Drob de miel – reteta traditionala

In special de Pasti gatim drob de miel, dar toata primavara pana cand mieii ajung la maturitate ar fi pacat sa neglijam acest delicios preparat din organe de miel. In Oltenia se face cu organele fierte si dupa tocare si amestecarea cu restul ingredientelor se coace la cuptor. Mi-este greu sa scriu o reteta cu gramaje exacte, pentru ca tot timpul il facem la ochi, in functie de cat de mare a fost mielul, dar pot aprecia ca mai jos. Ceapa si usturoiul verde daca sunt fire groase, atunci reduceti cantitatea de 3 legaturi din fiecare.
In cazul in care s-a rupt rau prapurele si nu se poate folosi, folositi hartie de copt si stropiti cu putin ulei pe deasupra compozitia nivelata.
Drob de miel-livit.ro

Drob de miel - reteta traditionala

Timp de preparare 40 minutes
Timp de gatire 40 minutes
Timp total 1 hour 20 minutes
Portii 12

Ingrediente

  • cca. 600 g organe de miel
  • 1 mana plina (cam 3 legaturi) ceapa verde tanara subtire
  • 1 mana plina (cam 3 legaturi) usturoi verde tanar, subtire
  • 5 oua mici sau medii - intregi
  • 1 lgr sare (gustati!)
  • piper macinat proaspat 1 lingurita
  • 1 legatura patrunjel
  • 1 legatura marar

In plus

  • 3-4 oua fierte tari
  • prapurele de la miel

Drob de miel-livit.ro
PREPARARE Drob de miel – reteta traditionala
1. Am spalat in apa rece organele: ficat, inima, splina, rinichi si plamanii. Prapurele se spala si el cu mare grija pentru ca se poate rupe si se pune in apa in asteptare, pentru ca usor impietreste grasimea de pe el si se poate intampla sa devina solid.
Am curatat de pielite cu atentie deosebita pentru rinichi carora trebuie sa le jupuiti pielita exterioara si sa-i dati in doua pe lung. Se spala uretrele sub jet de apa sau mai multe ape intr-un castron separat de restul organelor.
2. Am pus organele intregi in vreo 2 – 2+1/2 litri apa rece si in plus cu 1 lingurita de sare. Noua nu ne place ca organele sa se faca pasta dupa fierbere ci sa fie al dente, se gatesc suficient la cuptor mai apoi. Apa sa fie cat sa cuprinda bine organele, plamanii oricum vor pluti, nu va faceti griji, vor fierbe si acestia. Vor fierbe organele pe jumatate cat sa se intareasca si sa poata fi tocate marunt la cutit. Poate 15-20 de minute din momentul in care clocoteste apa, la foc mare la inceput si apoi redus focul dupa ce incepe sa clocoteasca.
3. Intre timp am curatat ceapa si usturoiul de mustati si frunze galbene, am mai scurtat frunzele pentru ca daca este verdeata in exces se leaga mai greu compozitia. Le-am spalat, le-am scuturat de apa si le-am tocat marunt cu cutitul. De asemenea, patrunjelul si ceapa.
Punem la fiert in coaja 3-4 oua mici. Vor fierbe cam in 10 – 15 minute, apoi le tinem doua minute in apa rece schimbata o data ca sa faca soc termic si sa se curete mai usor.
4. Carnea (organele) le lasam sa se racoreasca dupa ce le-am scos din apa, atata cat sa permita tocatul cu cutitul. Tocam cat mai marunt, cubulete de 0.5-0.7 mm orientativ.
5. Am amestecat carnea cu ceapa si usturoiul + verdeata tocata marunt, am sarat si piperat (din belsug piper macinat) si am adaugat 5 oua crude de tara (nu sunt XL niciodata), oua intregi, adica albus + galbenus. Am amestecat totul cu o lingura mare.
Am curatat ouale fierte si lasate in asteptare. Acum am incins cuptorul la foc maxim pentru inceput.
6. Am uns cu ulei o forma de cozonac. Am intins cu grija prapurele, ridicandu-l pe laterale si apoi am lasat sa atarne pe laturi pana punem compozitia. Se uniformizeaza in forma 1/2 din compozitie. Ouale fierte curatate de coaja se pun intregi in lungul formei pe mijloc in sir indian. Se pune si restul de compozitie. Daca se vad ouale fierte sus, le presam pana sunt acoperite de compozitie. La final se inveleste cu prapurele ramas pe deasupra si se stropeste cu putin ulei.
7. Drobul se coace cam 45-55 de minute la 180 de grade. La cuptoarele vechi pe gaz poate sa dureze mai mult. Dupa coacere se va mentine in tava pana a doua zi cand s-a racit bine si se feliaza chiar in forma sau pe un tocator. Drobul se scoate din forma si se feliaza numai dupa ce s-a racit bine!
Cat de bine arata feliile pe platoul asortat cu branza, verdeturi si ridichii, toata minunatia de culori vii ale primaverii.
Liv(e) it!
Drob de miel-livit.ro

Comments

  • Pingback: URL

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..