Iskender Kebab cu sosuri din iaurt si rosii

Reteta face parte din proiectul The Food Conection initiat de blogul Savori Urbane, proiect la care participa 24 bloggeri. Lunar, se inregistreaza retete din 24 de”bucatarii” internationale. Luna martie a fost a preparatelor turcesti. Colectia completa de retete turcesti o gasiti accesand linkul paginii dedicate din blogul Simplu si bun >>> RETETE TURCESTI – THE FOOD CONNECTION
reteta Iskender Kebab

Ingrediente

MARINADA

  • 1 ceapa galbena medie
  • 2 linguri - ulei de masline
  • 1/4 ceasca zeama de lamaie
  • 2 catei de usturoi decojiti
  • 1 lgr ienibahar macinat
  • 1/3 lingurita sare

CARNEA

  • 450 g carne de miel cubulete sau fasii (sau vita)

SOSUL DIN IAURT

  • 1 ceasca iaurt
  • 2 catei de usturoi curatati si zdrobiti
  • 1 lingura zeama lamaie
  • sare, piper

SOSUL DE ROSII

  • 2 linguri ulei
  • 2 linguri boia de ardei dulce
  • 1 conserva cu sos de rosii
  • 1 praf chilli
  • 2 linguri apa
  • 1/2 ceasca supa de carne sau apa
  • optional: 1 ardei iute

ANEXE

  • 1 paine, taiata felii si sferturi (eu prefer lipie)
  • ulei de masline
  • piper
  • 2 bucati ardei gras verde (poti inlocui unul cu ardei rosu)

reteta Iskender Kebab
PREPARARE MARINADA
Se prepara inainte cu 2 ore.
Intr-un bol (nu plastic) amesteci ingredientele pentru marinada. Ceapa si usturoiul fara coaja, cuburi ceapa le poti da prin presa de usturoi. Carnea spalata si stoarsa in pumn prin presare o tai cuburi de vreo 2-3cm si o amesteci cu marinada. Pune un capac. Se lasa 2 ore la marinat, in frigider.
PREPARARE SOS DIN IAURT
Ingredientele de la acest sos se amesteca intr-un bol si se lasa acoperit, timp de 1 ora inainte de servire.
PREPARARE SOS DE ROSII
In uleiul incalzit calesti 30 de secunde mirodeniile.
Adaugi sosul de roşii şi apa şi il fierbi la foc mic cam 20 de minute. La final asezonezi cu sare si piper.
CARNEA
Asezi ardeii pe gratar.
Indepartezi de pe carne resturile de ceapa, insiri pe frigarui si le frigi la gratar la foc aproape iute, pana se rumenesc. Le scoti de pe frigarui si le tii sub capac intr-un vas. Ardeii se fac mai repede, ii vei tine la transpirat sub capac, presarati cu sare. Se curata usor de pielite, astfel.
PAINEA
Daca nu ai lipie, procedezi astfel: taie feliile de paine sferturi, le stropesti cu ulei de masline si presari piper si dai la cuptor in tava cu hartie de copt vreo 7-10 minute. Mai exista varianta sa se bage la cuptor intr-o tipsie ardeiul si carnea si stropit totul cu sosul de rosii. Cu lipie, sa o incalzesti cateva secunde pe gratar (pe capacul gratarului, daca coci la cel cu apa), o tai in 4 daca e mare si o stropesti cu putin ulei de masline si presari piper macinat.
MONTAJ FARFURIE
Cu lipie, asezi evantai intr-o parte sferturile de lipie, apoi pat din ardei copt si carnea peste acesta. Fiecare isi pune din tigaita cu sosul de rosii (ori transferi intr-un bol) si cu sos de iaurt.
Se poate servi la masa ayran si un castronel cu patrunjel snop, curatat de tulpinile groase.
Liv(e) it!
reteta Iskender Kebab
reteta Iskender Kebab

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..