinte stravechi, eu mi-am gasit motiv cu acest blog ca ar fi pentru fiica mea (dar nu numai). M-am bucurat sa primesc tot felul de mesaje si incurajari in acest sens de la prieteni din viata reala sau virtuali, si sa aflu ca si altii sunt interesati ca sa afle sau doar sa citeasca povesti. 🙂
Fa dulceata fara sa o fierbi, amestecand continuu fructele si zaharul, in proportie de 1:1, cand stai la TV, pana cand in compozitie nu mai ramane nici un cristal de zahar, apoi asezata in borcane faci o sterilizareumeda, prin asezarea borcanelor in vas cu apa si fierbere 20 30 minute
Iti multumesc pentru sfat. Chiar voi pune in aplicare. La dulceata de caise functioneaza? Am deja 3 variante de preparare, ar fi a patra si care imi suna bine. Facand un rezumat, eu o prefer pe cea in sirop de zahar pentru ca nu se fierb fructele decat 3-4 minute: https://dulceiutesarat.wordpress.com/2014/06/26/dulceata-de-cirese-in-sirop-de-zahar/ La sterilizarea umeda, fierberea lor e continua.
PS – nu ma mai uit la TV de ani de zile. O s-o amestec in timp ce citesc un curs online de social media 😉
Pingback: Dulceata de visine cu baton de vanilie | Atelierele Roua
Pingback: Sirop de visine cu menta (Sour Cherries and mint syrup) | Atelierele Roua