Prajitura cu nuci si crema caramel-Snickers

Retete pentru Craciun si Revelion (Anul Nou), Retete de sarbatori

Desi mai citisem reteta pe diverse site-uri, eram presata de timp ca sa hotarasc ce prajitura vom avea pe masa de Revelion si am ales reteta Liei si a lui Lory bucatareselevesele.ro. Cantitatea de nuci din crema caramel am inlocuit-o cu arahide. In blat am pus nuci, desigur.

DIMENSIUNI TAVA >>> 25x38cm=950cmp,
SAU
35×32 cm=1120 cmp

Prajitura cu nuci si crema caramel-Snickers

Timp de preparare 50 minutes
Timp de gatire 50 minutes
Timp total 1 hour 40 minutes
Portii 25

Ingrediente

PENTRU BLAT

  • 9 albusuri
  • 1 praf mic de sare
  • 300 g zahar tos
  • 300 g nuci macinate marunt
  • 5 linguri faina
  • 10 g praf de copt

PENTRU GLAZURA ALBA

  • 200 g ciocolata alba
  • 2-3 linguri ulei sau unt

PENTRU CREMA CARAMEL CU NUCI

  • 12 linguri zahar tos
  • 300 g unt nesarat
  • 9 galbenusuri
  • 6 linguri zahar tos
  • 300 g arahide sau alune de padure prajite si maruntite cu o granulatie mare
  • 1 lgt esenta vanilie

PENTRU GLAZURA DE CIOCOLATA NEAGRA

  • 200 g ciocolata (cu lapte am folosit, nu amaruie)
  • 30 g unt

Recipe Notes

Tava mea este o idee mai mica, adica

25x38cm=950cmp,

fata de ceea ce au precizat fetele:

35x32 cm=1120 cmp,

n-am mai facut rapoarte si proportii ca sa adaptez cantitatile pentru o diferenta nu prea mare de suprafata (in minus), mi-am spus ca cel mult ar iesi mai inalta. S-a dovedit a fi convenabila alegerea.


PREPARARE Prajitura cu nuci si crema caramel-Snickers

BLAT

1.Tava de 35x32cm marime se protejeaza cu hartie de copt si se lasa in asteptare.
2.Cu mixerul, albusurile se bat spuma 2-3 minute impreuna cu sarea si apoi se adauga cate o treime din zahar pana se intareste ca la bezea, intorci castronul si nu cade.
Au crescut mult si am mutat intr-un vas mai mare ca sa fie loc de amestecat cu restul.
3.Amestecati in alt bol faina, nuca neprajita dar macinata si praful de copt.
4.Acest amestec uscat il rasturnati pe tot peste albusuri si amestecati cu o spatula cu miscari de jos in sus ca sa nu piarda aerul.

5.Se aseaza compozitia de blat in tava si se coace la foc potrivit cam 30 min la 180 de grade, pana ce blatul devine elastic iar la proba cu scobitoarea aceasta iese curata. La mine a durat vreo 45 – 50 de minute. Am un cuptor lenes.
4.Se lasa la racit (fiind acum iarna, am scos-o in balconul inchis).
5.Inainte de a-i aplica glazura alba am scos-o din tava si am indepartat foaia de hartie. Se aseaza la loc in tava in care s-a copt sau pe o tava potrivita ca marime.

STRATUL DE CIOCOLATA ALBA

1.Pe baie de apa (bain marie) se pune un ibric cu uleiul si ciocolata alba rupta. Se amesteca continuu pana se topeste.
2.Se glaseaza toata suprafata blatului cu ciocolata alba topita dupa care se da la rece.

CREMA CARAMEL CU ARAHIDE

1.Intr-un bol mixezi galbenusurile cu cele 6 linguri de zahar pana se albesc un pic si le lasi in asteptare.
2.Intr-o cratita cu pereti grosi se topesc 12 lg de zahar pana capata o culoare aramiu-deschis. Stiti cum merge mai repede!? Cand apar insulite de zahar topit, cu lingura din lemn mestecam in insulite si le tot marim pana se unesc si totul devine lichid.
2.Se trage vasul de pe foc, se adauga untul moale, la temperature camerei, care se incorporeaza. Zaharul are tendinta sa se intareasca in conglomerate. Cu rabdare, se amesteca bine pe foc mic pana ce tot zaharul este topit din nou.
3.Trage vasul de pe foc si adaugi compozitia de galbenusuri in compozitia de zahar caramel in fir subtire amestecand continuu cu lingura pentru a nu risca sa se coaguleze.
4.Dupa ce le-ai incorporate, muta vasul iar pe focul moale si amesteca mereu pana ce compozitia incepe sa capete consistenta vreo 3 minute poate. Cand incepe sa faca bule evidente o opresti ca sa nu-si schimbe textura.

5.Tragi vasul pe un blat si adaugi arahidele prajite si maruntate cu o granulatie mare. Incorporeaza si lasa pentru 1 ora sa capete consistenta.
6.Intinde crema rezultata peste blatul glasat cu ciocolata alba intarita.
7.Dai la rece pentru minim 1 ora.

GLAZURA DE CIOCOLATA NEAGRA

O prepari imediat inainte de a o intinde, dupa ce s-a racit caramelul de pe blat.
1.Ciocolata rupta in bucati mici si untul, se topesc pa baie de apa (ca la cea alba).
2.Se glazureaza prajitura si se da la rece pana se intaresc straturile superioare.
Se portioneaza in bucati foarte mici ajutandu-ne de un cutit fierbinte. Eu il scufundam in apa fierbinte si il tamponam rapid de un servet si taiam. Merge struna. Este o prajitura foarte dulce, cu un gust dens.
Liv(e) it !

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..