Acest fel de mancare il vei face numai, dar numai cand te vei fi plictisit sa gatesti acest tip de carne la gratar sau la tigaie. Carnea provine din zona coastelor si in functie de cum a fost hranit animalul, carnea este mai mult sau mai putin marmorata, frageda ori suculenta, facand-o ideala pentru gratar. Eu am ales ca sa o fac la cuptor, grasimea care nu era in exces totusi, sa se scurga peste cartofi sporindu-le savoarea. Nu necesita mult timp de gatire, dar regula este sa aducem la temperatura camerei carnea, cu o jumatate de ora inainte de a o gati. In acest rastimp ne ocupam de cartofi, asa cum explic in modul de preparare.
Majoritatea o prefera medium-rare (roz la mijloc) aceasta carne, noi o mancam cu un pas gatita mai mult, sucul insa se vede inca pe bucata de carne. Pentru a nu usca antricotul asteptand dupa cartofi, acestia se vor fierbe in coaja pe jumatate inainte de a-i introduce la cuptor.
Noi folosim la gatit acest fel de mancare untul clarifiat “ghee” pe care il procuram odata cu carnea din macelariile arabesti, ni se par cei mai priceputi macelari si iti servesc carnea asa cum o ceri. Pentru spaghete, ne-o toaca la barda marunt, nu gatesc cu carne tocata de masina pastele. Dar sa revin la reteta Antricot de vita cu os, pe pat de cartofi aromati …
Ingrediente
- 3 felii de antricot de vita cu os
- sare, piper
Pentru cartofi
- 800-1000 g cartofi albi
- 2 cepe mari
- 1 capatana de usturoi
- boia dulce si iute
- cimbru
- busuioc
- rozmarin putin (mie nu prea imi place)
- sare si piper proaspat rajnit
- 1 lingura de unt
PREPARARE Antricot de vita cu os, pe pat de cartofi aromati
1. Carnea sa fie adusa la temperatura camerei, timp de 1/2 ora. Se da cu sare si piper proaspat rajnit.
2. Infierbanta o oala incapatoare cu apa, spala cartofii bine eventual cu un buret curat abraziv daca nu sunt noi si fierbe-i in coaja doar pe jumatate. Cam 20 de minute socotind de la primul clocot. Cartofii sa fie mici spre medii. Daca sunt maricei, dureaza chiar mai mult. Eu ii aleg de la cumparare sa fie mai mici, cand stiu ca ii iau pentru fiert.
3. Preincalzeste cuptorul la 220 daca antricotul este mai mare.
4. Dupa fierbere, cartofii se decojesc cat sunt calzi, cu grija sa nu te frigi, eu ii tin cu un prosop curat. I-am taiat in sferturi (cuburi mai mari) si i-am pus intr-un castron incapator. I-am condimentat si amestecat cu o spatula.
5. Am feliat ceapa rondele si am curatat usturoiul pe care il feliezi daca sunt mari cateii.
5. Am uns cratita cu untul, am asezat un rand de cartofi, am presarat ceapa si usturoi, apoi am adaugat cartofii ramasi si peste ei ceapa si usturoi.
6. Deasupra am pus carnea. Se coc in cuptor cam de 30 de minute dupa gustul meu, pana se fac bine cartofii (fara adaos de apa!!). Carnea o mai intorci si pe partea cealalta. Daca o vrei medium rare o scoti mai devreme si o tii sub un capac la odihna. Oricand ai scoate din cuptor mancarea, trebuie sa o lasi la odihna vreo 10 minute.
Carnea este gustoasa si cartofii atat de aromati si buni!
Liv(e) it!
Uite cum se face la tigaie sau gratar antricotul: Antricot natur sau pane cu legume sotate – click pentru reteta