Oțet de casa de mere cu miere

Multi dintre voi aveti meri in curte  si sunteti neobositi cautatori de retete cu mere. Este timpul sa preparati acest otet nu neaparat pentru un cost redus la 20 % din pretul din supermarket cat pentru ca ai un produs curat, aromat si care spre deosebire de otetul pe care l-am postat anterior, cel din drojdie (click aici pentru reteta) este foarte bun si in salate, nu doar la mancaruri. Este un otet dublu mai tare decat cel din drojdie fara fructe. N-am testat inca, dar este un otet care poate fi folosit la murarea castravetilor (click aici pentru reteta).
Il vei mai folosi si la prepararea marinadelor (“marinatelor”) pentru carnuri (click aici pentru marinade), vei acri ciorbele, mai ales cea din miel  la Pasti, poti sa il folosesti si in loc de vin la fripturi, atunci cand iti lipseste vinul din casa, are o multime de intrebuintari, iti las la finalul textului cateva retete la care folosesc acest otet.
Metoda functioneaza perfect, este probata de mine si timpul investit tinde catre zero, nu este mai nimic de muncit ca sa il obtii.
-Otet de mere cu miere

Timp de preparare 5 minutes
Portii 1 litru

Ingrediente

  • 1 litru de apa plata
  • 130 g miere
  • 1 felie paine de secara
  • 15-20 g drojdie proaspata
  • cateva stafide

PREPARARE Oțet de casa de mere cu miere
1. Apa se fierbe timp de 10-15 minute.
2. Cand s-a mai racit si este doar calduta, se ia din ea si se dizolva intr-o ceasca drojdia.
3. Pregateste un vas ceramic (smaltuit) cu gura larga si torni in vas solutia calduta. Adaugi drojdia dizolvata in solutie si mierea si amesteci pentru dizolvare. Adauga si felia de paine de secara “acra”.
4. Spala merele, indeparteaza doar coditele si toaca-le cu robotul de bucatarie cu tot cu cochiliile semintelor. Adauga-le in vasul smaltuit cu apa.
5. Acoperi cu o panza curata si il depozitezi intr-un loc cald pentru 7 zile. Eu am o oala simpatica ceramica pentru cuptor care are un capac cu un orificiu pentru iesit aburul. In acesta l-am pus.
-Otet de mere cu miere
6. Dupa ce lichidul a fermentat 7 zile, il strecori prin sita de spaghete cu orificii mari si il torni intr-o sticla de sticla. Ii adaugi vreo 5 stafide. Se pune un dop din vata. Eu l-am acoperit cu un patrat de prosop de hartie si am pus un elastic. Trebuie sa poata sa respire.
7. Am tinut sticla 40 de zile in bucatarie intr-un loc intunecos, ma uitam cum dintr-o emulsie albicioasa in toata masa ei se limpezeste si devine galbui spre transparent. Nu este transparent, dar e placut la vedere, ca un vin alb. Nu este transparent ca otetul cumparat din comert. La gura sticlei se va mai ridica din drojdie, dar partea ce mai multa ramane la fundul sticlei. Dupa 40 de zile il strecori prin sita de ceai in care pui tifon triplu. Eu am avut pansamente sterile de la farmacie. Ceea ce este la fund strecoara-l separat intr-un borcanel sau sticluta, ca sa te bucuri de cel din sticla mare. Ce lumina frumoasa am prins in poze.
Liv(e) it!
-Otet de mere cu miere
-Otet de mere cu miere
Preparate la care folosesc otetul:
Retete de salate (click pe categorie)
Salata cu untisor si avocado
– Salata de sfecla cu cartofi si vinegreta
salata de sfecla cu cartof
– Ardei capia (copt) in sos de mustar – conserva
Ardei capia copt in sos de mustar - conserva
– Praz cu masline, reteta de la 1938
Reteta Praz cu masline

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..