Cand a plecat fiica-mea cu prima bursa in strainatate, la studii, mi-a lasat o lista de retete ca sa i le trimit. Prima pe lista era reteta de ardei umpluti cu carne. De fapt, asa a luat nastere acest blog. Daca tot am muncit ca sa i le scriu si fotografiez, mi-a venit ideea ca ar deveni mai usor si atractiv pentru ea ca sa le grupez intr-un blog.
Gustul bun, gustul de acasa, este dat de calirea ingredientelor si prajirea pe cat mai multe parti a ardeilor dupa umplere, dar si faptul ca le scadem sosul la cuptor, in acelasi timp gatindu-i, de fapt.
Ingrediente
- 8 ardei de marime medie
- 1 buc ceapa mare
- 700 g carne de vita sau vita + porc
- 3 lg orez cu bob rotund
- 1 lgr sare+piper+cimbru
- 2 lg ulei pentru prajit carnea + ceapa
- 1 legatura de patrunjel
- 450 g rosii tocate (conserva) sau proaspete (vreo 5)
- 1 lg pasta de rosii
- 3 lg ulei pentru prajit ardeii umpluti
PREPARARE
1. Speli ardeii si cu varful cutitului decupezi cotorul pe care il afunzi si tragi, scuturi de seminte si mai rupi vinele cat se poate.
2. Incingi 2 linguri de ulei intr-o tigaie care nu lipeste (cele cu invelis din piatra sunt minunate) si calesti ceapa tocata cubulete mici + piper + cimbru, pana devine sticloasa 3-5 minute, la foc mediu.
3. Adaugi si carnea si o sfarami si calesti maxim 10 minute
4. Opresti focul si omogenizezi cu orezul si sarea dupa gust (1/2 lgr).
5. Adaugi patrunjelul tocat, omogenizezi.
6. Tii ardeiul in mana stanga deasupra tigaii si il umpli indesand cu degetele amestecul. Daca ramane compozitie poti sa umpli o rosie, sau cartof, sau vanata, nimic nu se arunca.
7. Cureti tigaia si ii prajesti macar pe o parte si alta la foc mediu. Nu trebuie sa te sperii cand pocnesc usor.
7. Intr-o cratita larga, cat sa stea ardeii cu gura in sus, se toarna pe langa ei si deasupra continutul conservei cu rosii, si 1 lingura pasta de rosii dezlegata in 2 cani de apa. Mai umpli cu apa cat sa ii cuprinda, dar nu e cazul sa treaca peste ei mai mult de maxim un deget.
8. Se fierb mai intai pe plita la foc mare, pana incep sa fiarba, si apoi micsorat focul (nu trebuie clocote mari), timp de vreo 15 minute.
9. In acest timp, se incalzeste cuptorul pentru 5 minute la 180 grade (treapta 4,5 la aragaz cu gaz) si se coc ardeii timp de aproape o ora. Ar trebui sa mai existe sos cat sa-i cuprinda macar pe jumatate. Daca mai e nevoie mai pui cu grija putina apa, desi nu cred ca va fi cazul. Pe masura ce-i scoti, vei vedea ca de fapt nu e prea mult sos.
10.Ii mananci cu smantana sau iaurt grecesc.
Liv(e) it!