Tort gratin cu portocale


Primul articol din 2015 il incep cu ganduri bune, ca si pana acum, insotite de urarea sincera: va doresc sa aveti parte numai de bune in acest an, spor, liniste si belsug in casele voastre!

La tortul “Toamna” care exprima bogatia toamnei in gustul dens, gust complex, dar si decorat cu inspiratie din natura, mi-am propus sa imaginez retete noi de torturi, dedicate fiecarui anotimp, fiecare dintre membrii familiei extinse fiind nascuti in cele 4 anotimpuri, prin urmare, motive am ca sa ma inspir.
Pe acesta l-am decorat cu zapada, fulg de nea si stelutele din pomul de iarna, “bulgarasi de zapada” si aroma fructului cel mai des intalnit sub brad: portocala.
Tort gratin cu portocale
Nu ma laud gratis cand spun ca nu o sa mai intalniti nicaieri acest fel de tort, pentru simplul motiv ca nu este de gasit gratin de portocale si in nici un caz folosit ca strat intr-un tort si in plus stau acum comod sub umbrela concluziei degustatorilor, care vin din total diverse medii si care in unanimitate l-au caracterizat la prima lingurita cu: bun!, la a doua: foarte bun!, la a treia: nebunie!, la a patra: demential, cel mai usor, aromat si racoritor tort ever!
Uite ca se poate ca un tort sa fie foarte gustos fara unt (doar cat contine ciocolata), fara nuci sau cacao, fructul in dulciuri ramane slabiciunea mea.
Tort gratin cu portocale
Si surpriza a fost totala cand le-am spus ca nu contine gluten, pentru ca am folosit faina “Mix Patisserie” de la “Dr. Schar Romania-produse fara gluten” si la bulgarasi am folosit biscuti macinati “Frollini” – Dr. Schar, ingrediente care desigur ca nu sunt obligatorii, le inlocuiti cu produse obisnuite.
Tort gratin cu portocale

Etaj inferior – forma cu pereti detasabili pt a lipi portocalele ca in “gard” – tava: 26cm
Etaj superior – tava: 20cm

Ca sa va fie mai usor, puteti prepara cu o zi inaine blatul si montati gardul din portocale si turnati crema de portocale cu gelatina, ca sa inchege lejer peste noapte, si restul preparati pe 31 decembrie.

Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 1 hour
Timp total 2 hours
Portii 14 portii

Ingrediente

Pentru blat

  • 4 albusuri de ou
  • 1 praf de sare
  • 250 g zahar pudra
  • 1 lingura zeama de lamaie
  • 1 plic zahar vanilat
  • 4 linguri amidon

In plus pentru bordura din portocale

  • jumatati de felii de portocala decojite

Pentru crema de portocale

  • 7 linguri zahăr
  • 300 ml lapte
  • 200 ml frişcă lichidă din smantana
  • 1 lingură amidon alimentar
  • 3 foi de gelatină (de buna calitate) sau echivalentul granule
  • esenţă de vanilie
  • 300 g pulpa de portocala
  • 100 g ciocolată alba

Pentru gratin de portocale

  • 450 g pulpa de portocale taiata cuburi
  • 300 ml lapte
  • 1 pastaie de vanilie
  • 4 galbenusuri
  • 75 g zahar
  • 2 linguri cu faina

Pentru decor

  • felii de portocala cu coaja gratinate
  • biscuiti+smantana+ciocolata pentru bulgarasi
  • 150 g smantana pentru ciufuletii din frisca
  • ciocolata alba rasa pentru zapada
  • ciocolata pentru stelute

PREPARARE Tort “Iarna” – Tort gratin cu portocale
Se incinge cuptorul la 150 de grade pentru coacerea blatului.
PREPARARE BLAT
1.Protejati cu hartie de copt tava cu pereti detasabili.
2.Intr-un castron bateti cu mixerul albusurile fara zahar 2-3 minute si sarea, apoi adaugati cate o treime din zaharul pudra. Dupa prima treime de zahar adaugat, puneti zeama de lamaie. Cand turnati zaharul, reduceti la viteza minima mixerul ca sa nu il arunce in afara. Apoi continuati cu turbo cu un mixer puternic sau pana devine lucioasa si ferma. Varful format se lasa in prima secunda dar sta ca forma precum arat in poza, daca se culca de tot nu este bine batuta.

3. Amestecati si cu amidonul, la inceput la treapta 1 ca sa nu zboare si apoi mariti viteza.
4. Se coace la temperatura precizata mai sus 30 sau 45 de minute, dupa cat de performant este cuptorul, daca usa inchide sau nu etans.
5. Se scot cu foaie cu tot la racit pe un gratar. Cand este rece, se scoate usor hartia.

BORDURA DIN PORTOCALE
1. Vei incepe deja sa montezi tortul in forma cu pereti detasabili in care s-a copt blatul. Aseaza blatul pe platoul de prezentare si injurul lui inelul de la forma de blat de tort pe care il strangi.
2. Formezi un “gard” din jumatati de felie de portocala mica care stau pe peretii formei pt ca sunt umede iar sucul lor insiropeaza blatul inferior. Blatul este usor retractat fata de forma, asa ca vei umple diferenta cu aceste felii de portocala.

CREMA DE PORTOCALE
In curtea formata am turnat reteta mea de crema tip mousse cu fructe, frisca si ciocolata, dar de data aceasta cu portocale in loc de zmeura, pe care am explicat-o la tortul “Picnic-Prajitura cu zmeura, frisca si ciocolata” de aici
1. Ciocolata o tai bucăţi mici (eu am ras-o pt. ca ma grabeam). Cand razi, nu tii toata ciocolata in mana pt ca se topeste. Vei rade cub dupa cub.
Bucatile de ciocolata taiate la cutit trebuie sa fie mici, altfel se vor simti precum samburii de cireasa uitati in dulceata de cirese. O tii in frigider pana in momentul folosirii.
2. Caramelizezi zahărul la foc mic, până devine auriu. Il stingi cu laptele fierbinte şi laşi să fiarbă până se topeşte caramelul. Laptele il adaugi astfel: tragi de pe foc siropul caramel, pui cate 2 linguri de lapte care vor face valatuci cu zgomot, mai pui doua linguri, dupa care se potoleste si il poti pune in continuare pe foc adaugand tot restul de lapte. Adaugi amidonul dizolvat în puţin lapte rece şi laşi să fiarbă până începe să se îngroaşe, amestecând continuu. Iei vasul de pe foc şi continui să amesteci câteva minute.
3. Înmoaie gelatina în 100 ml de apă intr-o cana/ibricel metalic. Infierbanti pana aproape de clocot apa intr-o craticioara sau ibric mai mare in care sa incapa cel cu gelatina. Opresti focul, pui ibricelul cu gelatina in vasul cu apa fierbinte si amesteci, o topeşti fără să o fierbi, va deveni clara, fluida si transparenta, dupa care o dai să se răcească. Mai pui pe foc doar daca tot nu se topeste. Daca fierbe, nu mai incheaga. Mare atentie!
4. Bati frisca bine. Cu cea din smantana nu trebuie insistat ca sa nu se taie, oricum gelatina o va intari.
5. Adaugi esenţa de vanilie şi gelatina în crema de lapte răcită bine, amesteci, apoi adaugi frişca bătută.
6. Pui portocalele taiate cuburi si ciocolata maruntita.
Amesteci uşor pana omogenizeaza.
7. Torni crema si nivelezi. Dai la rece ca sa inchege, minim 2 ore.

GRATIN CU PORTOCALE
1. Blatul mic de sus (20 cm diametru) nu este un blat, este marea mea gaselita, de aceea este racoritor si puternic fructat, pentru ca gratinul de fructe este un fel de “rasturnata cu fructe”, adica strat de cuburi din fructe gratinate la cuptor 5 minute in aceasta forma.
2. In loc de blat, am preparat un fel de budinca de casa din lapte si vanilie, dar pe care am copt-o la foc mic mai mult decat 5 minute obisnuit, ca sa inchege si sa-si tina forma. Este umed de parca ar fi insiropat si foarte aromat de la stratul de fructe. L-am copt vreo 20-25 de minute la 175 grd, pana s-a rumenit frumos deasupra.
3. Fierbi in lapte 5 minute pastaia de vanilie despicata pe lung, scoti cu varful cutitului semintele si le pui in lapte impreuna cu pastaia.
4. Mixezi galbenusurile cu zaharul, apoi adaugi alternativ din faina si lapte. Torni amestecul peste portocalele gratinate si coci la 175 de grade pentru vreo 30 de minute, pana se rumeneste. Dupa racire se rastoarna peste blatul mare cu crema bine inchegata.
Tort gratin cu portocale
Tort gratin cu portocale
DECOR
Ciocolata alba rasa inchipuind zapada, fulgul de nea si stelutele le-am decupat din ciocolata topita intinsa pe hartie de copt si racita partial ca sa nu fie pietrificata, caz in care as fi incins decupatorul metalic in apa fierbinte, iar bulgarasii din biscuiti rasi, frisca si ciocolata alba topita, tavaliti prin ciocolata rasa. Ciufuletii din frisca din smantana, la acestia am pus intaritor ca sa fiu sigura ca stau, la cei portocalii am combinat un strop din colorantii galben si rosu ca sa obtin portocaliu, sunt un pic rose, trebuia cred mai mult galben, nu e grav.
Foarte important: feliile de portocale amprentate evantai le-am gratinat separat 30 minute la cuptor, capata gust bun de gratin si coaja nu se usuca iremediabil, poate doar la cele doua feliute foarte mici, de aceea evitati capetele, dar oricum rondelele gratinate sunt semi-moi.

Food-design-ul meu imagineaza anotimpul iarna, sper ca am reusit sa transmit asta si ca este armonios si echilibrat alcatuit.
Liv(e) it!
Tort gratin cu portocale

Va las si reteta de coji de portocale confiate – reteta aici
Coji de portocale confiate

Comments

  • La multi ani! E colorat, e fain! Si ceva de munca la el.

    alina 02/01/2015 15:35 Reply
    • multumesc pt comentariu, Alina! 🙂 prepar rar torturi si sunt cele mai ofertante pentru fantezii de orice fel

      Food Design 02/01/2015 21:11 Reply
  • Ce coincidenta, am facut si eu un tortulet cu portocale ! Al tau arata spectaculos, potrivit pentru seara dintre ani ! Foarte frumos !

    Mihaela 02/01/2015 19:09 Reply
    • pai nu e surpriza, iarna se potriveste din portocale. multumesc pt caracterizare. ai postat tortul? ma duc sa vad 🙂

      Food Design 02/01/2015 21:36 Reply
      • inca nu l-am postat, acum scriu povestioara :))

        Mihaela 03/01/2015 14:10 Reply
  • La multi ani Didi! Ce imi place cum ti-a iesit tortul! :X

    Rocsy Ciobanu 02/01/2015 20:37 Reply
    • La multi ani fericiti! nici al tau nu este mai prejos 🙂

      Food Design 02/01/2015 21:37 Reply
  • La multi ani!
    An Nou cu toate cele bune!
    Tortul arata minunat!

    maria mihalache 04/01/2015 10:31 Reply
    • La multi ani! Intrase in spamuri comentariul. Multumesc, Medi!

      Food Design 04/01/2015 20:11 Reply
  • Pingback: Prajitura “Tosca” | FOOD DESIGN

  • Draga Didi, ca si ciocolata le-am incercat pe toate. Mi-a placut foarte mult marca proprie Auchan, ciocolata alba si cea cu peste 70% cacao, la 200 grame. Mi se par de calitate. Ti le recomand.

    Mihaela 06/01/2015 21:43 Reply
    • Multumesc pt info. Am 4 supermarketuri la 300m distanta, merg pe jos. Auchan nu am si nici drum prea curand.

      Food Design 06/01/2015 23:00 Reply
  • In aceasta reteta la ingredientele pentru blat nu apare faina, iar la detali spuneti adaugati faina .Care faina?

    Monica 17/01/2019 21:06 Reply
    • Draga mea Monica, iti multumesc foarte mult pentru mesaj! Am scris la preparare gresit faina, era vorba de amidonul din ingrediente. Gresit scrisesem la un pas 2 ca amidonul se amesteca cu zaharul, nu-i nimic daca le-ai amestecat uscat si apoi cu albusul mixate, dar corect este ca zaharul de la blat se fie adaugat la albusuri, batand o bezea si mai apoi separat cu amidonul, amestecare manual, cu miscari de jos in sus.

      Livia 18/01/2019 12:18 Reply

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..