Mancarea cu carne, cartofi si mazare este un fel de mancare de gatit in timpul saptamanii cand nu ai chef de pierdut mult timp in bucatarie. Cartofii i-am preparat dupa metoda de AICI. Carnea sa fie de vitel / manzat, sa provina de la animal tanar, o veti cunoaste dupa culoarea care este in tonuri deschise, nu rosu intens sau poate fi carne de porc. Este o mancare scazuta, foarte gustoasa. Am mancat-o cu ardei iute si muraturi.

Mancare cu carne, cartofi si mazare
Ingrediente
- 5-600 g carne de vitel (manzat) ori porc
- 180 ml vin rosu
- 200 g mazare
- 2 linguri ulei
- 1 ceapa mare
- 5 catei usturoi
- 30 + 30 grame de unt
- 1 lingurita de boia
- 5-600 g cartofi fierti in coaja
- maghiran, chimen, piper, sare
- patrunjel verde
1. Cartofii se fierb in coaja (nu foarte tare, cam 20 de minute), se decojesc, apoi se taie cuburi si se pun într-o tigaie cu 30 g unt. Când sunt rumeniti, se presara cu un amestec de chimen, maghiran, sare si piper, se amesteca bine si se mai lasa câteva minute în tigaie.
2. Cat timp fierbeau cartofii, am spalat carnea, am taiat-o cuburi, am amestecat-o cu sare si piper si am pus-o la prajit cu 2-3 linguri de ulei (fiind de vitel) intr-un wok (sau o tigaie cu margini inalte) ca sa am loc sa asamblez mancarea finala in el. La carnea de porc, mai ales daca are si grasime se pune si mai putin ulei. Focul sa fie iute, carnea trebuie sa se rumeneasca frumos, nu o inabusim. Dupa rumenire si scaderea sosului, am stins cu vinul. Cand a scazut vinul, am scos carnea intr-un castron si am acoperit-o cu un capac.
3. In wok am pus 1 lingura cu unt cu varf, ceapa taiata solzi si usturoiul zdrobit cu latul lamei cutitului. Am calit 2-3 minute pana a devenit sticloasa, apoi am turnat 1 cana de apa fierbinte si mazarea congelata. Au fiert cam 10 minute. Mai adaugati apa daca este in sec.
4. Cand lichidul a scazut 3 sferturi, am adaugat carnea, 1 lingurita cu boia (dulce sau in amestec cu iute, dupa cum va place) si le-am mai prajit vreo 2 minute amestecand usor si din cand in cand.
5. Am adaugat si cartofii prajiti si la final se pune si patrunjel tocat. Mie mi-a lipsit, de fapt nu-mi propusesem sa pozez pentru blog si am hotarat sa fac asta in ultimul moment.
Se gusta mancarea daca are suficienta sare. Datorita metodei de preparare are gust foarte bun.
Liv(e) it!
Va mai recomand o reteta dintr-un restaurant din Cluj, foarte mult ne-a placut: Cotlet de manzat cu sos de legume si cartofi >>> reteta
Sau o mancare cu mazare rapida, de post >>> reteta
Si minunatii Cartofi frantuzesti cu oua, cascaval si smantana la cuptor >>> reteta