Castraveți murați în oțet cu sare

An de an eu numai aceasta combinatie o fac atunci cand murez castraveti pentru iarna. I-am gatit si vara aceasta pentru consum imediat si stau perfect in camara calda de bloc. Ai mei nu mananca la categoria muraturi decat acesti castraveciori murati, ardeii umpluti cu varza si morcov (click pentru reteta AICI) si varza murata. Eu fac exceptie, imi plac si muraturile “incaierate” oltenesti (adica combinate, mixte) si conopida murata, sfecla, dar toate astea le las pentru alta postare. Am dat iama in acesti castraveti murati cand am mancat Carne de vaca inabusita cu ceapa si cartofi, merg de minune.
Borcanele se tin pe cat posibil la 5 grade C, dar nici eu nu respect aceasta recomandare. Daca nu puneti tot otetul recomandat, nu garantez ca vor sta crocanti si tari in conditii de depozitare la bloc. Doar daca ai pivnita. Pentru o foarte buna reusita, este esential sa se inchida etans capacele. Borcanele acoperite doar cu celofan si etansate cu elastic, tot vor rasufla.
In ultima fotografie poti vedea in castronel si castravetii gata murati, facuti dupa aceasta reteta. Este firesc sa nu mai aiba culoarea verde crud, vor fi ca in fotografie, alt ton de verde, mai galbui.
castraveti murati cu sare si otet

Timp de preparare 30 minutes
Timp de gatire 15 minutes
Timp total 45 minutes
Portii 4 kg

Ingrediente

  • 4 kg castraveciori cornison
  • 25 g usturoi
  • marar uscat dupa gust (eu nu pun)
  • 2 buc hrean, morcov (optional)

Pentru SARAMURA

  • 2,5 L apa
  • 120 g sare grunjoasa
  • 250 ml otet din vin
  • 250 ml otet balsamic (vor fi mult mai buni asa)
  • piper boabe, foi de dafin, boabe de mustar

castraveti murati cu sare si otet
1. In oala cu apa pui sarea si condimentele (fara usturoi sau marar). Le fierbi 15 minute cu capac. Dupa primele 10 minute, torni otetul. Am repetat preparatul la un timp dupa aceasta fotografiere si otet am pus jumatate otet din vin si alta jumatate otet balsamic. Sunt incomparabil mai gustosi.
2. Castravetii ii alegi la cumparare sa fie cat mai mici si mai drepti ca sa ii asezi usor in borcan. Ii speli pe fiecare in parte frecandu-i intre degete putin.
3. Apleci borcanul cu mana stanga si cu dreapta asezi in picioare castraveciorii, in straturi.
4. In spatiile de la peretii borcanului introduci fasii de hrean si morcovi decojiti.
6. Intre straturi introduci catei de usturoi si marar, cine agreeaza, mie nu imi plac si cu marar.
7. Aseaza borcanul intr-o tava sau tigaie metalice (ca sa nu crape cand torni saramura calda) si toarna saramura calda cu tot cu mirodeniile din saramura.
8. Lasi 24 de ore borcanele in bucatarie, acoperite cu o farfurioara. A doua zi le mai umpli cu zeama ramasa, deoarece intra lichidul in castraveti si mai scade cea din borcan. Dupa aceasta, insurubezi capacele si depozitezi pentru iarna intr-un loc racoros. Dupa cca. 3 zile, incepe procesul de fermentatie, acrirea muraturii. Saramura se albeste si se tulbura. Este un proces normal. Dupa 14 zile, incepe sa se potoleasca si sa se limpezeasca. Castravetii sunt buni de consum.
Liv(e) it!
castraveti murati cu sare si otet
castraveti murati cu sare si otet

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..