Se apropie postul Craciunului și iarna cu focul troznind in sobe si miros de dovleac copt in bucatarii. Dovleac copt cu nucă si scorțisoară este un fel de mancare recomandat si de nutritionisti in dietele de slabire. Noi, i-am adaugat si miere când l-am mâncat. Acesta a fost un dovleac carnos, soiul ”turcesc”, dar crescut in Romania. Se preteaza mai bine decat cel placintar, datorită formei, deoarece avem nevoie sa obtinem la feliere cat mai multe ”corăbioare” ca sa le umplem cu nuca. Va rog sa nu exagerati cu scortisoara, poate da un gust usor amarui daca se pune in cantitate prea mare.
Cand coacem dovleac placintar, sau alt soi, simplu fara nucă, se va felia in felii mai subtiri, interesul este sa obtinem cat mai multa suprafata de copt, pentru ca gustul cel bun este dat de crusta care se formeaza la copt.
Timpul de coacere variaza foarte mult, dupa marimea dovleacului si grosimea pulpei, de la 45 de minute la 75 de minute, in cazul de față.
Si iata dovleacul copt cu nucă și scorțișoară, atat de aromat, toata bucataria mirosea a dovleac copt si a toamna. Dovleacul se gaseste in piete tot timpul iernii, nu-l ocoliti, ajuta si la alcatuirea meniului de dietă.
Ingrediente
- Dovleac rotund (pentru corăbioare)
- nuca zdrobită
- scortisoara macinata
- miere pentru servit
PREPARARE Dovleac copt cu nuca si scortisoara
1. Așterne hartie de copt in tava de aragaz și preâncalzeste cuptorul la 200-220 de grade.
2. Zdrobeste superficial la robot nucile alese atent de coji. Chiar și miezurile de nuca cumparate in pachete vidate au cojițe.
3. Spală coaja dovleacului de particule de pamant si praf. Sterge-l cu un prosop.
4. Taie-l în 5 sau mai multe felii (după nervuri / adâncituri). O parte taie-l felii subtiri si coace-l alaturi, fara nuca. Unora poate sa nu le placa cu gust de scortisoara si nuca.
5. Presara-l cu scortisoara puțină si pune cu lingura nuca în cavitatea feliei. Unii pun la copt nuca amestecata cu zahar brun.
6. Se coace la 200-220 grade timp de 45 -50 de minute cel placintar feliat subtire, sau daca este mai mic dovleacul, și în cazul de față fiindca pulpa era groasa a durat 75 de minute.
Cand mănânci, adaugă-i miere.
Liv(e) it!
În toamna aceasta, din dovleac am mai gatit Prajitura de toamna cu dovleac si scortisoara (reteta AICI), simplă și bună
Torturi de toamna am gatit cu drag pentru sarbatoarea zilei de nastere a surorii mele:
Tort „Adela” cu crema de gutui, nuci, pere si ciocolata, o infuzie de gusturi dulce si usor acrisor de la crema de gutui, cel mai bun tort de toamna mancat vreodata.
și în alt an, Tortul “Toamna” cu ciocolata si mascarpone (reteta AICI)