“Tineti minte! O inghetata facuta in casa, mai ales daca nu aveti masina, NU va iesi niciodata atat de cremoasa ca cele din comert care sunt pline, dar PLINE de stabilizatori. Asa ca nu fiti dezamagiti daca nu iese la fel ca cea din caserolele de plastic. Credeti-ma, nu vrem asta!” [ Ana Consulea – Zexe ]
Orice inghetata de casa se va tine de la 5 la 10 minute la temperatura camerei, inainte de servire.
Metoda de preparare este pentru aceia dintre voi care nu detineti robotel de facut inghetata. Cei care avem masina de facut inghetata rezolvam mult mai usor. La final veti gasi doua retete de inghetata care nu fac ace de gheata si sunt cremoase.
Reteta de inghetata aromata din caise
Ingrediente
- 500 g caise
- 250 g iaurt cu caise
- 4 linguri miere (sa nu fie amaruie)
- 200 ml smantana lichida pentru gatit min. 30% grasime
- 200 ml frisca lichida (am folosit din smantana, nu vegetala)
PREPARARE
1. Pui sa se incinga la foc 1 l de apa.
2. Desfaci caisele in doua si le scoti samburii.
3. Cand apa clocoteste la foc mediu, rastorni in apa fierbinte caisele curatate si le tii pe foc 3-4 minute.
4. Le scurgi bine de apa in sita si le rasfiri intr-o tava. Le dai la rece. Eu ca sa grabesc, le-am mutat in congelator dupa ce s-au racorit. Nu stiu daca exista riscul sa se defecteze, dar erau doar caldute.
5. Cat timp se racesc, bati cu mixerul fisca.
6. Caisele reci le pui in blender impreuna cu iaurtul, smantana, mierea, si le pasezi pana devin un piure (foarte moale este).
7. Rastorni in vasul cu frisca amestecul si le amesteci cu un tel para, cu cateva miscari de jos in sus, pana omogenizeaza. Nu trebuie insistat.
8. Rastorni mixtura intr-o casoleta.
9. Amesteci in prima ora de 3 ori cu un pasator electric sau cel pt. cartofi manual si cat e moale, la inceput, chiar cu furculita.
10. Apoi din ora in ora, ar trebui amestecat iar macar de 3-4 ori ca sa nu formeze ace de gheata si sa fie fina. Cand a inghetat tare, eu am pus casoleta cu fundul in apa calda 10 secunde, am scos calupul si l-am taiat cuburi mari cu cutitul si le-am pus la robotul cu cutite la sfaramat.
11. La final am dozat si in paharute de plastic si jumatate in casoleta ca sa o pot portiona la servire astfel:
– incalzesti clestele-lingura de taiat globuri de inghetata in apa fierbinte, si astfel se portioneaza frumos.
Se lasa 5 minute sa stea la temperatura camerei sa se mai inmoaie si apoi le servesti in cupe/castronele impreuna cu jumatati de caise umplute cu frisca. Asa combinate, preparatul este un deliciu si mai savuros decat doar inghetata simpla.
Liv(e) it!
RETETE DE INGHETATA CARE NU FAC ACE DE GHEATA (CLICK PE IMAGINILE DE MAI JOS):
Ma bucur ca ti-a placut. Ma bucur pentru faptul ca ai avut incredere si pentru asta eu iti multumesc!!
Multe asteapta sa fie descoperite la tine in blog. Eu iti multumesc.
Pingback: Parfait de mure, pe pat de biscuiti cu migdale | FOOD DESIGN