Cred ca am descoperit cufarul cu nestemate din poveste, asa simt pe zi ce trece cand mai gatesc o reteta noua din cartea bunicii. Cum de s-au pierdut de-a lungul vremii atatea retete de excelenta? Gustul acestei creme, pentru mine cel putin, este fenomenal. Crema se mananca pur si simplu cu sirop (de exemplu de la o dulceata), aceasta este recomandarea. Pentru mine insa, este suficient de dulce ca sa o mananc simpla dintr-un mic bol. Foarte surprinsa am fost cand am gustat-o. Cum? Numai din 3 ingrediente si un gust atat de fresh si aromat? Nu am cu ce sa il asemuiesc ca sa iti descriu. Trebuie doar sa o gatesti si s-o gusti tu.
Am intrebuintat-o si la o prajitura care de asemenea ne-a placut mult, dar asteptati va rog postarea cu indicatii, nu este o crema care sa stea intre foi decat daca a fost tinuta peste noapte in frigider, dupa care frisca se intareste bine. O voi inregistra zilele urmatoare in blog reteta de prajitura.
EDIT: a crescut si mai mult in ochii mei aceasta crema. Astazi rasfoiam “Livre D’or” scrisa in franceza in 1912, si gasesc crema aceasta, dar in plus i se adaugase foi de gelatina. Prin urmare, este o crema de origine franceza si este semnata Theodore Dubois. Probabil ca in timp rusii au simplificat-o, dar tot foarte buna la gust este.
Ingrediente
- 250 g mere
- 1 lingura zahar tos
- 200 g frisca din smantana
- 1 pachet zahar vanilat
PREPARARE Crema cu mere, frisca si vanilie
1. Pui sa clocoteasca maxim 3 cani cu apa si 1 lingura de zahar. Mai bine mai adaugi apa daca va fi cazul.
2. Scoti miezul tare de la mere cu ustensila tubulara, altfel, le decojesti direct, le tai in 4 si decupezi cochilia tare din mijlocul marului. Feliezi subtire si le pui la fiert in apa.
Alta varianta ar fi sa coci merele, trebuie sa aiba un gust cel putin la fel de grozav.
3. Dupa soiul lor, merele vor fierbe de la 15 pana la 30 de minute, pana vor fi patrunse si crapate gata pentru piure. Eu nu am preparat din merele din fotografie, erau mai pomuite, niste golden delicious, dar s-au hidratat perfect si nici macar nu imi doream asta. Apa trebuie sa scada complet, moment in care oprim focul si pasam cu pasatorul electric ori manual, obtinand un piure gros, care sa nu fie apos. Ar fi bine sa il mai scadeti acest piure, crema va fi mai ferma.
4. Dupa ce se mai racoreste, il introduci piureul in frigider, pana devine foarte rece.
Cum se bate corect frisca din smantana naturala ?
5. Bati smantana (foarte rece) pentru frisca in felul urmator: la inceput la viteza mica intr-un castron cu pereti inalti pentru ca stropeste toata bucataria si apoi la viteza maxima (moment in care pui si zaharul vanilat) pana nu mai curge si face moatze si stop! Suprabaterea taie smantana transformand-o in unt. Tips: dupa ce ati desertat continutul lichid de smantana din cutiuta, va rog sa o despicati si sa adunati toata grasimea cea buna care ramane in gura cutiei pe pereti. Este crema smantanii care ne trebuie.
Este interzisa folosirea de frisca vegetala la prajiturile de pe blog, pentru ca acest produs nu are nimic in comun ca gust, cu frisca batuta din smantana.
6. Din cateva impulsuri mixezi si cu piureul. Desigur ca piureul inmoaie compozitia, dar aceasta ramane omogena. De aceea se mananca cu lingurita din boluri sau cupe (de budinca, compot sau inghetata), garnisita sau nu cu sirop ori dulceata. Este un minunat desert usor si de incredere pentru pitici si nu numai.
Liv(e) it!