O reteta potrivita pentru incepatori, chiar si un copil o poate face. Savoarea este data la final de smantana cu care se mananca si siropul pe care eu il iau din borcanele cu diferite dulceturi (click aici pentru reteta de dulceata) sau de afine (click AICI).
Ar fi bine sa o coci intr-o forma de vreo 20- 24 cm, ca sa nu fie prea subtire si sa se tina ca sa fie scoasa. Ea mai creste la copt, datorita grisului. Vasul din fotografia de la final, la mine, are diametrul de 20 de cm si peretii cam inalti, dar dupa racire nu am intampinat probleme ca sa scot feliile.
Ingrediente
- 500 g branza de vaci mai uscata
- 3 lg zahar
- 1 plic zahar vanilat
- 2 lg gris
- 100 g stafide
- 3 lg smantana
- 3 lg unt la temperatura camerei
- pesmet pentru pudrat vasul
1. Aduci untul la temperatura camerei, sa fie moale. Incalzesti cuptorul la 180 de grade.
2. Intr-un castron incapator mixezi oul cu zaharul tos si cel vanilat, pana se topeste zaharul.
3. Adaugi branza de vaci si mixezi.
4. Adaugi grisul si mixezi.
5. Adaugi stafidele si mixezi.
6. Ungi vasul cu unt (jumatate) si pudrezi cu pesmet vasul ceramic sau tava de yena (ceva care sa aiba margini mai inalte).
7. Torni compozitia lingura cu lingura ca sa nu deranjezi prea mult stratul de pesmet. Nivelezi cu spatula din silicon sau o lingura. Ungi cu cele 3 linguri de smantana pe deasupra si stropesti cu restul de unt.
8. Introduci vasul la cuptor si coci prajitura 25 – 30 de minute.
Se serveste rece sau calda cu smantana si / sau sirop ori dulceata.
Liv(e) it!