V-am impartasit in reteta de dulceata de visine cu zahar (mai) putin intentia de a publica 3 metode diferite de preparare a dulceturilor din visine, cirese, capsuni, etc. In cazul in care nu vreti sa opriti din siropul lasat de visine, sirop lasat de fructe in exces anul acesta, pentru ca au acumulat multa apa din cauza multor zile ploioase, atunci recomand aceasta metoda clasica pe care am mostenit-o de la bunica, pe care o facea si mama dealtfel. 1 kg de zahar si unul de visine (fara samburi) si bineinteles, batonul de vanilie pe care il punea si in laptele de pasare de la crema de gutui.
Culoarea rezultata nu va mai fi visiniu deschis ca data trecuta ci inchisa la culoare. Nu ma deranjeaza deloc, diferenta este ca, datorita cantitatii mai mari de zahar, fructele confiaza si raman tari, isi pastreaza forma aproape sferica, dar, desigur, reduse in dimensiuni.
Ingrediente
- 1 kg fructe fara samburi (visine, cirese, capsuni)
- 1kg zahar tos
- 1 pastaie de vanilie
PREPARARE
1. Spala bine fructele si ai grija ca nici macar vreuna sa nu ramana, din cele stricate. Fructele alterate pot duce la stricarea intregii cantitati. Curata visinele de codite si scoate samburii cu dispozitivul de scos samburii ca sa ramana intregi. Doar pentru gem se pot rupe in mana fructele.
2. Intr-o cratita cu fund dublu (cat mai gros) si cu o suprafata mare de evaporare, pune jumatate din fructe, apoi aproape jumatate din zahar.
3. Spinteci pastaia de vanilie pe lung, razui semintele cu un cutit si le presari peste zahar. Pui si pastaia acolo.
4. Apoi adaugi restul de fructe si restul de zahar.
Nu amesteci, doar scuturi cratita ca sa se strecoare zaharul printre fructe. Ii pui capacul si o lasi pana a doua zi in frigider ca sa lase sucul. A doua zi dimineata arata asa.
Daca o mai lasi, va avea si mai mult suc.
5. O pui cratita la fiert la inceput la foc mediu si apoi redus la minim, in momentul in care lasa mult lichid si incep sa fiarba.
6. Spuma care se formeaza o aduni cu o spumiera uscata, sau cu o lingura intr-o farfurie adanca.
7. Fierbe fructele in continuare pana cand cantitatea lor scade la jumatate. In cazul dulcetii, daca nu vei amesteca prea des, fructele se vor pastra intregi. Repet, nu este nevoie de capac. Nu este nevoie de apa, decat in cazul acelora care nu contin suficient lichid cum sunt nucile verzi. In rest, toate fructele vor lasa zeama atunci cand le incalzesti. Sa fierbi intotdeauna dulceata sau gemul la foc foarte mic, in oale de calitate (ceramice, de inox sau emailate cu fund dublu). Daca este cazul, pune o bucata de tabla intre flacara si oala. Sa urmaresti punctul critic cand incepe sa isi schimbe culoarea in maroniu, opresti focul pentru ca va capata gust de zahar ars. Dupa vreo ora picuri sirop pe o farfurie rece si daca nu curge imediat, poti sa opresi. Se va mai gelifia dupa racire.
8. In timp ce fierb fructele pe plita, sau a doua zi daca dupa metoda clasica vei pune in borcane dulceata rece, pregatesti borcanele: le speli bine cu detergent, le limpezesti constiincios si le pui pe gratar in cuptor. Pot sa stea culcate. Dai drumul la cuptor la maxim pentru 20-30 minute dupa care opresti focul si le lasi acolo pana in momentul in care dulceata este gata sa fie pusa in borcane. Capacele le-am oparit in apa clocotita pentru cateva minute si le-am pus la uscat alaturi de borcane in cuptorul cald, numai dupa ce focul a fost oprit.
9. Recomandarea clasica este sa toarni dulceata rece, nu fierbinte ca la gem, in borcane foarte curate si uscate, cu capace care se inchid ermetic si sterilizate in prealabil. Eu prefer metoda de la reteta trecuta pentru ca este verificata de mine, asa am procedat anul trecut cu 5 feluri de dulceata din care mai am si acum. S-au pastrat perfect in conditii de atmosfera calda in camara de bloc si nu si-au stricat consistenta, gustul nu este modificat, desigur. Prin urmare RECOMAND sa fie pusa fierbinte in borcane si dupa ce le inchizi bine, intoarce borcanele cu capacul in jos si lasa-le asa pentru cateva minute. Orice crapatura sau deschizatura a capacului va fi umpluta imediat cu dulceata/gem si va fi sigilata. Pe vremuri nu puteau intoarce borcanele pentru ca le inchideau cu celofan.
Inainte de a turna intreaga cantitate de dulceata fierbinte in borcane, pune in fiecare borcan cate o lingurita din ea. In acest fel sticla borcanului se va incalzi treptat si nu va suferi soc termic, riscand sa se sparga.
Liv(e) it!
Va las retete de prajituri cu dulceata:
– Papanasi cu mere – reteta de odinioara;
– Budinca cu branza de vaci si stafide
wow, ce aranjament frumos ! ador orice dulceata, dar nu-mi place ca se depune :))
Pai eu o gust doar cand o fac si o pasez la altii :))) . Iarna fiica-mea imi cere clatite si sora mea ma ameninta ca “oricum cumpara daca nu avem in casa”, asa ca nu am scapare 🙂
Trebuie sa fie delicioasa! Pozele sunt super! Weekend placut!
Multumesc, Victor!
Ce bine ca te-am gasit! Unde se vorbeste despre dulceata, hop si eu, fiindca tare-mi mai place! 🙂 Si s-o prepar si s-o mananc…Fiecare dulceata are farmecul ei, dar pentru mine aceasta de visine este cea mai intrebuintata in tarte, glazuri, clatite si alte alea…Nu iernez cu mai putin de 20 de borcane de dulceata de visine, mai ales ca eu am o mica livada, dar, anul asta cred ca am ratat sansa sa fac dulceata din visinele mele, fiindca mi le-a stricat ploaia pe toate, deja am fost in recunoastere prin alte zari, astazi sa-mi comand si eu visine pentru miercuri, ce sa fac, daca umblu prin maci! 🙂 E fantastica dulceata si prezentarea, totul aici m-a incantat si ma bucur ca putem schimba pareri si retete!
Superbe poze ai facut in livada <3. Multumesc pt. comentariu.
Mi-ai vazut livada? Anul asta e foarte saraca, dar noi sa fim sanatosi! Poate vii odata sa ma ajuti la cules…
Ma surprinde ca sa aflu ca e saraca anul acesta. La noi doar merii si prunii erau intr-adevar golasi de fruct, dar in rest erau ok. Inclusiv gutuii care in ultimii 2 ani s-au cam odihnit … dar la noi in sud adesea cad ploi acide. Pe asta tot dau vina localnicii, ca ar veni nori radioactivi de la centrala aceea de la bulgari, Koslodui.
Lia, cea mai buna dulceata este cea facuta in casa, stiu ca si tu gandesti la fel. Si parca e si mai gustoasa cand o prepari cu mana ta. Cea de visine e minunata, poate si pentru faptul ca e mai acrisoara. Cu o cantitate mai mare sau mai mica de zahar, este un deliciu! Aseara am facut si eu cateva borcanele! Te pup si weekend frumos!
Te imbratisez, Laura! Multumesc pentru comentariul lasat.