Prajitura milionarului este de milioane! Multe calorii, se consuma in pastile mici. Seamana la gust cu ciocolata Mars si este cred cea mai buna prajitura pe care o fac acum de Pasti. Mai vedem, … mai degustam si altele inca nefacute 🙂
Daca am incurcat ceva la redactare pt ca ma grabesc, intrebati pana la pranz cand inca mai intru uneori ca sa verific. Nu mai am DSLR-ul o perioada, sper ca sunt ok si pozele facute cu vechiul aparat foto. Reteta o am din revista Avantaje, nu am salvat link-ul.
tava 30 x 30cm
Ingrediente
BISCUITUL
- 200 g unt
- 75 g zahar
- 290 g faina
CARAMELUL - VARIANTA NR 1
- 1260 g lapte condensat gros la conserva
- 175 g zahar daca nu e foarte dulce deja laptele condensat
- 200 g unt
- 1 lg extract de vanilie
DULCE DE LECHE - VARIANTA NR 2
- 1 l lapte gras
- 200ml smantana lichida grasa
- 480g zahar
- 1/4 lingurita- bicarbonat de sodiu
- 1 mic varf de cutit cu sare
- 2 linguri amidon
- 200 g unt
- 1 extract de vanilie
GLAZURA
- 250g ciocolata neagra
- 3 linguri smantana lichida pt frisca
- 50-70 g ciocolata alba sau cu lapte (eventual alte ornamente)
LINK SPRE DULCE DE LECHE >>> AICI
MOD DE PREPARARE
BISCUITUL
1. Încinge cuptorul la treapta 4/180°C.
2. Combina cu mixerul untul si 75 g zahar tos.
3. Adauga faina si framanta cu mana. Mai adaugi un pic daca se lipeste. Aluatul este minunat, ca de biscuit si care nu se lipeste.
4. Presara faina pe blat, intinde o foaie patratoasa cat tava. Marginile mai zdrentuite se pliaza frumos ca o plastilina, manual. Am mai nivelat indoiturile cu feliatorul plat de tort, e ca o mistrie 🙂
5. Inteapa cu furculita.
6. Se coace cam 30 de minute, doar pana se rumenesc marginile, mijlocul pare molicel la pipait, dar se va intari suficient la racire. Eu l-am mai tinut 10 minute si s-a intarit inutil mai rau.
7. Scoti hartia cu blatul pe un gratar, la racit.
CREMA
VARIANTA 1
1. Laptele condensat + 175 g zahar le pui in craticioara la foc moderat cam 10′ pana se topeste zaharul si se caramelizeaza.
2. Opreste focul si adauga esenta de vanilie.
3. Muta biscuitul cu hartia inapoi in tava si toarna crema daca nu e prea lichida, altfel astepti sa se raceasca pe jumatate cat sa stea si sa nu intre sub biscuit curgand pe margini.
VARIANTA 2
1. Eu am rezolvat ok cu crema mea de AICI, am legat in plus cu amidon dizolvat in putina crema, nu in apa, am amestecat cu un tel mic si n-am avut cocoloase deloc.
2. Am oprit focul si am incorporat untul, apoi vanilia.
3. Am racit pe jumatate si nivelat cu feliatorul de tort.
Se pune glazura a doua zi, dupa ce s-a intarit complet, sau macar 3-6 ore, nu stiu cum e cu laptele condensat cumparat.
GLAZURA
1. Am pus doua recipiente cu apa la foc, am pus deasupra castroane groase din sticla, am pus un pic de smantana lichida, la cea alba nu trebuia ca nu era tare rau ciocolata si le-am topit.
Am turnat ciocolata neagra peste caramelul complet racit si intarit cat sa tina glazura si am nivelat cu feliatorul de tort.
2. Am desenat cu o punguta cu orificiu micut dreptunghiuri – spirala concentrice dupa forma tavii si imediat am tras cu scobitoarea din loc in loc spre centru, formand acest ornament.
3. Se lasa pana se intareste foarte bine ciocolata. Se taie cu un cutit cu lama fina, dar mai bine cu cutterul de bucatarie, in pastile mici, nu chiar cum am aratat in poze, … sau cum vrei tu.
Se mai poate orna cu pastile din ciocolata sau alte figurine.
Liv(e) it!