Este un preparat foarte popular in Orient si tarile balcanice. Exista variante de la o tara la alta. In aceasta reteta nu veti gasi recomandarea sa se unga fiecare foaie cu ulei, ar fi prea uleioasa. Foile se vor inmuia de la umplutura de carne ajutata de lichidul din ingrediente.
Pentru o tava cu pereti inalti (vas yena, ceramic, etc) de 18 x 28 cm (sau putin mai mare)
Ingrediente
- 1 pachet foi de placinta (nu aluat!)
- 750 g carne tocata vita sau vita+porc
- 2 lg ulei
- 250 g ceapa
- 1 buc ardei rosu mare
- 3 catei usturoi
- 1 lgr boia ardei dulce sau iute (dupa gust)
- sare, piper
- 1 lg pasta tomate
- 100 ml ulei pentru uns foile deasupra
- 150 g smantana pentru gatit
- 150 ml lapte sau apa
- 1 lg unt pentru uns vasul
UMPLUTURA pentru placinta cu carne
1. Într-o tigaie/cratita încapatoare, incinge cele 2 linguri de ulei si caleste ceapa tocata fin si usturoiul zdrobit + condimentele.
2. Toaca ardeiul si caleste-l si pe acesta. Daca folosesti pasta de ardei, nu se adauga acum.
3. Dupa ce ceapa s-a înmuiat si a devenit sticloasa, adauga carnea si continua sa o calesti, maruntind-o bine cu o lingura de lemn sau o spatula, cam 10 minute.
4. Adauga boiaua dulce de ardei si pasta de tomate.
5. Se mai gateste inca 4-5 minute, amestecând constant, apoi se ia de pe foc si se potriveste gustul cu sare si piper.
ASAMBLARE SI COACERE
Se incalzeste cuptorul la 190 grade (treapta 5 la aragazul clasic).
1. Se unge bine tava cu unt moale (sau ulei).
2. Se aseaza 1/3 din pachetul cu foi unsa fiecare foaie cu unt topit sau ulei.Ultima nu se mai unge, pentru ca urmeaza carnea.
3. Se distribuie jumatate din umplutura cu carne.
4. Din nou se aseaza 1/3 din pachetul cu foi unsa fiecare foaie cu unt topit sau ulei.Ultima nu se mai unge, pentru ca urmeaza carnea.
5. Se distribuie restul de carne.
6. Se inchide cu restul de foi unse fiecare si se stropesc cu ulei pe care il intindem cu o pensula sau cu degetele. Se taie in 8 -10 bucati placinta (depinde de masura).
7. Se bate oul cu furculita sau telul, apoi oul cu smantana si se subtiaza cu lapte.
8. Se toarna deasupra lichidul format.
9. Se coace timp de 35-45 minute la 180-190 de grade.
Liv(e) it!