Grisine cu susan, ronțănele

Grisinele sunt batoane clasice crocante de pâine italiene, sunt bune ca o gustare, sunt bune de ronțăit la orice oră. Acestea sunt simplu de făcut și … de degustat … lângă un pahar de vin, alături de un pahar cu lapte si de furat din mers când treci prin bucătărie 🙂
Grisine cu susan, ronțănele

Reţeta de tort "Regina din Saba" cu ciocolata si migdale

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 40 minutes
Timp total 30 minutes
Portii 12 felii

Ingrediente

PENTRU BLAT

  • 120 g ciocolată neagră
  • 120 g unt gras
  • 130 g zahăr cristale (tos)
  • 2 linguri rom negru
  • 3 ouă mari sau 4 mici
  • 1 praf de sare
  • 60 g migdale
  • 40 g zahăr
  • 70 g făină 000
  • ½ linguriţa praf de copt

PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATĂ

  • 120 g ciocolată neagră
  • 25 g unt
  • 1 lingură rom brun
  • 150 ml smântână grasă fermentată (nu cea de frisca)

ÎN PLUS

  • 70-80 g fulgi de migdale
PREPARARE
1. Încălzeşte uşor laptele sau apa la 40° C
2. Drojdia se va folosi conform instrucţiunilor de pe pachet (poate fi instant, caz în care se pune direct in făină, ori se va dilua în apă calduţă si lasă 1-2 minute să crească, facă spumă). Drojdia proaspătă se va freca cu 1 lingurită de zahăr cristale (tos) pâna lichefiază.
3. În castronul de la mixer sau alt castron amestecaţi cu o lingură (din lemn) faceti un cuib in făina si puneţi tot restul de ingrediente.
Grisine cu susan, ronțănele
4. Folosind un mixer static echipat cu cârligul de aluat, amestecați toate ingredientele cu viteză mică până când sunt bine combinate, 2-3 minute sau le amestecati manual.
5. Măriți viteza mixerului la mediu-mic și amestecați încă 5 minute. În cazul amestecării manuale, amestecaţi pâna se desprinde de mâana câat de cât. Acoperiți vasul cu folie de plastic și lăsați să stea o oră la temperatura camerei.
Grisine cu susan, ronțănele
6. Preâncălzeste cuptorul la 190 grd C. Taie două foi de hartie de copt tip pergament si una asterne-o în tava.
7. Presară blatul de lucru cu faină si frămantă aluatul pana îi dai o formă de bilă nelipicioasă (câteva minute)
Grisine cu susan, ronțănele
8. Împarte aluatul în cca. 24 de bucăți, fiecare cântărind aproximativ 25g.
Grisine cu susan, ronțănele
Grisine cu susan, ronțănele
9. Rulează între palme fiecare bucată în formă de cordon care are aproximativ lungimea cât tava și ½-1 cm lățime, în funcție de cât de groase le doriți. Reține că vor mai creşte în timpul coacerii.
10. Așează-le în tava cu hârtie, unge-le cu ulei sau apă cu peria din silicon sau direct cu degetele și presară pe grisine susanul seminţe ori parmezan / caşcaval.
Grisine cu susan, ronțănele
Le vei coace pană se rumenesc, la 190 grd C începand cu 10 minute la cuptoare electrice, cu ventialaţie sus si jos sau mai mult, la treapta 3.4 sau 4 la cuptoarele alimentate cu gaz.
Se scot de pe hârtie pe un platou si se lasă să se răcească. Se ţin în pungă de hârtie sau chiar plastic daca nu vreţi să se întărească excesiv de mult.
Liv(e) it !
Grisine cu susan, ronțănele

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..