Cui nu ii place Nutella? Desigur ca a fost buna. Puteti calibra totul in cantitate mai mica, din 6 oua, cu conditia sa fie tava mica de aragaz, cam de 30 x 22, sau 25 x 25 cm in loc de 30 x 30 cm cat trebuie pentru 8 oua. Atentie la indicatiile legate de tava, de mai jos !
Dimensiuni tava:30 X 30 cm
Atentie cand coaceti foaia / foile de pandispan, cand turnati compozitia cruda sa aiba cam minim 2 sau 2,5 cm grosime sau mai inalta, altfel se va arde in 15 minute. Ajustati cantitatile daca este cazul, corelat cu puterea focului !
30 x 30 cm = 900 cm patrati (0.03 mp). Deci fie calibrati cantitatile de la blat (cu regula de 3 simpla) la dimensiunea tavii voastre, fie improvizati un limitator din carton pe care il imbracati in hartie de copt, in cazul in care nu aveti in casa si o tava mai mica. Exemplu: tava voastra are 40 x 40 cm = 1600 cm patrati (0.16 mp), prin urmare limitati spatiul la interior la dimensiunea 40 x 22 cm = 900 cm patrati cat v-am scris mai sus. … Si exemplele pot continua. Indiferent de forma tavii, proportionati la suprafata de 900 cmp.
Ingrediente
BLATUL - ingrediente (foi pandispan)
- 8 oua
- 8 lg zahar
- 8 lg faina
CREMA - ingrediente
- 750g Nutella
- 200g unt moale
SIROP - ingrediente
- 2/3 L apa (va scadea la 1/2 l)
- zeama de la 1 lamaie
- 2 lg zahar
- 2 lg miere
- 1 plic zahar vanilat
DECOR
- zahar pudra sau cacao sau chiar fructe de padure
PREPARARE
Imbraca tava in hartie de copt si o lasi in asteptare.
Incinge cuptorul initial la treapta minima … 130 grade.
BLAT
1. Albusurile de la cele 8 oua le separi de galbenusuri si le bati cu mixerul impreuna cu un praf de sare pana se intaresc.
2. Adaugi zaharul tot si le bati ca pentru bezea, sa nu cada daca intorci castronul. Mai putin dureaza daca zaharul este pudra.
3. Galbenusurile le mixezi (freci manual cu o lingura din lemn) 1 minut pentru omogenizare, apoi le torni peste albusuri
si le omogenizezi cu o spatula (sau telul para) cu miscari de jos in sus ca sa nu piarda mult aer albusul.
4. Faina o incorporezi cu o spatula/ tel in amestecul din ou.
5. Pentru blaturi cat mai egale, imparti de la inceput compozitia in 2 parti egale si le coci pe rand cam la 170 de grade, depinde cuptorul tau cat de iute este si cat de groasa este compozitia. Cerceteaza prin geam cum se prezinta dupa 10 minute, si dupa 15, verifica din 5 in 5 minute
…sau coci o singura data intr-o tava mare si apoi tai in 2 de-a lungul axului din mijloc (linia de ax mica).
6. La cuptor coci 15-25 minute la cuptoarele moderne electrice, pana rumeneste un pic, dar cu conditia sa nu dea semne ca s-ar arde (se vede la colturi si pe margini cam ce coace talpa). Mai mult timp dureaza la cuptoarele clasice pe gaz, coacerea se va face cam la treapta 3,5.
7. Le lasi la racit, apoi tai in 2 (nu pe inaltime !!! ci pe latime) daca ai copt tot blatul o data. Ideea este sa obtii doua foi.
SIROP
1. Clocotesti apa cu zaharul.
2. Adaugi zeama de lamaie.
3. Fierbi la foc moderat pana scade la 1/2 litru sau mai putin timp daca vrei blatul mai insiropat.
4. Opresti focul si pui zaharul vanilat sau extrasul de vanilie.
5. Mai indulcesti cu miere daca mai este cazul, numai dupa racorirea partiala a siropului. Sa fie caldut.
Dupa ce s-a racit complet, insiropezi blaturile.
CREMA
1. Cu mixerul freci spuma untul.
2. Adaugi toata nutella si continui pana omogenizeaza.
3. Pui lingura cu lingura peste unul dintre blaturile insiropate, nivelezi si deasupra pui celalalt blat insiropat.
DECOR
4. Pudrezi cu zahar pudra
sau cacao sau fructe decorative gen afine, fructe marunte de padure, puse pe fiecare portie la servirea pe un platou, peste stratul de cacao.
Liv(e) it !
Cred ca e tare buna !!!
Cui nu ii place nutella? 🙂