Carnea pentru escalop se alege cea mai buna, din zona rinichiului, corespunzatoare muschiului de vaca. Pe langa calitatea carnii, simplitatea acestei retete are doua puncte cheie: prajirea superficiala in unt a carnii, tragerea in unt a pastelor si parmezanul. Carnea ramane suculenta si gustul pastelor tricolor imbogateste preparatul. De obicei, escalopului i se asociaza o garnitura de legume, sau sosuri negre: demi-glace, maitre d’hotel, dar aceasta este varianta “a la milanaise” cu paste si parmezan.
Reteta este din cartea de bucate a bunicii, editata in 1938. Din aceeasi carte am mai gatit pricomigdale (click AICI pentru reteta), halva a la grecque (click AICI pentru reteta), praz cu masline (click AICI pentru reteta), etc., este grupata toata categoria AICI.

Ingrediente
- 2 bucati carne de vitel pentru escalop
- sare si piper
- 2 lg unt
- paste tricolor Barilla
- parmezan ras
- sos demi-glace OPTIONAL
PREPARARE Escalop de vitel cu paste si parmezan
1. Pune la fiert 1.5 l apa cu 1 lingurita rasa de sare. Dupa ce clocoteste vei fierbe portia de paste (3 maini la portie) cat timp scrie pe pachet.
2. Cere macelarului sa iti portioneze carnea si sa o bata putin cu ciocanul. Daca o bati tu acasa, deasupra pune o punga (celofan) ca sa nu sara stropi peste tot. Asezoneaza cu sare si piper.
3. Topeste 1 lingura de unt intr-o tigaie grea si la foc moderat spre iute frige carnea 3 minute pe o parte, apoi reduci focul la moderat si o frigi pe cealalta parte doua minute. Carnea o scoti pe farfuria de servit si acoperi 10 minute cu o folie din aluminiu (ramane si mai suculenta).
4. Intre timp au fiert si pastele si le rastorni in sita la scurs.
5. Daca s-a ars untul de la friptura, mai bine stergi repede tigaia cu prosopul cel gros de hartie si pui o lingura rasa de unt la topit la foc moderat spre iute. Adaugi in acest unt pastele scurse si scuturi de tigaie amestecandu-le (sau cu spatula) timp de 1 minut.
6. Le rastorni cu tigaia langa friptura si servesti cu muuuult parmezan ras.
Liv(e) it!
Ca la carte da, asta ca să nu mai zic de pofta iscată. Și culmea, eu nu mă omor cu pastele, dar parcă, în combinația dată, aș încerca o porție fără discuție.
Fain de tot!
Victor, ma bucur sa stiu ca vizitezi noul meu blog. Multumesc pentru comentariu!