Cataif cu branza / reteta originala

O reteta veche, populara in Orient, foarte usor de facut si pentru incepatori. Un preparat traditional in tarile arabe si Turcia. Cel mai adesea sunt insiropate din abundenta cu un amestec concentrat de apa, zahar si zeama de lamaie. Se aromeaza cu hel (cardamom) si apa de trandafiri.
cataif-turcesc-cu-branza-food-design-blog

INGREDIENTE
30 x 30 cm – tava
1 pachet fidea pentru cataif (se cumpara de la macelariile orientale din orasul dumneavoastra, greu veti gasi in supermarket fidea speciala pentru cataif)
200 g unt + 1 lg pt uns tava
300 g branza rasa tip Haloumi (ori o telemea cremoasa nesarata sau mozarella)
SIROP
1 cana apa
1 + 1/3 cana zahar
3 seminte cardamom sparte
sofran – cateva fire (1/6 lingurita)
1/2 lamaie (zeama)
1 lingura apa de trandafiri

PREPARARE
Incinge cuptorul la 180 grade.
Rasfira fideaua intr-un vas mare sau o tava.
Topeste mai intai untul.
Unge cu lingura de unt pastrata, o alta tava de 30 x 30 cm, in care vei coace la cuptor prajitura.
Amesteca untul topit cu fideaua care se va marunta.
Preseaza fideaua intr-un strat in tava unsa pentru copt.
Deasupra fidelei distribuie branza rasa, uniform.
Se rumeneste 20 – 30 min la 130-150 de grade, dar atentie la cuptoarele electrice care coc mai repede.
Se rastoarna apoi in alta tava.
La sirop se dau cateva clocote cu toate ingredientele mentionate mai sus pentru sirop, dar fara apa de trandafiri care se pune dupa ce opresti focul la acest sirop.
Insiropeaza cat e cald, fideaua.
Se mananca calda sau incalzita la microunde. Este foarte buna si rece.
Liv(e) it!

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..