Una dintre retetele cele mai populare la romani este iahnia de fasole boabe cu carnati, cu costita afumata sau cu ciolan de porc. Este nelipsita din meniul care se pregateste in weekend pentru saptamana de lucru, cand nu mai este atat de mult timp pentru gatit, doar varza calita cu costita (click aici pentru reteta) o mai concureaza, sau ciorba de perisoare (vezi aici reteta mexicana cu malai).
Boabele de fasole aproape ca isi dubleaza volumul dupa inmuiere si fierbere, de aceea noi le alegem la cumparare un soi mai marunt, este o preferinta personala. Aveam impresia ca fierbe si mai repede, dar m-am convins, de ceea ce stiam de fapt deja, ca depinde numai de cat de veche este fasolea. Nu ai dupa ce sa o cunosti. Aceeasi marca de fasole in alte ocazii a fiert in 45 de minute, acum a durat mai mult de o ora si jumatate, probabil ca nu era din acest an. Fasolea insa poate sa fiarba si in 3-4 ore, de aceea se pune prima la fiert intr-o oala separat de restul.
EDIT: am aflat un pont din blogul Savori Urbane, acela ca este de mare ajutor ca sa fiarba fasolea mai repede, daca in primele ape pe care le schimbati si aruncati, adaugati niste bicarbonat de sodiu. Am aflat prea tarziu ca sa fi probat, dar merita sa incercati. Sa clatiti bine fasolea intr-o sita dupa acest procedeu (si vasul), in apa de la fierberea finala nu trebuie sa ramana urme de bicarbonat.
Ingrediente
- 500 g fasole alba boabe
- 400 g carnati
- 4 linguri ulei
- 1 ceapa mare sau doua potrivite
- 2 lgr boia dulce / iute dupa preferinte
- 1 morcov marisor
- 1 radacina de patrunjel
- 1 ardei gras OPTIONAL
- 250 ml suc de rosii
- 2 foi de dafin
- 1 lgr cu varf de cimbru
- sare si piper
- 1 lgr zeama de lamaie
- 1 legatura de patrunjel OPTIONAL
PREPARARE Mancare de fasole boabe cu carnati
1. Se pun la fiert cate 1.5 litri de apa in doua oale, una mai incapatoare in care va si fierbe fasolea. Fasolea se spala sub jet de apa in sita de spaghete sau intr-un castron incapator si se scurge apa. Pui la fiert fasolea in apa clocotita si dupa ce a fiert vreo 5 minute (in clocote domoale) ii scurgi apa si inlocuiesti cu cea fiarta in paralel in acest scop. Si tot asa, apa se schimba de doua sau 3 ori, pentru ca fasolea sa nu produca gaze intestinale dupa consum.
In timpul fierberii, oala va fi umpluta periodic cu apa (sa treaca apa cam 3 degete peste nivelul fasolii) ca sa nu scada lichidul si nu cumva sa se afume.
2. Intr-o tigaie, in 2 linguri de ulei prajeste carnatii cam 2/3 din timp, nu ii usuca de tot.
3. Taie ceapa cubulete mici, curata morcovul si patrunjelul de coaja, spala-i si taie morcovul rondele iar radacina de patrunjel, cubulete.
4. Pentru ca au lasat prea multa grasime carnatii, eu am folosit alta tigaie in care am pus 2 linguri de ulei si doua linguri de la grasimea de la carnati si am calit legumele timp de 7-8 minute. Dupa 5 minute am pus boiaua peste ele si am amestecat. Tot acum ar fi momentul sa adaugi ardeiul gras cubulete (optional, in Oltenia nu se prea pune).
5. Cand fasolea este fiarta chiar mai mult de 3 sferturi, rastorni legumele calite in oala, sucul de rosii, usturoiul taiat rondele, carnatii si mirodeniile. Tips-ul meu ca sa obtin o fasole gustoasa, chit ca este o mancare ci nu ciorba, este sa ii adaug 1-2 linguri de zeama de lamaie. Foarte bun gust ii da.
Sarezi cat este cazul (gusti) si introduci la cuptor la 200 de grade, fara capac si lasi fasolea sa mai scada sucul de rosii si supa, scopul este sa obtinem o mancare, nu o ciorba. Unii presara si patrunjel verde tocat, in zona Olteniei nu se pune, eu nu pun.
Se mananca cu muraturi sau salata de vara ori o salata de varza dulce. Am ospatat pe cinste! Foarte buna!
Liv(e) it!