Acum, in luna septembrie, sunt pline pietele si supermarket-urile de dovleci placintari. Ne plac foarte mult mai multe variante de consum: dovleacul copt, placinta cu dovleac, dar si aceasta prajitura cu arome de toamna – iarna: scortisoara, ghimbir si nucsoara. Culoarea bruna a blatului este data de piureul de dovleac, care este inclus in compozitie. Este genul de prajitura care tine, la rece, minim 5 zile fara probleme si se face mai buna parca, pe zi ce trece.
In principiu, baterea separata a albusului spuma ar fi fost suficienta pentru cresterea blatului, dar am decis sa las si praful de copt pentru ca am preparat-o pentru prima oara aceasta prajitura si nu stiam cum se comporta avand piureul de dovleac umed, in compozitie. Puteti sa incercati sa amestecati ouale intregi cu zaharul, praful de copt ar trebui sa-l faca sa creasca suficient. Sau mai bine, bateti albusurile spuma si nu mai puneti praf de copt.
Eu am copt intr-o tava de blat de tort cu diametrul de 24 cm. Poti foarte bine sa coci blatul intr-o singura foaie in tava rectangulara a aragazului. Este suficient de mult dovleac ca sa o acopere si o vei taia in bucati patrate.
Ingrediente
Pentru BLAT
- 3 oua mari
- 150 g zahar
- 1.5 cm radacina de ghimbir - ras
- 1 lingurita rasa de scortisoara
- 1 varf de cutit de nucsoara
- 170 g faina
- 1 plic cu praf de copt
- 1 praf de sare
- 170 g piure de dovleac
Pentru UMPLUTURA
- 1,5 kg dovleac placintar + 170 g care se pun in blat
- 170 g zahar
- 1 lgr rasa de scortisoara
1. Alegeti un dovleac (sau 2 mai mici cum am avut) de minim 2 Kg cantarit cu coaja. Am inceput prin a decoji dovleacul spalat si zvantat. Cel mai repede merge sa taiati rondele de vreo 2-3 cm si la fiecare sa ii luati coaja cu curatatorul de cartofi sau un cutit. Am folosit un cutit si a fost mult mai comod asa. Am ras la robot toata pulpa obtinuta (1,5 kg + 170 g). Desigur ca semintele se indeparteaza. Am pus la foc pulpa cu 170 de grame de zahar fara scortisoara, la foc moderat ca sa se caleasca. Le-am calit intr-o cratita larga care nu lipeste, destul de mult timp, cam 30 de minute, pana s-a inmuiat bine de tot. Am mestecat destul de des. Spre sfarsit am adaugat si scortisoara. L-am lasat sa se raceasca.
2. Cand a ajuns dovleacul la temperatura camerei, am dat drumul la cuptor sa-l preincalzesc la temperatura mica, initial. Am pus hartie de copt in tava. Tava poate fi cea rectangulara de la aragaz.
3. Am separat in doua castroane cu margini inalte ouale. Albusurile le-am batut spuma cu un praf de sare.
4. Galbenusurile le-am frecat cu zaharul (cu mixerul) pana s-au albit si au cresut. Am adaugat aromele si apoi 170 de grame din dovleacul preparat.
5. Am adaugat faina + praful de copt. Daca devine prea vartos, treceti pe amestecare manuala si incorporati cu miscari de jos in sus din albusuri, puneti si restul de faina si la final restul de albusuri. Are consistenta aluatului de chec, poate un pic mai vartos.
6. Am turnat compozitia in forma pregatita si am copt blatul la 180 de grade timp de vreo 30 de minute. Se face testul cu scobitoarea. In strat mai putin gros, daca il coci in tava de la aragaz, va fi gata in timp mai scurt, cauta dupa 20 de minute si testeaza.
Dupa ce s-a racit blatul si am indepartat hartia de copt, am taiat blatul in doua discuri si am distribuit pe fiecare disc cate o jumatate din compozitia cu dovleac. Daca doresti, o poti pudra cu scortisoara.
Este o prajitura aromata, potrivita anotimpurilor toamna – iarna si este genul de prajitura care a doua zi devine si mai buna.
Daca nu le-ai vazut deja, iti mai recomand doua prajituri de sezon:
– Strudel cu mere – reteta adaptata a bunicii
– Gomboti, galuste cu prune, reteta copilariei
Liv(e) it!
O prajitura tare gustoasa cu asa arome si ingrediente. Imi plac mult combinatiile astea, sunt reusite si pe gustul multora. Bravo, Lia!
Ma bucur sa stiu ca mi-ai vizitat blogul si sa aflu ca este pe gustul tau. Am vazut o prajitura grozava in blogul tau, cu dovleac si crema de branza.