Gogonele (patlagele verzi) pentru iarna, in saramura

In privinta murarii gogonelelor, pot sa va spun ca se mentin foarte bine si in conditii de depozitare la bloc, in spatii nu prea racoroase, asa cum este o camara dintr-un apartament. Daca aveti balconul inchis, este locul potrivit in care sa ierneze borcanele cu gogonele. Temperatura ideala pentru spatiile in care depozitati conserve este de 5 grade Celsius. Daca doriti, gogonelele se pot mura impreuna cu alte legume tari: morcovi, conopida, gogosari tari carnosi, sfecla si varza. Oltenii numesc astfel de muraturi, “incaierate” 🙂 . Ardeiul gras este sensibil si evit sa il amestec cu alte legume de acest gen, ca sa nu le strice.
Saramura se pune calda, dar nu foarte fierbinte, ca sa nu se exfolieze pielita de la suprafata lor.
Am preparat dupa cartea de bucate a bunicii, editata in 1938 unde recomandarile erau sa se puna in butoias din lemn, frecat cu usturoi la interior. Se punea si o bucatica de “piatra acra”, pe care n-am pus-o, desigur, dar este simpatica ideea. Piatra acra conform DEX este: alaun n. sulfat de alumină și de potasiu, numit popular piatră acră: sare albă, înțepătoare la gust, întrebuințată de boiangii pentru limpezirea apei și în medicină ca astringent.
Gogonele in saramura

Timp de preparare 25 minutes
Timp de gatire 10 minutes
Timp total 35 minutes
Portii 1 kg

Ingrediente

Legume:

  • 1.5 kg gogonele
  • 1 radacina de hrean
  • 1-2 morcovi
  • 1 ardei iute
  • 1 capatana de usturoi (medie)
  • ramurele de marar verde
  • frunze de telina

Saramura:

  • 1 l apa
  • 40 g sare fara iod pentru muraturi
  • 25 ml otet OPTIONAL

PREPARARE Gogonele pentru iarna, in saramura fara otet
1. Intr-o cratita potrivita, pune la fiert saramura din apa cu sare. Saramura se da in clocot doar cat sa se topeasca sarea. Se lasa la racorit 10-15 minute, timp in care se curata si aseaza legumele.
2. Sorteaza, curata de codite si spala gogonelele. Pot fi si rosiatice, dar tari. Se aleg doar legumele sanatoase, pentru a nu compromite tot borcanul.
3. Curata de coaja si spala hreanul si morcovul. Taie baghete (ca in poze) sau rondele. Unii folosesc cutitele cu lama ondulata, ca pentru branza.
4. Curata usturoiul de coaja si spala mararul (optional, eu nu am pus), ardeiul iute si frunzele de telina.
5. In borcanele spalate si nesterilizate pui in straturi legumele si in gura borcanului termini cu frunzele de telina.
Gogonele in saramura
6. Saramura se da in clocot doar cat sa se topeasca sarea. Se lasa la racorit 10-15 minute. Nu trebuie sa fie nici prea rece. Se toarna in borcane pana acopera continutul. Restul de saramura se tine pana a doua zi pentru reumplere.
7. Borcanul se acopera cu o farfurioara sau cu capacul borcanului intors invers si se tine in bucatarie 24 de ore sau chiar 2 zile. Se mai adauga din saramura oprita, in cazul in care a mai scazut nivelul saramurii din borcan. Poti sa fixezi definitiv capacul si sa il depozitezi borcanul la 5 grade C, intr-un loc uscat si intunecos.
Timp de 2-3 saptamani saramura va fi tulbure, cat timp fermenteaza, dupa care, se va limpezi. Vei avea pe masa de Craciun niste gogonele crocante si placute la gust din care vei tine pana la anul.
Liv(e) it!
Iti mai recomand conserve de iarna minunate:
– Ardei umpluti cu varza si morcovi
Ardei umpluti cu varza+morcov
– Castraveti in saramura de sare si otet
castraveti murati cu sare si otet
– Ardei copt in sos de mustar
Ardei capia copt in sos de mustar - conserva

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..