Sirop de visine cu menta – reteta simpla

Vreau sa va surprind prin fotografie, cu un obiect pe care il veti putea vedea in imaginea de prezentare de sub ingrediente, un pai din sticla. Asa aratau paiele bentru sorbit bauturi racoritoare, inainte de a aprea pe piata cele din plastic.
Pentru ca prepar un astfel de sirop pentru prima oara, voi scrie recomandarile lui Bucatar Maniac care m-a convins sa incerc, prin sfaturile pe care le-a facut publice.
Puteti procura special in acest scop cirese sau visine,

sau asa cum recomand, dar rezulta cantitate mica, am folosit o parte din siropul cel mult care ramane de la visinele care fierb pt.dulceata. Sucul se auto-separa inevitabil atunci cand scoatem samburii si imediat ce punem fructele la fiert. Daca faci special doar sirop, fierbe ciresele cu tot cu samburi (foarte bine spalate bineinteles) si apoi le presezi printr-o sita cu diametru mare. Va spuneam ca anul acesta visinii si ciresii sunt plini de rod, pentru ca a plouat mul

Nu acelasi lucru l-am putut constata la meri, din pacate.

INGREDIENTE
1 litru suc lasat de visine/cirese +
0,5 kg de zahar
menta proaspata (cam 10 frunze sau mai mult) – sau vanilie baton, scortisoara, ori lamaie

SIROP VISINE+MENTA

PREPARARE
1. Asadar, am folosit sucul lasat de visine atunci cand am scos samburii. Nu am tinut visinele in zahar pentru dulceata, am preparat dupa reteta aceasta. In momentul in care vei pune visinele/ciresele la fiert, in primul sfert de ora vor lasa o cantitate mare de suc. Ei bine, colectezi o parte din acest sirop cu un polonic, dupa ce ai spumuit bine

si il strecori printr-o sita. Spun o parte (cam jumatate), pentru ca mai trebuie sa ramana si pentru dulceata.
2. Acest sirop, il fierbi cu zahar,

pana cand scade aproape la jumatate sau poti sa lasi ceva mai multa cantitate daca il intrebuintezi doar pentru bautura, nu si penttru prajituri. Va rezulta mai fluid dupa racire si se va dizolva mai repede in apa, altfel este gros, usor gelifiat.
3. Spre sfarsit, adaugi o mana mica de frunze de menta (vreo 10 sau mai multe daca il vrei puternic aromat, se va dilua cu apa oricum).

4. Apoi il pui in sticle curate si sterilizate care se inchid ermetic (vezi AICI cum se sterilizeaza sticlele si borcanele).
5. Optional, poti sa adaugi conservant (in cantitatea indicata de producator) sau aspirina. Pentru ca nu a rezultat foarte mult sirop, si nu va fi depozitat pentru mult timp in camara, eu am preferat sa nu adaug nimic in el.
6. Optional, il poti aroma, dupa gust, cu vanilie sau scortisoara in loc de menta.
Siropul de visine/cirese daca este bine legat, se poate folosi ca topping la inghetata, prajituri, se poate folosi in creme, sau se poate folosi la preparaea unui delicios suc foarte racoritor cu apa plata sau carbogazoasa! Torni in pahar sirop si apa dupa gust si adaugi gheata + cateva frunze de menta sau o felie de lamiae.
Superba culoare, nu?
Liv(e) it!

Comments

Leave a Reply

Your email address will not be published. Required fields are marked *

Don't Miss! random posts ..