Datorez aceasta reteta lui tanti Titi, mama unei dragi prietene, mi-a dat-o cu recomandarea sa i-o prepar fiicei mele cand avea numai 2-3 anisori, pentru ca este un pandispan usor “insiropat” cu lapte. De atunci am gatit-o de cateva ori dar in tava rectangulara, cu gem si frisca. Pentru ca am preparat crema de mere (click aici pentru reteta), gustand-o si fiind o crema care combina tot frisca de la savarine cu un piure catifelat si pufos de mere, curiozitatea m-a indemnat sa montez crema in acest preparat. Este o prajitura foarte reusita, dar cu doua observatii:
1. Trebuie sa aveti rabdare sa lasati crema peste noapte ca sa se intareasca. Devine mult mai ferma fata de cum o vedeti in poze unde nu prea se tine. Asta, daca vreti sa o modelati cu posul, altfel, de zi cu zi, puteti sa o gatiti in tava clasica rectangulara, sa o insiropati cu lapte caldut, ii intindeti un strat de gem si deasupra stratul de crema si o taiati patrate si e ok, poate fi mancata in aceeasi zi, dupa doua ore de stat la frigider.
2. In forme de savarine ca in fotografii, indemnul este ca gemul sa nu se puna deasupra, pentru ca aluneca pe el crema, daca nu este aplicata a doua zi. Eu de fapt nu am pus gem ci un sirop gros ca o peltea care mi-a ramas de la dulceata de pepene galben cu lamaie (click aici pentru reteta). Cel mai cinstit este sa sectionati in doua blatul obtinand doua discuri si sa ungeti cu gem la mijloc. Atunci crema va avea un suport mai aderent.
Dau aceste indicatii din capul locului, deoarece stiu ca nu va mai fi timp sa o repet prea curand, sute de alte minunate retete asteapta sa le fac.
Daca ridicati din spranceana si vreti savarina pe care o stiti, preparati doar cu frisca din smantana, dar gustul este mai bogat si interesant cu aceasta crema simpla.
Ingrediente
Pentru BLAT
- 3 oua
- 3 lg zahar foarte fin sau pudra
- 1 plic zahar vanilat
- 3 lg cu varf de faina
Pentru "INSIROPARE"
- 1/2 L lapte 3.5% grasime
- 1 plic zahar vanilat
Pentru CREMA sau doar FRISCA
- 200 ml smantana lichida pentru frisca
- 1 plic zahar vanilat
- 250 g mere acrisoare
- 1 lg zahar
PREPARARE Savarine de casa cu lapte si crema de mere
PREPARARE BLAT
Pregatesti forma / formele, ungand cu unt moale si tapetand cu faina sau pesmet. Scuturi excesul.
1. Vei incepe cu blatul, care este cel mai simplu de facut, pandispanul clasic, pufos. Separi ouale in doua castroane cu pereti inalti. Bati cu mixerul albusul cu un praf de sare. Vasul trebuie sa fie curat si uscat, fara urme de grasime de la alte preparate. Este gata cand face varfuri ferme, intorci castronul si nu cade continutul.
2. Galbenusurile le mixezi cu zaharul tos si vanilat, pana se albesc si s-a topit zaharul.
3. Adaugi faina toata, fiind cantitate foarte mica (altfel, daca dublezi cantitatile, lingura cu lingura), mixezi. La inceput omogenizezi fara mixer pornit, doar asa cu bratele pana se mai uda faina, ca sa nu zboare de la bratele mixerului cand lucreaza.
4. Combini cu albusul batut. Se amesteca manual cu telul para, cu miscari de jos in sus, ca sa nu piarda aerul, caz in care s-ar lasa blatul copt, dupa racire. In cazul de fata nu ar fi nici asta prea grav, abia tine mai bine spirala de frisca / crema.
5. Se toarna cu posul din silicon (cu orificiu larg) sau lingura in formele pregatite si se coc timp de 30 de minute la 180 de grade C. Usa la cuptorul meu nu se inchide etans, asa ca, va rog sa cercetati dupa 20 de minute, sa faceti testul cu scobitoarea, daca iese curata, blatul e copt si poate fi scos din cuptor.
6. Lasa sa se racoreasca cat poti sa le manevrezi, scoti blatul din formele rotunde de savarina si treci la pasul urmator. Daca ai preparat in tava rectangulara sau rotunda, nu mai scoti blatul. Daca nu l-ai pus pe hartie, insiropezi cu laptele cald direct in tava.
7. Prepari crema de mere (click aici pentru reteta).
8. Tai in doua pe inaltime blaturile rotunde, dupa ce s-au racit la temperatura camerei, si le ungi cu gem de caise, sau fructe de padure, sau gemul preferat.
INSIROPARE BLAT
1. Incalzesti laptele si topesti in el zaharul vanilat. Torni intr-o tavita mica laptele caldut si pui in lapte blaturile mici de savarina. Vor trage lapte cat trebuie, dupa care le ridici cu feliatorul de tort sau un cutit cu lama lata si le pui pe platou.
MONTARE
1. Precum explicam in introducere, este de dorit sa aplici crema a doua zi, cand este intarita, cu posul. Daca nu conteaza prea mult estetica si nerabdarea este mare, aplici imediat dupa ce se racesc bine la frigider (vreo 2 ore) si le servesti imediat dupa montare.
Sunt minunate! Le recomand fara dubii ca fiind un desert usor si hranitor.
Liv(e) it!