Salam de biscuiti – reteta clasica

Am fost tentata sa numesc aceasta reteta: Salam de biscuiti “in travesti” pentru ca la prima vedere, cei carora li s-a deschis in fata cutia cu aceste glumite dulci nu au ghicit despre ce preparat este vorba, primul gand cand li s-a spus ca este vorba de salam de biscuiti ducandu-i la imaginea clasica a acestuia. Trebuie musai sa istorisesc cum am ajuns la aceasta varianta de prezentare.

Era ajunul venirii lui Mos Nicolae. Se lasase seara la orele cand fiica mea venea de la scoala. Desi nu mai este o copilita cu codite, sa nu va mirati ca inca mai asteapta venirea Mosilor. Aschia nu sare departe de trunchi pentru ca eu, pana si acum, in seara de ajun mai trag cu coada ochiului la ghetele mele. Sigura pe sine si legitima, lucrarea la care butonam de zor imi suprimase orice alta activitate domestica. Eram prinsa in viesparul toxic al lucrului noaptea. Mi-a transmis, fara repros, ca un gand rostit mai mult pentru ea, ca spera sa duca prietenelor ei a doua zi la scoala ceva bun.

… Clar, opiniile noastre nu coincideau cand am emis solutia uzata prin supra-folosire de a cumpara niste dulciuri preparate industrial. Dupa ce s-au retras la culcare, la gandul ca ghetele ramaneau goale, vedeam ingerii cum asteptau in pozitia ganditorului de la Hamangia. Vorbind in termeni simbolici, am consimtit la propriul martiriu de a sta fie si toata noaptea si imbraca hainele lui Mos Nicolae.

Cand vreau sa prepar ceva dulce care sa surprinda, sunt convinsa de eficacitatea modelarii. Trebuia sa gasesc si solutii de executie rapida, prin urmare, am decis ca salamul de biscuti care se asambleaza la rece si nu necesita coacere corespundea imaginii pe care mi-o schitasem in minte, pestritele-i maruntaie decorau convenabil dar nu suficient de … “wow!” pentru incantarea unor dragi fete cochete. Voiam si putina culoare pentru configurarea discreta a tabloului.

Cum toata viata am fugit de pasta din zahar, trebuie sa fii tenace in cautarea web, gasesti intr-o a noua pagina deschisa informatia alcatuirii unei paste relativ usor de modelat din miere si lapte praf. Constiinta mi-a fost impacata in privinta naturalului dar am fost lipsita de putere in fata tentatiei de a proba pentru prima oara niste coloranti artificiali “ros-albastrii” pe care ii achizitionasem responsabil si obligatoriu prepararii viitoarei surprize dulci de Craciun. Prin camara zaceau decupatoare achizitionate “just in case” si neprobate. Mi-era clar ca formele vor deveni mai atragatoare daca intervin cu bagheta magica-scobitoarea si coada rotunjita a unui cutit in chip de diapazon (cu diapazonul asemuiesc forma modelatorului de fondant) cu care poti schimba un banal triunghi intr-o petala de floare. Am fotografiat si cutia Mosului, asa cum a gasit-o fiica mea pe ghete la ora parului valvoi si ochilor carpiti din zorii zilei.

SALAM DE BISCUITI

Supraveghetor de profesie, i-am urmarit mimica feţei, mesaj de bucurie care m-a ridicat de la rangul de muncitor necalificat la zâna, binecuvantare care mi-a sters vina de a nu incerca sa fac imposibilul, posibil. Va dau reteta cum puteti si voi deveni zâne si “zâni” peste noapte:

INGREDIENTE Salam de biscuiti – reteta clasica
PENTRU SALAM
300 gr biscuiti simpli
300 gr zahar
120 gr unt
60 gr cacao
90 gr nuca prajita si migdale
140 ml lapte extract de vanilie Bourbon
esenta de rom (sau rom) – optional
PENTRU PASTA DE LAPTE
miere sau sirop din dulceata ori sirop legat din zahar
-5 linguri lapte praf (cat cuprinde)

PREPARARE Salam de biscuiti – reteta clasica
1. Intr-o tigaie groasa fara ulei, sau la cuptor, prajim nucile si migdalele usor, amestecand continuu daca prajim pe flacara. Daca incep sa se arda cojile cazute scotand fum, intrerupem, este suficient, nu trebuie sa le prajim mult timp.
2. Mi-a placut sa le maruntez cu cutitul, voi puteti sa dati cateva impulsuri la rasnita electrica, granulatie medie.
3. La robot, zdrobim biscuitii. Pot fi chiar marunti pentru ca se vor sparge oricum la framantat, in varianta mea se framanta. Amestecam cu nucile.
4. In 72 ml lapte caldut dizolvam pudra de cacao, de fapt obtinem un conglomerat si lasam in asteptare.
5. Restul de 72 ml lapte se pun intr-un ibric gros si incapator sau craticioara mica, impreuna cu tot zaharul.
6. La foc moderat, amestecam continuu pana se dizolva zaharul si se leaga un pic siropul dar daca il fierbem prea mult timp se zahariseste. 7. Adaugam untul bucatisi continuam sa amestecam pana se topeste.
7. In castronelul cu cacao turnam cate putin din sirop ca sa se transforme in pasta conglomeratul cu continut de cacao.
8. Cand e fluid, rasturnam pasta de cacao in ibricul cu sirop si mai dam cateva clocote.
9. Oprim focul si adaugam esentele. Turnam siropul obtinut peste amestecul uscat din biscuti si omogenizam bine. Este destul de sfaramicios. Daca nu doriti cu lapte in plus, il turnati asa intr-o tava protejata cu folie alimentara intr-o foaie de 1,5 cm grosime si dati 10-15 minute la congelator. Experimentati voi daca se tine. Eu, pentru ca n-aveam timp sa probez, am adaugat cateva linguri de lapte praf famantand minim 5 minute, cat sa se tina cat de cat, sa nu fie un amestec uscacios.
10. Am intins intr-o tava de tiramisu infoliata toata compozitia intr-un strat de cca 1.5 cm si l-am tinut la congelator cam 15 minute, apoi l-am mutat in frigider pana am preparat pasta.
11. Cu pasta este usor, puneti intr-un castronel mierea si la ochi ceva lapte praf si omogenizati cu o lingura. Adaugati lapte pana devine consistent cat sa framantati. Trebuie framantat in mana, nu pe blat, cam multisor  adaugand progresiv lapte praf pana devine ca o plastilina. Sa stiti ca trebuie sa aveti rabdare cu modelarea pastei pentru ca e usor lipicioasa. Se modeleaza pe un blat lucios “infainand” cu lapte praf (eu asa am procedat) sau zahar pudra dar n-are rost sa o indulcim excesiv. Probati variante, poate acceptati amidon.
12. Pasta o preparam alba si in functie de modelele ce ne vin in minte coloram bulgarasi din ea. Colorant gel, un varf de scobitoare cred ca e mult, evitati culorile tari in suprafete mari. Culorile pastelate sunt mai placute. Eu stiind ca nu voi prepara des cu astfel de coloranti, am cumparat sub forma lichida (de la Kaufland pentru cine vrea sa afle unde gaseste) care este foarte accesibil la pret, am vrut sa fac probe pentru inceput.
13. Se decupeaza forme din foaia de biscuit si se orneaza dupa inspiratie. Daca nu aveti ustensile de modelare fondant, nu-i problema, imaginatia trebuie sa lucreze, va ajutati de un cutter de bucatarie, scobitoare, coada rotunjita a unui cutit sau ceva similar si manutele astea doua.
14. Se tin la frigider pana la ultimul consum.
Liv(e) it!

Deliciosi sunt si biscuitii fragezi cu glazura de lamaie pentru Craciun (reteta AICI)
biscuiti cu lamaie

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..