A fost numita desert imperial, deoarece era tarta favoriata a imparatului Carol V. In curtea sa unde s-a retras, la Extremadura, in inima Spaniei, tarta a fost preparata cu gust pronuntat de untura la acea vreme si compozitia este pastrata pana in ziua de astazi neschimbata, ca reteta cu specific local, in patiseriile din zona. Se armonizeaza ca gust cu vinul rosu spaniol si recomand sa fie servita impreuna cu topping de frisca din smantana (asa cum am testat), ori inghetata, ori sos de ciocolata, altfel ar putea parea cam inecacioasa. Din cauza siropului de zahar, la baza umpluturii pare nefacuta, dar m-am convins azi ca asa trebuie sa fie, aruncati o privire si pe fotografia retetei originale de Tecula Mecula
Cu aceasta reteta spaniola, participam in 2016 la proiectul Retete Internationale – The Food Connection, lansat de Oana si Diana de la Savori Urbane, proiect care va indeamna sa variati meniul casei, gatind dupa retete selectate si testate de 24 bloggeri din culinar.
Intreaga colectie cu RETETE SPANIOLE o gasiti in pagina blogului culinar
Alison’s Trials.
Acest blog reprezinta raiul retelor preparate cu branzeturi in care sta scris istoricul acestora si nu numai. Un blog foarte interesant, cu multe informatii, ca si Savori Urbane dupa care gatesc adesea.
tava mare: 30-33 cm
cana are 220ml
Ingrediente
- MASURA CANA: 220 ml
CRUSTA
- 5 lg unt nesarat, gras, la temperatura camerei
- 5 lg de untura, la temperatura camerei (unt)
- 6 lg de apa
- 1/3 cana zahar
- 1+1/2 cani faina
SIROP
- 1 cana zahar
- 1 cana apa
- coaja rasa de la o lamaie
UMPLUTURA
- 450 g migdale decojite
- 150-170 g unt nesarat, la temperatura camerei
- 8 galbenusuri de ou
- 1 cana faina
CRUSTA
Se freaca untul cu zaharul.
Se adauga alternativ apa si faina cu sarea.
Se framanta cam 10 minute pe un pat de faina sau pana nu se mai lipeste de maini (la mine a durat mult mai putin).
Presara niste faina in castron, pune bila de coca, poti sa o presari cu putina faina daca inca se mai lipeste si o acoperi cu folie bila, ca sa nu faca crusta cat sta 2 ore la frigider. Se poate coace separat crusta vreo 15 minute, eu aici am respectat reteta originala si n-am copt-o, dar cred ca asa ar fi fost mai bine.
SIROPUL
Se fierb in cratita cu pereti grosi, zaharul si apa la foc mare pana se topeste zaharul, se reduce focul la moderat si se continua fierberea timp de 20 de minute impreuna cu coaja rasa de la lamaie si zeama acesteia.
Se lasa la racit cat timp sta si aluatul in frigider.
Se incalzeste cuptorul la 200 grd inainte de prepararea umpluturii. Eu am copt in tava de pizza de 30cm, nu trebuie hartie de copt pentru ca aluatul este suficient de gras, dar poti sa pui o fasie de 8-10 cm care sa fie mai lunga decat tava, de capetele careia sa ridici la final prajitura cand se raceste, te ajuti ca sa o glisezi pe platou.
UMPLUTURA
Mixeaza untul moale impreuna cu galbenusurile pus unul cate unul si mixat dupa fiecare un pic, pana capata aspect de spuma albita.
Adauga faina de migdale. Daca ai fulgi, ii pui la sfarsit.
Adaugi cam un sfert din faina pana se mai incheaga, apoi adugi sdin siropul de zahar si continui alternativ pana omogenizeaza.
La final adaugi fulgii din care opresti pentru ornare. Ii amesteci manual cu tel para sau o lingura.
ASAMBLARE
Intinzi foaie din aluat, cu sucitorul, pe pat de faina, cu diametrul mai mare decat tava, ca sa imbrace peretii. O rulezi pe sucitor si o transferi in tava uscata. Surplusul il indoi cu degetele usor catre inauntru, are textura de plastilina.
Nu este nevoie crusta sa o coci in prealabil fara umplutura.
Toarna compozitia in centru, bate-o usor de masa ca sa se uniformizeze si presara fulgi de migdale pe deasupra, sau deloc.
Se coace 30 de minute sau mai mult, pana scobitoarea iese curata, atunci cand o infigi din loc in loc.
Tava se scoate pe un gratar si se lasa la racit in tava.
Dupa racire o transferi pe platou.
Serviti mereu la temperatura camerei cu frisca din smantana (asa cum am testat), ori inghetata, ori sos de ciocolata, .
Liv(e) it!