Peste marinat in sos cu otet de casa

Ce fel de peste se poate marina?

Reteta de peste marinat din cartea de bucate a bunicii recomanda sa fie preparat din crap, salau sau nisetru. Se mananca rece si este potrivit pentru zilele de sarbatoare cand se fac multe preparate si nu este timp, nu mai stai sa il incalzesti, dar unii il prefera cald si nu gresesc daca il consuma asa.
Gustul extraordinar al sosului l-a dat otetul preparat de mine acasa (click aici pentru reteta). Daca nu ai un otet slab de casa, atunci pui 3 linguri otet din vin sau balsamic.
Peste marinat

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 30 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 2 portii

Ingrediente

Pentru pregatirea PESTELUI

  • 400 g de peste crud proaspat (crap, salau sau nisetru de preferinta)
  • piper, sare
  • faina
  • ulei pentru prajit

Pentru pregatirea SOSULUI

  • 3-4 lg ulei
  • 2 morcovi medii
  • 1 radacina de patrunjel
  • 2 cepe medii
  • 120 g bulion sau rosii taiate in suc propriu
  • 1 -2 foi de dafin
  • piper macinat proaspat
  • 3 cuisoare
  • 60 ml otet slab (de casa, vezi reteta)
  • 1 cana apa

PREPARARE Peste marinat in sos cu otet de casa
1. Eu aici am gatit crap, un file portionat pentru ca era mare, l-am luat gata curatat. Daca ai un peste intreg, va trebui sa-l cureti de intestine si solzi, apoi sa il portionezi si speli. L-am spalat, scurs de apa, i-am presarat sare si piper. L-am tavalit prin faina si l-am prajit in 3-4 linguri de ulei. Se va praji la foc mediu pana se rumeneste, intorcandu-l cu un cleste de bucatarie si pe partea cealalta. Se scoate pe un prosop de hartie ca sa absoarba grasimea.

PREPARARE sos pentru marinare
1. Morcovilor spalati le razui coaja, iar ii speli si scuturi, ii tai rondele si ii pui la prajit in 3-4 linguri de ulei incins. La fel procedezi cu patrunjelul radacina. Ceapa o tai solzi. Le calesti pe toate timp de 10-15 minute amestecand periodic.
2. Stingi cu bulion si pui condimentele. Vor fierbe sub capac inabusit, timp de 15-20 de minute. Adaugi apa fierbinte daca este in sec.
3. Mai adaugi 2/3 cana de apa fierbinte, otetul si dregi de sare. Amesteci si mai lasi sa dea 2-3 clocote, dupa care opresti.
Extraordinar gust ii da otetul de acasa (click aici pentru reteta)
4. Se mananca rece, dar nu gresesti daca il preferi cald. Se serveste in farfurie turnand sos peste peste.
Este un preparat foarte gustos pentru meniul de zi cu zi sau pentru pranzul dintr-o duminica tihnita petrecuta in familie.
Liv(e) it!
Peste marinat

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..