2013.11.21
CARE ESTE METODA MAI RAPIDA DE A GATI ZACUSCA ?
Varianta mai usoara si mai rapida de a prepara zacusca, este cu legumele coapte la cuptor. Aici am testat varianta de zacusca, cu dovlecei si este suficient de gustoasa pentru noi, chiar daca nu are acel gust pregnant de afumat care poate fi dat daca adaugaati putina boia afumata.
Ingrediente
- Dovlecei- 2 sau 4 sau 6 mici (depinde de marime)
- Ceapa alba -2 buc
- Morcovi -3 buc
- Ardei gras rosu -3 buc
- Rosii -3 buc medii
- Usturoi (catei) -5 buc
- Ulei de floarea soarelui-3 linguri
- Sare 1 lingurita (potriveste dupa gust ! )
- 1/3 boia de ardei AFUMATA (optional)
Sursa retetei este blogul: lalena.ro Multumesc !
PREPARARE
1. Ungeti tava de cuptor cu ulei si adaugati dovleceii taiati bucati medii.
Daca sunt dovlecei mai batrani aveti grija sa-i curatati de coaja si seminte, la mine nu a fost cazul.
2. Tot acolo adaugati ceapa taiata feliute si morcovii rondele. Ceapa sa nu fie fin taiata caci se va arde inainte ca celelalte legume sa se coaca.
3. Ardeii si rosiile se curata de cotoare, se pun deasupra celorlalte legume – asa intregi cum vedeti in poza.
Stropiti cu putin ulei si introduceti tava la cuptorul incalzit la 220-250 grade.
4. Lasati legumele cam o ora la cuptor – la jumatatea timpului scoateti tava si le mai amestecati cu o lingura, rosiile si ardeii se intorc pe cealalta parte.
5. Lasati pana legumele se rumenesc frumos, va avea un gust mai bun zacusca.
Dupa ce opriti cuptorul, mai lasati tava acolo pentru 20 minute.
6. Ardeii ii acoperiti cu o folie sa “transpire” putin si sa-i puteti curata mai usor. Eu i-am pus intr-o punga. Nu insistati daca nu se curata usor, pot ramane si cu coaja.
Dupa ce se racoresc putin, curatati de coaja rosiile.
7. Puneti toate legumele intr-un robot si mixati bine.
Puteti sa le faceti pasta mai fina, sau lasati bucatele, asa cum am procedat.
8. Cam asa am maruntit eu legumele, mai grunjos:
9. Turnati zacusca intr-un tuci/cratita cu fund mai gros, potriviti de sare si adaugati usturoiul pisat si lasati sa fiarba cam 15 minute la foc incet.
Daca legumele lasa multa zeama, puteti continua fierberea la foc mic chiar si pana la 40 de minute. Puneti o tinichea sub fundul cratitei daca este facuta din material prea subtire.
Procesul de conservare este acelasi ca si la zacusca de vinete.
Cei care o vor gati pt. la iarna, neaparat sa respecte procedurile de conservare care stiu ei ca le-au mers si in alti ani: sterilizare, eventual pus aspirina.
10. Lasati putin sa se racoreasca si o savurati ca pe o salata, sau pe paine prajita / crackers la mic dejun si nu numai.
Live(e) it!
TIPS:
Aveti grija sa nu incarcati tava cu prea multe legume, ca sa se rumeneasca/coaca bine si sa nu fiarba in zeama lor.
Ardeii daca au peretii subtiri (kapia) se curata mai greu de pielita. Puteti sa ii lasati cu coaja. Eu nu i-am tocat pasta fina, imi place sa vad un pic de textura.
ALTE RETETE DE CONSERVE PENTRU IARNA:
Sos cu dovlecei si legume, pentru iarnaArdei capia (copt) in sos de mustar – conserva
Ardei umpluti cu varza si morcovi – muratura
Foarte buna zacusca ta!
Si ce culoare placuta are!
Si ce prezentare frumoasa!! 🙂
Multumesc, Meri. Timp mult salvat cu metoda asta si gustul este foarte ok.
De retinut !!! Super …
Andreea, imi pare rau ca n-am reusit sa o postez mai din timp.
Pingback: Paine irlandeza cu seminte de in, fara gluten, framantare sau dospire | FOOD DESIGN