Variem meniul de post cu un fel de mancare fara ulei care s-a dovedit a fi foarte gustos datorita stock-ului (supa concentrata de legume). Se face fara efort, este o reteta rapida si simpla, pentru oameni ocupati. Poate constitui un fel de mancare in sine sau garnitura la chiftelute de legume >>> click pentru reteta in post ori alte chiftelute sau friptura.
Conopida si broccoli de post la cuptor cu stock
Ingrediente
- 1/2 conopida
- 2/3 broccoli
- optional 1 legatura de leurda
- 2-3 linguri cu faina
- 4 cani cu apa + sare pentru fierbere
- 1 cub de unt cand nu este post
Pentru stock de legume
- apa in care au fiert conopida si broccoli
- 1 ceapa mare
- 1 morcov
- 1 pastarnac mic
- 2 felii de conopida
- 1 radacina de patrunjel
- 1 foaie de dafin
- ramurele de cimbru
- 6 boabe de piper
- 1 lgr rasa de sare
PREPARARE Conopida si broccoli de post la cuptor cu stock
1. Am pus la fiert 4 cani cu apa si 1 lingurita de sare.
2. Am rupt buchete conopida si broccoli si le-am spalat apoi in sita sub jet de apa si le-am scurs. Dupa primul clocot am pus conopida si broccoli in apa. La inceput apa se raceste si apoi clocoteste. Tot procesul sa dureze 5 minute. Se vor mai gati la cuptor. Am oprit focul. Le-am strecurat deasupra unei oale in care va fierbe stock-ul de legume si le-am pus in vasul de cuptor conopida + broccoli. Le-am acoperit cat asteapta cu capacul de la tava yena (sau folie de aluminiu).
3. In oala cu lichidul rezultat de la fierberea conopidei am adaugat curatate si spalate radacinoasele si ceapa + dafin, boabele de piper si cimbru si am fiert stock-ul de legume 20 de minute. Radacinoasele ca sa fiarba mai repede le-am taiat fasii si rondele.
4. Mai departe, in varianta cand nu este post este sa prajim in unt / ulei faina intr-o tigaie timp de 2 minute, iar apoi sa o dezlegam cu 3 cani de lichid din supa de la stock (doar zeama) si sa fierbem pana se ingroasa ca o ciulama, dureaza vreo 5 minute.
In paranteza fie spus, am dat drumul la cuptor din timp la foc maxim (220 grade).
Reiau firul cu faina. Eu n-am prajit faina de data aceasta incercand sa tin post si de ulei astazi. Am dezlegat faina in 1/2 ceasca de apa rece,solutie garantata sa nu faca cocoloase. Cocoloasele se fac cand este apa / supa fierbinte.
5. Am strecurat prin sita de spaghete legumele de la stock. Le-am mancat goale asa, erau bune la gust. Se poate face cu ele o salatica cu maioneza falsa pe baza de mustar. Am amestecat cu supa de la stock (doar zeama strecurata – 3 cani) faina dezlegata in putina apa rece.
Am mutat intr-o tigaie fara ulei zeama (cam 3 cani ramane dupa fierberea conopidei) cu faina si am lasat-o sa se lege ca o ciulama la foc mediu spre iute, cred ca a durat vreo 5 minute, amestecand mereu ca sa nu se faca cocoloase. Am gustat de sare si am transferat-o ciulamaua din tigaie peste conopida si broccoli in vasul de cuptor. Ciulamaua cuprinde cam jumatate sau un pic mai mult legumele, astfel:
Am copt-o la cuptor 10-15 minute fara capac la foc maxim (220 grade C). Se mananca calda si este foarte buna la gust.
Liv(e) it!
Alte mancaruri de post gustoase va recomand:
Chiftelute de legume cu piure de zarzavat >>> reteta aici
Tarta de post cu praz, morcovi si cartofi >>> reteta
Salata orientala cu cartofi si castraveciori murati fara ou fiert >>> reteta