Ciulamaua de pui cu ciuperci este un preparat clasic, rustic, care se serveste impreuna cu mamaliguta. Intrucat este o reteta din anul 1938, ne putem imagina ca a trecut proba timpului, de bine ce se mai gateste si astazi foarte des. Cu legumele rezultate de la supa de pui am preparat niste chiftelute de legume gustoase: click pentru reteta
Se pune si patrunjel tocat pe deasupra, la servire.
Exact ca ciulamaua de pui se face si ciulamaua din rinichi de vita. Daca puiul este de tara si intreg, carnea este fiarta atunci cand strangi aripa intre doua degete si o simti moale. In loc de unt, se poate pune untura de porc, dar untul este mai fin. Ultimele studii medicale au reconsiderat gatirea cu unt sau untura, fara a le arde. Se pare ca reinventam roata.
Sosul va avea consistenta unei smantani potrivit de groase, care curge de pe lingura.
- 1/2 pui sau 3 pulpe de pui
- sare
- 1 morcov mare
- 1 radacina de patrunjel
- 1 felie de telina
- 2 cepe medii
- 2 linguri cu unt
- 2 linguri de faina
- 500 g ciuperci
- piper macinat proaspat
- 1/2 legatura de patrunjel tocat
PREPARARE Ciulama de pui cu ciuperci si mamaliguta
1. Intr-o oala cu apa rece cu 1/2 lingurita de sare se pun la fiert bucatile de pui spalate. Se mai pun in oala morcovul, telina si radacina de patrunjel decojite si spalate si apoi o ceapa care fierbe mai repede. Se pun intregi. Am spumuit zeama cu paleta cu orificii. Am scazut final supa la vreo 2 cani si jumatate. Supa cand va fi adaugata peste faina sa fie doar calduta, altfel face cocoloase.
2. Am taiat o ceapa cuburi si ciupercile cubulete. Aceasta a doua ceapa nu este obligatorie, dar eu o pun. O alta ceapa a mai fiert si in supa. Le-am calit intr-o tigaie timp de 7-8 minute.
3. Dupa ce s-a mai racorit supa si este doar calduta, am pus intr-o tigaie larga cu margini inalte (sau cratita cu fund gros in care va fierbe final ciulamaua) untul la topit. Am presarat faina si am prajit-o putin. Am adaugat peste ea supa putin cate putin. In primul moment se fac multe cocoloase, dar amestecand mereu si daca este pusa treptat supa, acestea se desfac. Daca nu ai rabdare, poti sa treci prin sita de spaghete amestecul si scapi de cocoloase, dar dupa ce le-ai desfacut in mare parte, altfel nu se mai leaga sosul de la ciulama. Ciulamaua o legi dupa plac, mai groasa sau mai fluida punand pana la 3 linguri de faina in raport cu supa. Daca iti ramane supa, o congelezi intr-o punga sau pahar de plastic, ori casoleta si iti va fi de folos ca baza la alte mancaruri.
4. In sosul format adaugi ciupercile si ceapa calite, bucatile de pui, potrivesti de sare si presari si piper macinat proaspat si le mai fierbi impreuna 15 minute la foc moderat.
Se serveste cu patrunjel tocat pe deasupra si insotit de mamaliga, reteta aici: – Mămăliga pripită – rețeta rapidă si simplă.
Liv(e) it!
Alte variante de mancaruri cu pui care poate ca iti vor placea sunt:
– Pui cu sos de rosii, usturoi si mamaliguta
– Pui cu fasole verde pastai – reteta simpla
– Ficatei de pui cu sos de rosii scazut
– Ostropior oltenesc cu pui si mamaliguta
– Pui marinat cu iaurt de casa şi lămâie … si multe altele (da o cautare pe blog, te rog !)