Ritualul pregatirilor pentru sarbatorile de iarna este ca un fel de initiere in a deveni glorioasa gospodina cu parul pe moaţe care, in asteptarea evenimentului, freaca cu voiosie podelele, geamurile ferestrelor, calca zeci de metri de perdea si respecta desigur sablonul meselor de Craciun si Revelion asa cum le-a mostenit de la mama si bunica.
Este firesc sa fim atasati de meniurile: sarmaluta nationala, piftii si caltabos (“porcarii”), muraturi si cozonac de Craciun iar la Revelion musai salata de boeuf decorata cu pitici din ou fiert, peşte, friptura in vin, tort pe care sa scrie “La multi ani, 2014” si şampania de la miezul noptii. Totusi, propun o “schimbare la faţa”. Soluţia rezolva si eventuala frustrare in cazul in care ti-ar fi lipsit din meniu ceea ce stiai ca trebuie sa fie si la fel de bine ai impresia ca anul acesta, in sfarsit, avem ceva nou pe masa. In plus, nu se ridica voci care sa iti reproseze ca una ti se promite si alta ti se ofera.
Startul l-am luat demult, cu “pizza cuib de prepelita“, iar acum, pentru sarbatori, am inceput cu salamul de biscuiti intr-o cu totul alta prezentare, l-am inviorat cu un pic de culoare, asa, ca pentru niste fete vesele la care trebuia sa ajunga. Pastrez nota. Anul acesta, voi impodobi bradul de Craciun cu dulciuri home-made, cei mai multi cu forme imperfecte voit alcatuite asa pentru ca nu imi place sa arate ca cei industrializati. Va propun 3 teme de decorare a unor biscuiti cu lamaie clasici care se pot agata in pom sau la fel de bine pot ajunge pe o farfurie decorand mesele de Craciun si Anul Nou:
1. design cu fructe confiate,
2. tema folclor si
3. clasic in alb, culoarea iernii. Aceasta ultima varianta am prezentat-o voit intr-un ambient contrastant si in acelasi timp familiar ca mesaj, colorat si vesel, ca sa fie si pe placul copiilor, am informatia ca sunt cativa care se uita la prajiturelele mele 😀
Biscuitii sunt fragezi, cu aroma de lamaie, le sta bine printre ramurelele de brad. Daca nu aveti posibilitatea sa cumparati brad in ghiveci pe care sa-l replantati, dupa opinia mea, este mai o.k. un brad home-made sau, chiar si unul artificial desi toti uram plasticele dar “Ecologia, salveaza Romania!”. Cel mult achizitionati doar ramuri de brad natural pe care le fixati printre cele artificiale ca sa regasiti mirosul de rasina in casa in ziua de Craciun. Alte decoratiuni pentru pom dar necomestibile, si ele ar fi amuzant sa fie produse home-made. Pentru asta, recomand sa ne facem iarna car si vara sanie.
Cat despre reteta, este una “BBC GoodFood”-UK, decorarea insa este propunerea mea.
Ingrediente
PENTRU ALUAT
- 325g faina
- 200g unt sarat refrigerat
- 125g zahar pudra2 lingurite extract de vanilie de buna calitate
- 2 galbenusuri de ou mare
- 1 lamaie - doar coaja
PENTRU GLAZURA
- 1 buc-albus de ou batut
- 1 lingura - Suc de lamaie
- 200g zahar pudra
- 50-100g fructe deshidratate tropicale, cum ar fi mango, ananas si papaya (tocate) sau similar
- 30-50g-Afine uscate (tocate) sau similar
Recipe Notes
Pentru decorare, am folosit ce am avut in casa: goji, merisoare, stafide, fistic, migdale.
PREPARARE
ALUAT
1. In cuva robotului mixeaza faina si untul taiat bucati mici pana devin ca un pesmet.
2. Adauga zaharul, galbenusurile de ou, vanilia, coaja rasa de lamaie si mixeaza pana la omogenizare.
3. Preincalzeste cuptorul pe gaz la 180 grd iar cel electric la 160 grd.
4. Pregateste 2 tavi pe care le protejezi cu hartie de copt.
5. Scoate aluatul intr-un castron si framanta-l de mana pana devine placut si elastic.
6. Portioneaza-l in 2 sau 3 ca sa fie mai usor de intins si intinde-l pe o suprafata (lucioasa de preferinta) in foaie groasa de 5 mm. Nu este necesara infainare, aluatul este uleios.
7. Decupeaza in formele dorite, maxim de 10 cm.
8. Cu partea groasa a unei scobitori strapungi, la o distanta de 1 cm fata de margine, obtinand orificii pentru biscuitii pe care ii vei agata in pom.
9. Coace 18-20 min sau pana cand marginile devin aurii. Eu mai pun o tava de protectie “pe vatra” penntru ca se rumenesc prea repede pe suprafata de la contactul cu tava. Asa stie sa coaca cuptorul meu.
10.Se scot pe un gratar la racit.
11.Daca orificiile s-au astupat, destupati-le cat timp sunt fierbinti.
GLAZURA
1. Bate cu mixerul, timp de 2-3 minute, albusul.
2. Adauga cateva linguri din zahar si continua sa bati 2-3 minute.
3. Pune sucul de lamaie. Bate in continuare 2-3 minute.
4. Adauga tot restul de zahar si bate pana devine lucioasa si face moţ.
5. Decorarea se face optional, fie cu un cuţitas se intinde doar pe mijloc la 5 mm fata de margini si se aplica bucatele mici de fructe confiate, fie asa cum procedeaza Rita Oarga, confectionati din hartie de copt mici cornete si faceti contur. Pasta pntru interior se mai subtiaza fie cu apa, eu am preferat cu suc de lamaie pentru ca biscutii sunt cu lamaie si n-am gresit accentuand gustul.
6. Eu m-am jucat si cu putin colorant ca sa va arat 3 game/posibilitati de decorare.
7. Cine doreste, poate aplica si bilute argintii comestibile. Nu sunt pe gustul meu, eu prefer doar fructe confiate.
8. Se depoziteaza in casolete inchise etans si se pot prepara inainte de eveniment cu 1 saptamana. Eu le-am stocat in frigider si scot pe masa portii mici pentru consumul zilnic ca sa se aclimatizeze.
Liv(e) it!
In ordinea inscrierii,
bloggeri participanti la proiectul “Retete de Craciun de la bloggeri”:
Iolanda si Georgiana Voinea Sisters’ Kitchen
Brindusa Cooking With My Soul
Claudia Rusu Lecturi si Arome
Dana Aphextwinz Aphextwinz’s Blog
Adriana Lucia Mara Dragostea in Bucate
Daiana si Cosmin Simplu si bun
Iuliana Miu Cartea de Bucate Aromate
Elena Toma Bucataria Elenei
Lucian Gavrilă Food and beyond…
Gina Bradea Pofta Buna!
Lili Liliana Cu Lili in bucatarie
Cerasela Badr El-Din Saffron and Dates
Cristina Pana Cristina’s world
Alexandra Butnari gustolandia
Alice Ciobanu tara bucatelor
Iuliana Florentina Avram Retete fel de fel
Lacrimioara Mihaela arome in bucatarie
Dia Daria retetele mele dragi
Laura şi Liana Transylvanian Kitchen
Andreea Denisa Dea’s Cakes
Ioana Tone Pasiune si culoare
Doina Varga Arta culinara cu Doina
Laura Casuta Laurei
Geta Cipaianu Pansy’s Recipes
Dana Burlacu Visternicu Prăjiturici şi alte dulciuri
Laura Laurentiu Retete ca la mama
Simona Alison’s Trials
1. Tema – fructe confiate:
Foarte frumosi mai sunt!
Multumesc! Si bradutii tai 😉
Pingback: Traditii culinare de Craciun la romani | Lecturi si Arome
Vai ce dragute sunt! Imi plac mult cele sub forma de steluta. Cred ca o sa ma inspir si eu din reteta ta ca par prea bune 🙂
SArbatori fericite alaturi de cei dragi! 🙂
Cu drag! Ma bucur daca iti plac. Mie imi plac cei rectangulari si formele imperfecte care nu au aspect industrializat 🙂
Sarbatorile cu bine, Claudia!
Eu ma voi uita mai la noapte la ceilalti. Scuze!
De poveste, draga Didi !
@};-
Pingback: Bomboane de pom preparate acasa (proiectul “Retete de Craciun de la bloggeri”) | Arta culinara cu Doina
Pingback: Retete de craciun | Aphextwinz's Blog
Pingback: Fursecuri cu crema de branza | Retete culinare din Tara bucatelor – de Alice Ciobanu
Pingback: Ciocolată de casă în foi de napolitană | Cartea de Bucate Aromate
Pingback: RETETA DE CRACIUN,FRUCTE DEGHIZATE ( CHRISTMAS RECIPE,FRUITS IN DISGUISE) | Alison's Trials
Pingback: Retete de Craciun de la bloggeriCooking with my soul
Pingback: Julfa sau Pelincile Domnului | Prăjiturici şi alte dulciuri.
Pingback: Turta dulce cu Omega 3 si 6 | Retetele Mele Dragi
foarte biiine arata 😉
Sarbatori Fericite !
Am gasit abia azi in spam comentariul tau. Multumesc! Sanatate si noroc in aceest an 🙂
arata tare bine
ma bucur pentru apreciere