Precizez de la inceput ca pungile pentru cuptor sunt unele speciale care rezista la temperaturi inalte si desi se umfla de la caldura din cuptor si ajunge punga sa se turteasca de partea superioara a cuptorului, nu se lipeste si nu se topeste. Gasiti sa cumparati marimea XL din supermarket, dar sa luati pungi la set (goale) nu cele care au deja condimente si poate E-uri + conservanti, mai degraba sa stiti voi ce puneti pe friptura.
Avantajul gatitului la punga este ca friptura se face in suc propriu si pieptul parca nu mai este asa de fad si uscacios ca atunci cand il prajim la tigaie. In plus, gasesc ca este un mod mult mai sanatos de a gati puiul, nemaifiind vorba de prajeala directa. In acelasi mod puteti gati si carnea de curcan.
Cand gatesc pui friptura, desi indepartez pielea cu scopul sa ajunga condimentele direct pe carne, sa nu ramana gustul lor bun pe pielea pe care ai mei oricum o indeparteaza, nu o arunc, o folosesc la fript. Cand gatesc la steamer friptura, pun un pat de piele fara ulei sau unt si se face in suc propriu in grasimea lasata doar de piele si ce mai este pe carne. In aceasta idee, veti vedea mai jos ca am pastrat pielea si n-am mai adaugat ulei.
Pui suculent la punga gatit la cuptor
Ingrediente
- 1 kg pulpe si piept de pui / curcan
- 1 lingura de unt la temperatura camerei
- sare, piper proaspat macinat
- oregano, salvie, boia dulce
- 1 capatana de usturoi
- 1 lime sau zeama de lamaie
PREPARARE Pui suculent la punga gatit la cuptor
1. Am adus aproape condimentele. Am spalat bine copanele si pieptul de pui, le-am scurs bine de apa in maini si am indepartat pielea oprind-o pe o farfurie. Cu untul moale am masat carnea, le-am presarat apoi cu condimente cat sa le acopere cam ca in poze:
Am masat carnea cu condimentele. Pielea am intins-o ca un pat in punga si am asezat carnea.
2. Am decojit usturoiul, am zdrobit cu latul lamei cutitului cateii si i-am imprastiat pe carne.
3. Am decojit 1 lime (coaja va da gust foarte amar daca se pune la gatit, merge doar la marinare si apoi se indeparteaza) si am taiat-o rondele. La fel de bine puteti doar sa stropiti cu zeama ei sau de la o lamaie mica. Cred ca era chiar mai bine pentru gust, caci inca se simtea un pic amarui in locurile unde au stat rondelele de lime. Punga se innoada la capat si se da la frigider intr-un castron incapator (cu tot cu punga) si se tine la marinat minim 6 ore, sau peste noapte.
Dupa acest timp, puneti hartie de copt intr-o tava (just in case), desi nu s-a scurs la copt nici un pic de zeama, si gatiti puiul cam 50-60 de minute la 220 de grade.
Mai jos vedeti punga cu continutul inainte si dupa ce s-a gatit. A lasat multa zeama care formeaza un sos bun necesar si cand am incalzit ce a ramas nemancat.
Punga se va umfla mult in timpul coacerii. Dupa ce opriti focul nu veti putea sa o scoateti. Se lasa 5 minute cuptorul cu usa deschisa si punga se va dezumfla singura. Asa arata puiul dupa ce am spintecat punga ca sa il servesc la masa.
A fost gustos impreuna cu piure de cartofi, castraveti murati si ardei iute pentru cine doreste mai condimentat. Este fraged si bun.
Liv(e) it!
Alte moduri de a gati carnea de pui:
Pui lipicios cu lamaie >>> reteta
Pui marinat cu iaurt de casa si lamaie >>> reteta
sau accesati colectia cu retete cu carne de pasare >>> click AICI