Sos cu dovlecei si legume, pentru iarna

Acest sos este asemanator cu sosul rosu pentru chiftele si carnuri (clic AICI pentru reteta), in plus i se adauga dovleceii rasi, putin usturoi si ardei tocat marunt. Iti va prinde tare bine in postul Craciunului daca il fierbi cu apa in loc de vreo supa. Se foloseste iarna cu chiftele, carnuri fierte sau prajite ori adaos de cate doua linguri la alte mancaruri cu sos pe care le vei pregati. Se poate fierbe amestecul doar in apa, dar si mai savuros este cu supa rezultata din carne sau legume pe care o ai portionata in congelator. Eu am astfel de supa rezultata de la Rasol (click AICI pentru reteta) sau, de exemplu, de la salata de boeuf (click AICI pentru reteta)
A doua zi, dupa ce infuzeaza gusturile si se mai odihneste, are gust de zacusca de dovlecei (click aici pentru reteta de zacusca de dovlecei) , asta si pentru ca o parte se mixeaza la blender. Contribuie si acest pas.
sos dovlecei

Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 50 minutes
Portii 2 borcane 400g

INGREDIENTE
– 2 cepe medii
– 1 morcov
– 1 radacina de patrunjel
– 6-8 rosii proaspete sau 1 lingura cu varf cu pasta de rosii
– 1 dovlecel mare
– 1 ardei gras
– 1 ardei mic iute sau 1 lingurita rasa de boia iute
– 2 catei de usturoi
– sare, 1 foaie de dafin
– doua linguri de ulei
– 2 cani supa de carne (ori legume) ori apa

PREPARARE Sos cu dovlecei si legume, pentru iarna
1. Incinge apa sa dea in clocot, opresti focul, speli rosiile, le crestezi in varf in cruce si le oparesti timp de 1 minut in apa fierbinte. Foarte usor le vei jupui coaja. Le pui intr-un castron dupa ce ai scos mijlocul tare. Daca folosesti pasta de rosii, sari acest pas.
2. Ceapa, usturoiul tocat, morcovul si patrunjelul, spalate decojite si iar spalate le toci cubulete (sau morcov ras). In 2 linguri de ulei incins moderat le calesti intr-o tigaie grea impreuna cu boiaua si piperul. Rosiile le faci suc la blender (robot ori razatoare) si le adaugi in tigaie impreuna cu 1 foaie de dafin si ardeiul gras + cel iute (optional) tocati marunt. Daca nu ai rosii proaspete, dezlegi 1 lingura cu varf de pasta de rosii cu 2 cani de supa ori apa, direct in tigaie.
3. Sosul va fierbe cu supa sau apa cam 15 de minute la foc mediu. Sosul se omogenizeaza la blender. Pe vremuri il treceau prin sita ca sa se zdrobeasca legumele dar e prea mult de munca.
4. Pui sosul inapoi in tigaia cu margini inalte si adaugi dovlecelul (daca e mare curatat de mijlocul cu samburi – cu o lingura) ras pe razatoare si se potriveste de sare. Daca il vrei si mai picant sosul, se adauga boia de ardei iute si piper in cantitati suportabile, dupa gust. Se mai fierb 20 de minute sau mai mult, nu trebuie sa fie apos. Daca gatesti cu rosii de gradina, desigur ca va dura mai mult pana scade sosul, decat atunci cand il fierbi cu pasta de rosii.
5. Intre timp, ai sterilizat borcanele de 400 de grame pe gratarul de la cuptor, culcate, goale si fara capac, la 180 grade timp de 20-30 de minute. Capacele le oparesti in apa fierbinte 1 minut si le usuci bine. Poti sa le introduci un pic in cuptorul cu flacara stinsa, cat este cald.
Se pune sosul in borcane, se capacesc, se intorc cu fundul in sus 10 minute si apoi se baga sub o patura pana a doua zi cand se racesc. Se depoziteaza in locuri cat mai racoroase si uscate, ideala este temperatura de 5 grade Celsius.
Liv(e) it!
sos dovlecei

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..