Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca

Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
Gatesc pentru prima oara mucenici moldovenesti si am ales o reteta de mucenici umpluti precum cozonacul cu o fiertura in lapte: nuci, stafide (merisoare), coji de portocala confiate (reteta este AICI), arome, nu doar unsi cu miere ori sirop si presarati cu nuca. Dar pentru ca sunt umpluti, sunt si mai rotofei, sa nu va asteptati sa aiba forma de 8 foarte conturata ca a celor din comert, ceea ce nu ii face cu mai putin buni, dimpotriva. Daca nu puneti umplutura, vor fi ca aceia ca aspect probabil (fiind mai subtirel cordonul care ii alcatuieste). Sunt buni si aceia, mai putin crescuti, isi pastreaza mai clar forma cifrei 8, dar noua ne plac sa aiba multa nuca, iar nuca de deasupra o parte cade, ar fi trebuit sa o maruntez mai mult. Cred ca este cel mai pufos aluat de cozonac pe care l-am facut pana acum. Imi place cand se desface in caiere, in fîșii:
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
Va rog sa dublati cantitatile daca doriti sa faceti 8 mucenici (sunt mari cat palma intinsa) daca aveti de impartit la biserica mai multi. Am prins tehnica, ultimul a fost cel mai reusit, la spartul targului 🙂 . De fapt, doar pe primul l-am cam gresit deoarece sulul cu umplutura, dupa ce se rasuceste si se inchide intr-un cerc, trebuie ca sigiliul sa fie la mijloc si dedesubtul optului. Eu n-am fost atenta la aceasta indicatie, prin urmare a crescut usor diform. Am sa reiau mai jos, veti intelege din fotografii. Depinde mult de calitatea fainii si a drojdiei, mucenicii mei au crescut mult, trebuia sa imi fi dat seama ca erau deja suficient de crescuti si nu mai era necesar sa-i las inca 13 minute si in tava inainte de a-i introduce la cuptor, dar n-a fost nimic grav. Sunt tare gustosi si daca urmati indicatiile veti fi multumiti de rezultat.
Nu voi obosi sa repet ca pentru rezultate excelente la orice aluat, faina se pune cernand-o printr-o sita. Exista site cu maner de vreo 20 de cm diametru si ochiuri ceva mai mari decat la sita de ceai, foarte comod de folosit. Sa va procurati una, va fi obligatoriu sa o aveti daca veti face macarons (click aici pentru reteta).
Salvez timp si atunci cand trebuie sa rezolv repede ce am de facut, nu mai pierd vremea sa intreb pe Google si sa intru in zeci de retete, ma duc direct la blogul Savori Urbane in care am mare incredere, va las link-ul cu reteta Dianei careia ii multumesc pentru ca imi este sursa de inspiratie impreuna cu Oana, mai ales cand sunt presata de timp >>> click aici pentru reteta S.U. Modificarile aduse de mine sunt infime.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca

Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca

Timp de preparare 1 hour
Timp de gatire 20 minutes
Timp total 1 hour 20 minutes
Portii 4 mucenici

Ingrediente

Pentru aluat

  • 325 g faina
  • 40 g unt
  • 150 lapte
  • 1 ou
  • 50 g zahar tos
  • 12 g drojdie proaspata sau 3-4 g granule
  • sare
  • 1 plic de zahar vanilat sau extract de vanilie
  • coaja rasa de la 1 lamaie

Pentru umplutura

  • 75 ml lapte
  • 50 g nuca maruntata
  • 50 g stafide sau merisoare
  • 30 g coaja de portocala confiata (optional) sau coaja lamaie rasa
  • zahar vanilat 1 plic

Pentru uns inainte de coacere

  • 1 galbenus de ou
  • 1 lingura cu lapte

Pentru decorare

  • 80 g nuca tocata
  • 50 g miere sau sirop gros dn zahar cu lamaie

PREPARARE Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
1. Laptele si untul se pun la foc mic, se tot testeaza cu degetul si chiar daca se infierbanta, trebuie in final sa fie doar caldute in momentul cand se vor amesteca cu drojdia frecata cu zaharul intr-o ceasca, pana a lichefiat drojdia.
2. Eu am framantat totul la mixerul static, usureaza incredibil de mult munca. Prin urmare, am ras coaja de lamaie (spalata bine cu un buret usor abraziv) in recipientul mixerului, am pus lichidul caldut cu laptele si drojdia, in care am batut cu un tel para oul intreg. Am adaugat vanilia. Apoi, cu stanga cerneam faina jumatate din 200 de grame cat se pun la faza aceasta si cu dreapta amestecam in cerc cu telul (daca tot eram cu el in mana), am facut pornirea. Apoi am lasat telul, am cernut restul de faina pana la 200 de grame, am montat paleta (nu carligul) pentru aluaturi moi si i-am dat drumul la treapta 2 domol sa framante pana ce face basici. Eu l-am lasat 20 de minute sa lucreze, dar cred ca era suficient si mai putin, dupa cum au crescut de mult. Apoi am montat carligul pentru aluaturi dense, am cernut restul de 125 g faina si l-am lasat sa omogenizeze cateva minute. Este gata, nu este un aluat tare. L-am lasat pentru 1 ora la crescut infofolit intre niste perne 🙂 acoperit vasul cu o folie / punga. Asa arata inainte si dupa ce a crescut aluatul:
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
3. M-am ocupat de nuci, le-am ales cu grija de coji, le-am prajit usor in tigaia tip gratar fara ulei,reci le-am maruntat la robot timp de 8-10 secunde doar, am oprit 75 de g pentru decor si am pus 50 de grame alaturi de merisoare, coaja confiata de portocala, 25 g zahar + zahar vanilat si le-am fiert pana a scazut laptele, amestecand des. Nucile le puteti taia si cu cutitul.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
4. Am infainat bine blatul de lucru, aluatul fiind un pic lipicios pentru ca era moale, l-am adunat dinspre margini spre centru si l-am lasat sa curga din vas (mult spus) pe blatul infainat. Am mai curatat recipientul mixerului cu niste faina si firimiturile le-am inglobat in aluatul de pe masa. L-am framantat ca sa nu mai devina lipicios 1 – 2 minute in faina presarata pe blat, s-a transformat precum zana din poveste intr-o bila placuta la lucrat. Am acoperit-o cu folie si am lasat-o 10 minute la crescut.
Apoi am format un sul si l-am impartit in 4.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
5. Din fiecare bila framantata un pic am format intre palme un bastonas, pe care l-am intins cu sucitorul intr-un presulet de 25 x 10 cm. Eu de fapt am intins de 30 cm si logic ca a fost pe alocuri in mijloc mai subtire si unul a rabufnit la copt in cuptor putin. Am impartit la ochi umplutura in 4 sectoare si am pus umplutura pe mijlocul presuletului, in lung.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
Am adus dreapta peste stanga si am presat usor. Batonul obtinut l-am rasucit in jurul axului sau.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
6. Apoi l-am inchis in cerc presand capetele. Aici mare atentie, sigiliul covrigului sa pice pe mijloc sub 8-ul format, ca in poza, dupa ce i-am dat forma finala.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
7. I-am asezat in tava pe hartie de copt si i-am tinut 13 minute sub folie pe plita fara foc de la aragaz (am dat drumul la cuptor la 180 de grade). In cazul meu nu mai era nevoie, cat timp i-am modelat pe toti 4, si nu m-am mocait, au crescut destul. Deci puteti sa sariti acest pas. I-am uns apoi cu un galbenus batut cu 1 lingura de lapte. I-am pensulat si au prins o culoare foarte frumoasa la copt datorita galbenusului.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca

8. Coacerea dureaza 15-20 de minute sau pana se rumenesc frumos. La aragazele vechi pe gaz poate dura 5 minute in plus. I-am tras din tava cu hartia pe un gratar.
9. Cat sunt fierbinti scosi din cuptor se ung cu miere sau sirop gros din zahar, zeama de lamaie si putina apa. Imediat se presara nuca zdrobita. Sa o macinati un pic mai mic decat mine. Eu am numarat fix 8 secunde la robot, sa le tineti 10, sau sa o tocati cu cutitul.
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca
Se mananca dupa ce s-au mai racorit, desi tatei ii placea sa rupa din cozonacul cald, era placerea lui.
Sper sa va fie de folos si cum se spune, “Sa fie primit!”
Liv(e) it!
Mucenici moldovenesti cu umplutura de nuca

Va las si reteta de mucenici muntenesti >>> reteta aici
Mucenici muntenești (sfințișori, bradoși) cu nucă si arome

Sa faceti si o coliva din arpacas cu nuca si arome >>> reteta aici
Coliva din arpacas cu nuca si arome

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Recipe Rating




Don't Miss! random posts ..