Conopida si sfecla sunt legume care atunci cand le murezi nu prea ai ce sa gresesti la ele, deoarece sunt tari si stau bine si in conditii mai vitrege de depozitare. Ai mei mananca iarna numai castraveti murati (click aici pentru reteta) si aceasta muratura mixta de conopida cu sfecla. Vor colora atat de frumos mesele de Craciun si Revelion! Gogosarii murati (click aici pentru reteta) ii conserv pentru ca iarna mai gatim salata de boeuf (click aici pentru reteta) care tine mult timp la frigider, se face mai buna pe zi ce trece, ingredientele imprumutandu-si gusturile.
Scriu la ingrediente marar uscat, pentru ca asa este sablonul standard, dar eu nu pun, nu prea agreez tenta amaruie pe care o da, desi are aroma lui care multora le place.
Au rezultat un borcan de 1 kg si altul de 800 de grame, ca marime.
Ingrediente
- 1 kg conopida fara frunze
- 2 capatani de sfecla, potrivite
- 3 catei de usturoi
- 1 fir marar uscat, 1 hrean
- 10 piper boabe, 2 foi de dafin
Pentru SARAMURA
- 1.5 L apa
- 150 ml otet din vin
- 50 g sare
PREPARARE Conopida si sfecla murate – pentru iarna
1. Pui la fiert apa, otetul, sarea, piperul boabe si foile de dafin. Vor clocoti cca. 5 minute.
2. Buchetele de conopida le rupi de pe cotor si le speli.
3. Sfecla o speli, o decojesti si se o tai in jumatati de felii.
4. Cureti usturoiul si decojesti hreanul pe care il tai baghete.
5. Asezi in borcan cat mai compact legumele. Pe langa peretii borcanului pui baghetele de hrean (eu nu am avut aici), usturoiul bucati intregi si in gura borcanului inghesui firul de marar indoit, sa apuce si sub umerii borcanului.
6. Pui borcanele in tava de aragaz pentru ca este metalica si previi astfel sa nu crape borcanele de la socul termic si torni saramura fierbinte impreuna cu piperul si dafinul.
7. Le lasi peste noapte, in bucatarie, doar acoperite cu o farfurioara de cafea. A doua zi mai umpli cu saramura ramasa. Dupa 24 de ore insurubezi capacele si le depozitezi. Temperatura optima recomandata pentru depozitare, este de 5 grade.
Liv(e) it!