Deliciosi in orice anotimp, i-am mancat cu o garnitura de ciuperci umplute cu legume si gatite la cuptor va las si reteta aceasta AICI.
Timp de preparare 20 minutes
Timp de gatire 35 minutes
Timp total 55 minutes
Portii 6 portii
Ingrediente
- 500 g ficatei de pui
- 3-4 linguri ulei
- 5 catei mari de usturoi
- 1 ceapa mare
- 1 lingurita de boia
- 3 linguri pasta de rosii (+ optional 1 rosie tocata cubulete)
- 1 pahar mic de vin
- 1/2 lingurita cimbru uscat
- 1/2 lingurita piper
- 1/2 lgr sare (mai drege la sfarsit)
- patrunjel
IN PLUS
- lapte pentru marinat, cat ii cuprinde
PREPARARE
1. Spala ficateii sub jet moderat de apa rece, intr-o sita cu gauri mari. Lasa-i la scurs si apoi ii pui intr-un vas de sticla si torni lapte peste ei cat sa ii acopere. Pui capac si ii tii la frigider pentru 1-2 ore. Scopul este sa nu mai fie amarui. Procedura nu este obligatorie cand ii preparam cu sos. Cand a trecut timpul, ii scurgi bine de lapte. Eu tot sita de spaghete folosesc.
2. Curata 5 catei de usturoi mari si toaca-i felii.
3. Intr-o tigaie antiaderenta cu pereti mai inaltuti si larga, sa nu stea la prajit ficateii inghesuiti, incinge 2 linguri de ulei la foc moderat. Cand e suficient de incinsa, trage tigaia de pe foc, tii cu stanga capacul ca pe un scut departat de tigaie cat sa poti sa rastorni ficateii scursi de lapte, cu cealalta mana. Pui repede capacul pentru ca va sari si pocni lichidul, scuturi de tigaie si, gata, s-a potolit cu pocnitul, poti sa pui tigaia descoperita pe foc si sa ii frigi la foc moderat spre iute, cam 5 minute pe o parte, apoi ii intorci cu o furculita (cu grija sa nu zgarii tigaia) … sau paleta, presari usturoiul si mai rumenesti vreo 3 minute. Din cand in cand scuturi tigaia, doar cand ii intorci / manevrezi, ca sa nu se sfarame. Dupa ce s-au rumenit, ii scoti intr-un castron impreuna cu usturoiul si ii tii sub capac, presarati cu putina sare si piper macinat proaspat.
4. Cat timp se frig, taie ceapa solzisori, nu marunta ca la ciorba. Taie ceapa in doua si sectionezi pe lung.
5. In sosul format in tigaie, daca e prea in sec, mai torni 1 sau chiar 2 linguri de ulei si cand s-a incins, calesti ceapa impreuna cu o lingurita de boia. Cand s-a inmuiat, pune bulionul + rosia taiata cubulete si caleste-le impreuna, timp de 1 minut.
6. Stinge cu vinul, infierbanta, si adauga ficateii cu tot cu sucul lasat si usturoiul.
7. Presara cu cimbru si amesteca bland si mai fierbe totul impreuna, pana scade sosul. Cam 15 minute. Mai completeaza cu cate 1/2 cana de apa fierbinte, daca sunt prea in sec si ficateii inca nefacuti. Sa nu fie roz la mijloc.
8. In acest timp, toci marunt o legatura de patrunjel. Opresti din el pentru decorul farfuriei.
9. Cand sosul a scazut, drege de sare si piper, opreste focul si presara verdeata. Scutura cu miscari de du-te/vino sau amesteca de jos in sus cu o paleta, de cat mai putine ori.
Se mananca cu piure, cartofi natur, mamaliguta sau orez la abur cu turmeric si mai nou, cu minunatele CIUPERCI PLEUROTUS TRASE LA TIGAIE CU USTUROI > clic AICI pentru reteta. Presarati un pic de patrunjel si la servire.
Liv(e) it!
GARNITURILE RECOMANDATE:
Ciuperci pleurotus cu usturoi, trase la tigaie
Reteta clasica de piure (din cartofi mov)
Cartofi la cuptor cu boabe de mustar si usturoi
Ador ficatul in sos! Vad acolo si niste ciuperci umplute si alea imi plac mult!
da, sunt cu umplutura pe care o foloseste Iri 🙂 multumesc, Meri pt comm
Ce-l mai certam pe al meu sot ca-mi strica laptele pe ficatei :)) ! Sunt foarte buni, ii prepar, dar pentru altii 🙂
de-asta-mi esti? ca fiica-mea
Acum vad ca ti-ai schimbat antetul paginii. Tu esti negativul lui tanti ? :))
as vrea eu