Gogosari murati in otet, reteta traditionala

Aceasta este reteta dupa care ultimele 3 generatii, in familia noastra, am pus gogosarii la murat. Gogosarii se taie in “sferturi” ca sa nu ocupe loc mult in borcane. Se aleg gogosari tari, de buna calitate. Daca la interior vreun gogosar este in neregula, mai bine nu il pui, pentru ca poate sa strice intreg borcanul. Dupa aceeasi reteta poti sa-i murezi intregi, caz in care insa trebuie dupa 8 zile sa ii gusti si dupa 2 saptamani sa ii pitrocesti.

Cum se pitrocesc muraturile ?

Pitrocirea nu se face ca la varza, adica sa se sufle printr-un furtun aer decat daca borcanele sunt din cele mai mari, de 10 litri, si nu pot fi ridicate. Pitrocirea se face prin vanturarea saramurii, adica o golesti intr-un vas si reumpli. Sigilezi din nou borcanul.
Gogosari murati in otet, reteta traditionala

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 5 minutes
Timp total 35 minutes
Portii 1 borcan de 1.5 L

Ingrediente

  • 9 bucati gogosari de calitate
  • 1/2 L otet slab
  • 1/2 L apa
  • 2-3 lg ulei
  • 25 g zahar (sau miere)
  • 3 catei usturoi
  • 2 foi de dafin, 5 boabe de enibahar
  • 1 lgr boabe de mustar
  • 1 radacina de morcov
  • 2 felii radacina de telina + tulpini si frunze
  • 1/2 lgr de sare

PREPARARE – Gogosari murati in otet, reteta traditionala

Daca borcanele nu sunt uriase, ca in perioada ceausista, atunci le veti steriliza 20-30 de minute la cuptor culcate pe gratar. Fara tava, fara apa. Le lasi la racit cu usa cuptorului deschisa pana le poti scoate pe o tava. Capacele le oparesti 1 minut in apa clocotita si apoi le mai pun pe langa borcane cand se racesc. Se zvanta de la aerul caldut din cuptor. Daca este electric, arunca aer bun de uscat capacele.

1. Otetul se pune la fiert cu apa, uleiul, zaharul si putina sare, intr-o cratita.
2. Gogosarii ii speli, si ii tai in 4 sau in 6 sau in mai multe bucati, depinde de marimea si forma lor. Se curata bine de seminte, cotorul desigur ca se arunca.
3. Cand clocoteste otetul scufunzi o parte din gogosari (partile rezultate de la vreo 3) si se dau doar un clocot, cat sa se inmoaie doar foarte putin ca sa ii poti pune unul in altul si introduce in borcan dupa racire. Scoti gogosarii pe o tava, fara a-i suprapune. La fiert, mai completezi cu otet, daca se evapora.
3. Se lasa la racit si gogosarii si otetul, dupa care asezi gogosarii in borcan. Pe fundul borcanului pui 5 boabe de enibahar. Pui cate 2-3 “barcute” una in alta si dai drumul in borcan. Se folosesc borcane stramte la gura.
4. Pe langa peretii borcanului pui morcov curatat de coaja, spalat si taiat fasii, cateva felioare de radacina de telina si 2 foi de dafin.
5. In gura borcanului raspandesti boabele de mustar care se vor risipi si introduci tulpini si frunze de telina.
6. Inainte de capacire, se toarna ulei in gura borcanului.
Liv(e) it!
Nu poate fi completa “colectia” ta de muraturi pentru la iarna fara:
– Ardeii umpluti cu varza si morcov (click pentru reteta)
– Castraveti murati in saramura cu sare si otet (click pentru reteta
Gogosari murati in otet, reteta traditionala

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..