Papanasi cu mere – reteta de odinioara

De cand a ajuns la mine aceasta carte de bucate din anii ’50, nu ma mai opresc din a gati noi retete din ea. Este o selectie mica de retete, dar cu atat mai mult sunt atent alese. Desi sunt pe scurt descrise, eu voi detalia ca sa nu dai gres. Abia astept sa imi spui parerea ta, lasa te rog un review ca sa pot sa o imbunatatesc daca va fi cazul.
Papanasii dupa prajire cresc la 6 cm, si au rezultat 11. Atentie, intr-o portie intra 3 papanasi. Dubleaza cantitatea daca vrei sa ai si pentru a doua zi.
I-am mancat impreuna cu smantana si dulceata de cirese albe (click AICI pentru reteta).
papanasi cu mere, smantana si dulceata

Keyword retete traditionale la romani
Timp de preparare 15 minutes
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 35 minutes
Portii 11 papanasi

Ingrediente

  • 130 g faina alba
  • 1 ou
  • 100 ml lapte dulce gras
  • 1 lg rasa unt
  • 1/4 lingura zahar
  • 1 praf de sare
  • 10 g drojdie proaspata
  • 1 mar
  • Smantana si dulceata pentru servit

papanasi cu mere, smantana si dulceata
PREPARARE PAPANASI CU MERE, SMANTANA SI DULCEATA
Ingredientele sa fie la temperatura camerei.
1. Intr-un castron incapator, dezleaga drojdia in 2 linguri de lapte caldut sau apa.
2. Adauga oul, zaharul si sarea si bate-le cu lingura. Adauga si untul.
3. Adauga putin din lapte si faina alternativ, amestecand mereu ca sa nu se formeze cocoloase. Aluatul este moale si elastic. Se acopera cu un servet uscat si se pune intr-un loc caldut si se lasa la crescut. Nu stiu sa iti spun cat timp, eu m-am luat cu alte treburi si am uitat de aluat :). Oricum, dupa vreo ora era crescut.
4. Scoate mijlocul tare la mar cu ustensila tubulara, decojeste-l si rade-l pe razatoarea cu gauri mari, apoi il adaugi in aluatul deja crescut si amesteci. Mai lasi 5 minute la odihna.
5. Intr-o craticioara mica (16 cm diametru a mea), pentru a nu forma o mare baie de ulei, pune doua degete de ulei (sa-i cuprinda pe jumatate) si prajesti cate 3 de exemplu, in cate o transa. Uleiul incinge-l la foc minim, nu trebuie sa ajunga sa fumege, caz in care se vor rumeni intr-un minut si vor ramane cruzi la mijloc. Deci focul mic si rabdare.
Iei cu lingura inmuiata in acest ulei (sau in apa) din compozitie si pui in craticiora. Imediat le mai turtesti moatzele ca sa aiba forma rotunda, sau ii lasi asa. Dureaza cateva minute, foarte repede se frig. Desigur ca ii intorci cu o furculita iar lingura o mai speli intre transe sau iei alta.
Ii scoti pe prosop de hartie gros pe care il mai schimbi daca a tras mult ulei.
Se servesc calzi, cu smantana si dulceata preferata. OMG!
Liv(e) it!
papanasi cu mere, smantana si dulceata

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..